Arbetsboken om det europeiska medborgarinitiativet: Ett verktyg för engagemang och aktivt medborgarskap (kort sagt: Arbetsbok ECI från A till Z) sammanställer teoretiska och praktiska bidrag från akademiker och forskare, organisatörer av medborgarinitiativ och inbjudna experter och fungerar som en praktisk verktygslåda för alla som vill veta mer om det europeiska medborgarinitiativet och hur det kan sättas i gång.
Arbetsboken är en av de viktigaste resultaten av ett Erasmusprojekt som syftade till att göra studenter inom högre utbildning förtrogna med det europeiska medborgarinitiativets mekanism, nämligen genom att ge dem den kompetens som krävs för att utarbeta egna förslag och därmed bli aktiva aktörer i EU:s politiska processer och beslutsprocesser. Arbetsboken redigerades av Yilly Vanessa Pacheco (universitetet i Göttingen, Tyskland) och Dulce Lopes (universitetet i Coimbra, Portugal) och gavs ut av Universitätsverlag Göttingen.
Arbetsboken kan laddas ner gratis här. Sammanfattningar finns också på portugisiska, spanska, tyska, rumänska och franska.
Arbetsboken är indelad i två delar: den första tar upp ”det europeiska medborgarinitiativet i detalj” och den andra är helt inriktad på det europeiska medborgarinitiativet från A till Z. I denna publikation samlas bidrag från nästan tre dussin författare: 19 forskare i projektet (från universitetet i Coimbra i Portugal, Georg-August universitetet i Göttingen i Tyskland, Alexandru Ioan Cuza-universitetet i Iaúi i Rumänien och universitetet i Vigo i Spanien) och 9 externa bidragsgivare (Ángel Fernández Silva, universitetet i Salamanca, Anastasia Karatzia, Essex Law School, Olga Kikou, End the Cage Age; ELISA Lironi, ECAS; Carmen Montesinos Padilla, Complutense-universitetet i Madrid. Graça Múrias, Portugals kontaktpunkt ECI, Regina Quelhas Lima, Portugals kontaktpunkt. Vasiliki Mustakis, ECAS; och Hendrik Nahr, Make.org).
Deltagare i det slutliga spridningsevenemanget för medborgarinitiativet Från A till Z, Univeristy i Coimbra
Del I i arbetsboken är indelad i fem avsnitt. Den första handlar om det europeiska medborgarinitiativets konstitutionella ram, med ett par viktiga bidrag som rör det europeiska medborgarskapet, demokratin och medborgarnas deltagande. Det andra avsnittet syftar till att besvara frågan ”Vad är ett medborgarinitiativ för?” och betonar vikten av denna mekanisms roll när det gäller att ge medborgarna möjlighet att aktivt delta i Europeiska unionens framtid och på så sätt bidra till att minska dess ”demokratiska underskott” och öka dess politiska legitimitet. I den tredje och den fjärde delen behandlas i sin tur frågorna om medborgarinitiativets syfte och ämnen. Särskild uppmärksamhet ägnas åt uppdraget för European Citizen Action Service (ECAS) och hur denna organisation ger stöd till medborgarna för att skapa ett mer inkluderande och starkare EU, närmare bestämt genom forumet för det europeiska medborgarinitiativet, som drivs av ECAS på uppdrag av och på uppdrag av Europeiska kommissionen. Sist men inte minst försöker man i det femte avsnittet förklara hur alla EU-medborgare kan delta i ett medborgarinitiativ. I detta sammanhang är bidragen från Olga Kikou och Regina Quelhas Lima/Graça Múrias särskilt relevanta: i den första beskrivs några detaljer om den process som ledde fram till det sjätte framgångsrika medborgarinitiativet ”End the Cage Age”. den senare betonar vikten av att inrätta nationella kontaktpunkter för att säkerställa närheten till EU-medborgarna och öka allmänhetens medvetenhet om medborgarinitiativet.
European ECI Från A till Z Workbook
Del II i arbetsboken är uteslutande avsedd för projektet ECI: från A till Z ”, att undersöka dess allmänna syften och att i efterhand analysera dess huvudsakliga verksamhet: onlinekursen om det europeiska medborgarinitiativet, introduktionssessionerna, den intensiva onlinekursen om medborgarinitiativet, den inbördes lärandeverksamheten, strategierna för närvaro på nätet och Gamification, modellevenemang för medborgarinitiativ och några av studenternas initiativ. Sist men inte minst analyserade Fernando Borges och Dulce Lopes vissa uppgifter för att besvara frågan: ”Uppfylldes projektets förväntningar?”. Sammanfattningsvis drog de slutsatsen att ”resultaten visar att deltagarna i stor utsträckning var nöjda med den verksamhet och de erfarenheter som de deltog i och med projektets övergripande utformning och syfte. Från medborgarinitiativet: Ur A till Z:s grupps synvinkel motsvarar detta intensivt samarbete, som omsätts i solida resultat, och en omätbar grad av engagemang för undervisning och utbildning i EU-frågor ”.
Läs mer om medborgarinitiativet: Från A- till Z:s projekt:
Postare
Dulce Lopes, Eduardo FigueiredoDulce Lopes är professor vid juridiska fakulteten vid universitetet i Coimbra. Hon arbetade för det portugisiska ordförandeskapet i ministerrådet, Europaparlamentet och det katolska universitetet i Lille och var direktör för studier på engelska vid Haagakademin för internationell rätt (2018). Hon samordnade Erasmus ± projektet ”ECI: Från A till Z ”. Ytterligare hänvisningar finns på: https://www.cienciavitae.pt/E013-0BE9-8B08
Eduardo Figueiredo är en inbjuden assistent vid juridiska fakulteten vid universitetet i Coimbra. Han var handledare i Erasmus ± projektet ”ECI: Från A till Z ”. Ytterligare hänvisningar finns på: https://www.cienciavitae.pt/0A17-3ED6-803B
- Kategorier
Kommentera
För att kunna kommentera måste du logga in eller registrera dig.