Gå direkt till innehållet
Europeiska medborgarinitiativet – Forum

”Modell för europeisk kritisk infrastruktur”: Hur studenterna lär sig till Become Active European Citizens in Practice

Uppdaterades den: 27/07/2022

Det europeiska medborgarinitiativet: Från A till Z, ett Erasmus ± finansierat projekt, har lärare, handledare och studenter från fyra olika europeiska universitet uppmanats att delta i en rollspelsverksamhet kallad ”ECI Model”. I en vänskaplig och mångkulturell miljö har studenterna tagit fram egna förslag till medborgarinitiativ och fått kreativa och mogna lösningar för att ta itu med några av de viktigaste utmaningar som EU står inför i dag. Denna verksamhet, som bygger på ”learning by doing”, visade sig vara mycket lovande när det gäller att främja demokratiskt deltagande, utveckla färdigheter och kompetens och bygga upp aktiva europeiska medborgare.

Projektet ”ECI: Från A till Z ”, som redan fanns med i ett tidigare blogginlägg, har huvudsyftet att göra studenter inom högre utbildning förtrogna med det europeiska medborgarinitiativets mekanism och ge dem kompetens att utveckla sina egna förslag till medborgarinitiativ och därmed bli aktiva aktörer i EU:s politiska processer och beslutsprocesser.

Under flera månader har omkring sex dussin studenter från fyra universitet deltagit i introduktionssessioner om medborgarinitiativet, som hölls online på grund av de begränsningar som orsakats av covid-19-pandemin. Kort därefter inbjöds eleverna att delta i en nätkurs om det europeiska medborgarinitiativet, som särskilt utformades av projektets lärar- och handledare för att ge kapacitet åt alla typer av studenter inom högre utbildning, oavsett studieområde eller specialisering.

Några månader senare träffades teamet och studenterna i Vigo (Spanien) för ”modellen för det europeiska medborgarinitiativet”, den rollspelsaktivitet som var den högsta punkten i det arbete som utfördes under året och resultatet av alla möten, peer learning och medborgarinitiativets onlinekurs. Under fem dagar av på varandra följande aktiviteter genomförde studenterna sina idéer om ett ämne med anknytning till Europeiska unionen som de föredrar (alla med nära koppling till målen för hållbar utveckling i FN:s Agenda 2030).  

Presentation of role-playing activity

Rubrik: Deltagare som samlats för att delta i modellen för medborgarinitiativet

Under denna verksamhet arbetade studenterna i grupper för att utveckla och politisera sina förslag och fylla i respektive ansökan om registrering. Åtta olika förslag lämnades in för registrering:

  • Initiativ nr 1:Säkerställa säkerhet för flyktingars rörlighet”: I detta förslag till medborgarinitiativ efterlystes antagande av flera åtgärder för att garantera säkra och välorganiserade transporter av flyktingar under hela deras resa till EU, deras mottagande och bosättning på slutdestinationen.
  • Initiativ nr 2:Ny inriktning på rätten till utrotning inom EU”: I detta medborgarinitiativ efterlystes åtgärder för att se till att alla har rätt till radering och syftar till att skydda närvaron på nätet och digitala signaturer.
  • Initiativ nr 3:Rättvis Frontex: Flytta tillbaka sina okontrollerbara befogenheter, inte människorna!”: I detta förslag efterlystes en rättvisare, säkrare, öppnare och mer ansvarig Frontex, nämligen genom att reformera byråns styrningsram, engagemang för mänskliga rättigheter, demokrati och EU:s värden, genomdriva byråns strategi för grundläggande rättigheter och förbättra transparens- och ansvarsmekanismerna inom byrån.
  • Initiativ nr 4:Opacka jorden”: I detta medborgarinitiativ efterlystes åtgärder för att främja användningen av biologiskt nedbrytbara material som ett alternativ till plast i förpackningar, bland annat genom att höja skatterna på plastförpackningar.
  • Initiativ nr 5: Grönare kläder – grönare planet: I detta förslag till medborgarinitiativ efterlystes incitament för konsumenter att köpa mindre kläder och samtidigt bli mer medvetna om sina handlingar när de köper olika typer av artiklar, vilket generellt gynnar planeten.
  • Initiativ nr 6:Vi Craft, EU Protect”: I detta förslag efterlystes ett öppet EU-system för skydd av geografiska beteckningar för andra produkter än jordbruksprodukter, med tanke på de befintliga skillnaderna mellan produkter i samband med geografiska beteckningar.
  • Initiativ nr 7:Humanitärt bistånd: Du kan hjälpa till att se”: I detta medborgarinitiativ efterlystes en omdefiniering av EU:s verktyg och åtgärder när det gäller bistånd och stöd till utsatta grupper i händelse av allvarliga humanitära kriser.
  • Initiativ nr 8:Omfördelning av livsmedel: vägen till ett välmående samhälle”: I detta förslag till medborgarinitiativ efterlystes en förbättring av det europeiska regelverket för livsmedelsavfall och omfördelning för att uppnå mål 12.3 för hållbar utveckling.

