Siirry pääsisältöön
EU:n kansalaisaloitefoorumi

Eurooppalaista kansalaisaloitetta koskevassa uudessa työkirjassa annetaan opiskelijoille ohjeita siitä, miten tätä aktivointia ja aktiivista kansalaisuutta koskevaa työkalua käytetään.

Päivitetty: 26/06/2023

Työkirja ”Eurooppalainen kansalaisaloite: A Tool for Engagement and Active Citizenship” (tiivistetysti: Eurooppalaisen kansalaisaloitteen työkirja A-Z) kokoaa yhteen tutkijoiden ja tutkijoiden, kansalaisaloitteen järjestäjien ja kutsuttujen asiantuntijoiden teoreettisia ja käytännöllisiä kannanottoja ja tarjoaa käytännön työkalupakin kaikille, jotka haluavat saada lisätietoa eurooppalaisesta kansalaisaloitteesta ja sen käynnistämisestä.

Työkirja on yksi Erasmus±hankkeen tärkeimmistä tuotoksista. Hankkeen tavoitteena oli perehdyttää korkeakouluopiskelijoita eurooppalaisen kansalaisaloitteen mekanismiin antamalla heille valmiudet laatia omia ehdotuksiaan ja siten toimia aktiivisina toimijoina EU:n politiikassa ja päätöksenteossa. Työkirjan ovat laatineet Yilly Vanessa Pacheco (Göttingenin yliopisto, Saksa) ja Dulce Lopes (Coimbran yliopisto, Portugali), ja sen julkaisi Universitätsverlag Göttingen.

Työkirja on maksutta ladattavissa täältä. Tiivistelmiä on saatavilla myös portugaliksi, espanjaksi, saksaksi, romaniaksi ja ranskaksi.

Työkirja on jaettu kahteen osaan: ensimmäinen koskee ”eurooppalaista kansalaisaloitetta yksityiskohtaisesti” ja toinen täysin ”Eurooppalaisen kansalaisaloitteen hanke A-Z”. Tähän julkaisuun on koottu kannanottoja yhteensä lähes kolmelta kymmeneltä kirjoittajalta: Hankkeen 19 tutkijaa (Portugalin Coimbran yliopistosta, Göttingenin Georg-Augustin yliopistosta Saksassa, Alexandru Ioan Cuza -yliopistosta Romaniassa ja Vigon yliopistosta Espanjassa) ja 9 ulkopuolista tutkijaa (Ángel Fernández Silva, Salamancan yliopisto; Anastasia Karatzia, Essex Law School; Olga Kikou, End the Cage Age; ELISA Lironi, ECAS; Carmen Montesinos Padilla, Madridin Complutense-yliopisto; Graça Múrias, Portugalin yhteyspiste Regina Quelhas Lima, Portugalin yhteyspisteen kansalaisaloite; Vasiliki Mustakis, ECAS; ja Hendrik Nahr, merkki.org).

ECI From A to Z - Final Event

Eurooppalaisen kansalaisaloitteen lopullisen levittämistapahtuman osanottajat: A-Z-hanke, Coimbran Univeristy

Työkirjan I osa on jaettu viiteen osaan. Ensimmäinen on omistettu eurooppalaisen kansalaisaloitteen perustuslailliselle kehykselle, ja siihen sisältyy muutamia merkittäviä panoksia, jotka koskevat Euroopan kansalaisuutta, demokratiaa ja kansalaisten osallistumista. Toisessa osiossa pyritään vastaamaan kysymykseen ”mitä eurooppalainen kansalaisaloite edellyttää?” ja korostetaan tämän mekanismin merkitystä, sillä se antaa kansalaisille mahdollisuuden osallistua aktiivisesti Euroopan unionin tulevaisuuteen ja auttaa siten vähentämään unionin ”demokraattista vajetta” ja lisäämään sen poliittista legitiimiyttä. Kolmannessa ja neljännessä jaksossa puolestaan käsitellään eurooppalaisen kansalaisaloitteen kohteeseen ja aiheisiin liittyviä kysymyksiä. Erityistä huomiota kiinnitetään Euroopan kansalaisten toimintapalvelun (ECAS) tehtävään ja siihen, miten se tukee kansalaisia osallistavamman ja vahvemman Euroopan unionin luomiseksi, erityisesti ECAS:n Euroopan komission puolesta ja sen kanssa tekemän sopimuksen nojalla ylläpitämän kansalaisaloitefoorumin kautta. Lopuksi viidennessä osiossa pyritään selittämään, miten kuka tahansa Euroopan kansalainen voi osallistua kansalaisaloitteeseen. Tässä yhteydessä Olga Kikoun ja Regina Quelhas Liman/Graça Múriasin puheenvuorot ovat erityisen merkityksellisiä: ensimmäisessä kuvataan joitakin yksityiskohtia kuudenteen onnistuneeseen eurooppalaiseen kansalaisaloitteeseen ”End the Cage Age” johtaneesta prosessista. viimeksi mainitut korostavat, että on tärkeää perustaa kansallisia yhteyspisteitä, jotta voidaan varmistaa läheisyys EU:n kansalaisiin ja lisätä yleistä tietoisuutta eurooppalaisesta kansalaisaloitteesta.