List of proposed ECIs from 2021 teams

Rubrik: Förteckning över förslag till medborgarinitiativ från 2021 grupper

Efter inlämnandet av formuläret diskuterade ”Europeiska kommissionen” enskilt varje förslag till medborgarinitiativ och fattade beslut om registrering av förslagen, vilka alla var positiva. Kort därefter hölls den mycket efterlängtade utfrågningen i Europaparlamentet. Tio mogna ledamöter av Europaparlamentet hörde noggrant talarna i varje grupp och analyserade förslagen och ställde frågor som de ansåg vara relevanta i slutet av varje presentation.

Parliamentary Hearing

Rubrik: Parlamentets utfrågning av förslag

Efter att noggrant ha granskat alla förslag och beaktat presentationerna och parlamentets resolutioner läste Europeiska kommissionen offentligt sina meddelanden med politiska och rättsliga slutsatser om innehållet i varje förslag, så att organisatörerna kunde lämna synpunkter.

Om vi ser tillbaka på denna erfarenhet kan vi glädjande nog säga att det har gjort det möjligt för studenter att utveckla sina färdigheter och sin kompetens, engagera sig mer i EU:s politik och, på personlig nivå, knyta kontakter med studenter från olika länder. Vi är mycket tacksamma mot alla studenter som har deltagit i denna resa tillsammans med professorer, forskare och handledare för projektet.

Group Photo of Participants

Rubrik: Deltagare i projektet

Även om det första kapitlet i projektet har avslutats, har projektet ”ECI: Från A till Z har det fortfarande en lång väg kvar och fortsätter att säkerställa uppbyggnaden av ett EU som är inriktat på medborgarna och deras behov, nu med en ny grupp studenter som vill lära sig och delta i ytterligare medborgarinitiativ. Vi kan inte vänta på att nästa ”modell för medborgarinitiativ” ska äga rum i Göttingen (Tyskland), så håll dig uppdaterad!

 

 

Projektet ”Det europeiska medborgarinitiativet: A Tool for Engagement and Active Citizenship ”(akronym ECI: Från A till Z) finansieras genom Europeiska kommissionens Erasmus ± program (avtalsnummer 2020-I-PT01-KA203–078546).

Läs mer om medborgarinitiativet: Från projektet A till Z, besök oss på https://eci-az.eu/. följ oss också på Facebook, Twitter och Instagram (@eciatoz) med hjälp av hashtaggarna #ECIfromAtoZ och #EUTakeTheInitiative.

 

 

Postare

Dulce Lopes

Dulce Lopes är professor vid juridiska fakulteten vid universitetet i Coimbra. Arbetade för det portugisiska ordförandeskapet för ministerrådet, Europaparlamentet och Catholique University i Lille och var direktör för studier på engelska vid Haagakademin för internationell rätt (2018). Hon är samordnare för Erasmus ± projektet ECI: Från A till Z.

Ytterligare hänvisningar finns på:  https://www.cienciavitae.pt/E013-0BE9-8B08

Eduardo Figueiredo är en handledare i projektet ECI: Från A till Z och en inbjuden assistent vid juridiska fakulteten vid universitetet i Coimbra.

Ytterligare hänvisningar finns på: https://www.cienciavitae.pt/portal/pt/0A17-3ED6-803B

Kommentera

För att kunna kommentera måste du logga in eller registrera dig.

Kommentarer

jone arthur | 14/10/2022

Vilka alternativ för att utveckla europeiska strategier för medborgarutbildning?

Student som har en href = ”https://italianboynames.com/” > italienskt namn –/a >

För att kunna kommentera måste du logga in eller registrera dig.
Ansvarsfriskrivning: De åsikter som uttrycks i forumet för medborgarinitiativet utgör bara författarens synpunkter och kan inte på något sätt anses spegla Europeiska kommissionens eller EU:s ståndpunkt.
Redo att registrera ditt initiativ?

Vill du stödja ett initiativ? Vill du veta mer om pågående eller tidigare initiativ?