ECI From A to Z - Workbook

Eurooppalainen kansalaisaloite A:sta Z:ään Työkirja

Työkirjan II osa koskee yksinomaan hanketta ”ECI: ryhmästä A:hun Z’, jossa tarkastellaan sen yleisiä tarkoituksia ja analysoidaan jälkikäteisyhteydellä sen päätoimintoja: verkkokurssi eurooppalaisesta kansalaisaloitteesta, johdantotilaisuudet, intensiiviset verkkokurssit eurooppalaisesta kansalaisaloitteesta, vertaisoppimistoimet, online-läsnäolo- ja pelistrategiat, eurooppalaisen kansalaisaloitteen mallitapahtumat ja eräät opiskelijoiden aloitteet. Lopuksi Fernando Borges ja Dulce Lopes analysoivat joitakin tietoja vastatakseen kysymykseen: ”Olivatko hankkeen odotukset täytetty?”. Yhteenvetona he totesivat, että ”tulokset osoittavat, että osallistujat olivat suuressa määrin tyytyväisiä toimintoihin ja kokemuksiin, joihin he osallistuivat, sekä hankkeen yleiseen suunnitteluun ja tavoitteeseen. Korvataan ”ECI: A:n ja Z:n tiimien näkökulmasta tämä vastaa intensiivistä yhteistyötä, joka on johtanut vankkaan tuotokseen, sekä mittaamatonta omistautumista opetukseen ja koulutukseen Euroopan unioniin liittyvissä asioissa.” 

Lue lisää aiheesta ”Eurooppalainen kansalaisaloite: A-Z-hanke:

Yli 100 opiskelijaa neljästä eurooppalaisesta yliopistosta, maisteri eurooppalaisesta kansalaisaloitteesta innovatiivisen ”ECI:stä A:sta Z:aan” -hankkeen kautta

’ECI-mallilla’ Miten opiskelijat oppivat toimimaan aktiivisina EU-kansalaisina käytännössä?

 

 

Laatijat

Dulce Lopes (dulce Lopes), Eduardo Figueiredo

Dulce Lopes on Coimbran yliopiston oikeustieteellisen tiedekunnan professori. Hän työskenteli Portugalin puheenjohtajakaudella, Euroopan parlamentissa ja Lillen katolisessa yliopistossa ja toimi englannin kielen opintojohtajana Haagin kansainvälisen oikeuden akatemiassa (2018). Hän koordinoi Erasmus±hanketta ”ECI: Ryhmästä A ryhmään Z”. Lisätietoja osoitteessa: https://www.cienciavitae.pt/E013-0BE9-8B08

 

Eduardo Figueiredo on Coimbran yliopiston oikeustieteellisen tiedekunnan kutsuttu avustaja. Hän oli Erasmus±hankkeen ”ECI: Ryhmästä A ryhmään Z”. Lisätietoja osoitteessa: https://www.cienciavitae.pt/0A17-3ED6-803B

Lisää kommentti

Jos haluat lisätä kommentteja, kirjaudu sisään tai rekisteröidy.
Vastuuvapauslauseke: EU:n kansalaisaloitefoorumissa esitetyt mielipiteet ovat kirjoittajien omia. Ne eivät millään tapaa edusta Euroopan komission tai Euroopan unionin kantaa.