Direct la conținutul principal
Forumul inițiativei cetățenești europene

Un nou manual privind inițiativa cetățenească europeană oferă elevilor orientări privind modul de utilizare a acestui instrument pentru implicarea și cetățenia activă

Actualizat la: 26 June 2023

Cartea de lucru „Inițiativa cetățenească europeană: Un instrument pentru implicarea și cetățenia activă” (pe scurt: Carte de lucru ICE de la A la Z) compilează contribuțiile teoretice și practice ale cadrelor universitare și ale cercetătorilor, ale organizatorilor ICE și ale experților invitați și servește drept set de instrumente practice pentru toți cei care doresc să afle mai multe despre inițiativa cetățenească europeană (ICE) și despre cum să o pună în aplicare.

Manualul de lucru este unul dintre principalele rezultate ale unui proiect Erasmus + care a vizat familiarizarea studenților din învățământul superior cu mecanismul ICE, și anume oferindu-le competențele necesare pentru a-și elabora propriile propuneri și, prin urmare, pentru a deveni agenți activi în procesele de elaborare a politicilor și de luare a deciziilor la nivelul UE. Cartea a fost editată de Yilly Vanessa Pacheco (Universitatea din Göttingen, Germania) și Dulce Lopes (Universitatea din Coimbra, Portugalia) și publicată de Universitätsverlag Göttingen.

Manualul de lucru poate fi descărcat gratuit aici. De asemenea, sunt disponibile rezumate în limbile portugheză, spaniolă, germană, română și franceză.

Cartea de lucru este împărțită în două părți: prima abordează „Inițiativa cetățenească europeană în detaliu”, iar cea de a doua este dedicată integral „Proiectului inițiativei cetățenești europene de la A la Z”. În total, această publicație reunește contribuții de la aproape trei zeci de autori: 19 de cercetători ai proiectului (de la Universitatea Coimbra din Portugalia, Universitatea Georg-august din Göttingen din Germania, Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Ia i din România și Universitatea din Vigo din Spania) și 9 de contribuitori externi (Ángel Fernández Silva, Universitatea Salamanca; Anastasia Karatzia, Facultatea de Drept Essex; Olga Kikou, End the Cage Age; ELISA Lironi, ECAS; Carmen Montesinos Padilla, Universitatea Complutense din Madrid; Graça Múrias, punctul de contact portughez ICE; Regina Quelhas Lima, punctul de contact portughez ICE; Vasiliki Mustakis, ECAS; și Hendrik Nahr, Make.org).

ECI From A to Z - Final Event

Participanții la evenimentul final de diseminare a ICE „De la A la Z”, Univeristy of Coimbra

Partea I a cărții de lucru este împărțită în cinci secțiuni. Prima este dedicată cadrului constituțional al ICE, cu câteva contribuții importante privind cetățenia europeană, democrația și participarea cetățenilor. A doua secțiune își propune să răspundă la întrebarea „Ce este o ICE?”, subliniind importanța rolului jucat de acest mecanism în capacitarea cetățenilor pentru a participa activ la viitorul Uniunii Europene, contribuind astfel la reducerea „deficitului democratic” al acesteia și la creșterea legitimității sale politice. La rândul lor, a treia și a patra secțiune abordează chestiunile legate de obiectul și subiectele unei ICE. Se acordă o atenție deosebită misiunii Serviciului European de Acțiune Cetățenească (ECAS) și modului în care această organizație oferă sprijin cetățenilor pentru a crea o Uniune Europeană mai favorabilă incluziunii și mai puternică, și anume prin intermediul Forumului ICE, care este gestionat de ECAS în numele și în baza unui contract cu Comisia Europeană. Nu în ultimul rând, a cincea secțiune urmărește să explice modul în care orice cetățean european poate fi implicat într-o ICE. În acest context, contribuțiile Olga Kikou și Regina Quelhas Lima/Graça Múrias sunt deosebit de relevante: primul descrie câteva detalii ale procesului care a condus la cea de a șasea inițiativă cetățenească europeană de succes, intitulată „End the Cage Age” (Să punem capăt erei cuștii); acesta din urmă subliniază importanța creării unor puncte de contact naționale în ceea ce privește asigurarea proximității față de cetățenii UE și sensibilizarea publicului cu privire la ICE.

ECI From A to Z - Workbook

ICE De la A la Z Carte de lucru

Partea a II-a a manualului de lucru este dedicată exclusiv proiectului „ECI: de la A la Z”, explorând scopurile sale generale și analizând, retrospectiv, principalele sale activități: cursul online privind ICE, sesiunile introductive, cursul online intensiv privind ICE, activitățile de învățare reciprocă, prezența online online și strategiile de amificare, modelele de evenimente ale ICE? și unele dintre inițiativele elevilor. Nu în ultimul rând, Fernando Borges și Dulce Lopes au analizat unele date pentru a răspunde la întrebare: „Au fost îndeplinite așteptările proiectului?”. În concluzie, ei au concluzionat că „rezultatele arată că participanții au fost în mare măsură mulțumiți de activitățile și experiențele la care au participat, precum și de concepția generală și de scopul proiectului. Din inițiativa cetățenească europeană: Din punctul de vedere al echipei de la A la Z, aceasta corespunde unei activități intense de colaborare, concretizată în rezultate solide, precum și unui nivel inmăsurabil de devotament dedicat predării și formării în domeniul afacerilor Uniunii Europene”. 

Aflați mai multe despre „ICE: De la A la Z:

Peste 100 de studenți de la cele patru universități europene masterează inițiativa cetățenească europeană prin intermediul proiectului inovator „ICE de la A la Z”

„Modelul ICE”: Cum învață elevii să se implice în practică pentru cetățenii europeni activi

 

 

Autori

Dulce Lopes, Eduardo Figueiredo

Dulce Lopes este profesor la Facultatea de Drept a Universității din Coimbra. A lucrat pentru președinția portugheză a Consiliului de Miniștri, pentru Parlamentul European și pentru Universitatea Catolică din Lille și a fost directoare de studii în limba engleză la Academia de Drept Internațional de la Haga (2018). Ea a coordonat proiectul Erasmus + „ICE: De la A la Z”. Referințe suplimentare la adresa: https://www.cienciavitae.pt/E013-0BE9-8B08

 

Eduardo Figueiredo este asistent invitat la Facultatea de Drept a Universității din Coimbra. A fost tutor în cadrul proiectului Erasmus + „ICE: De la A la Z”. Referințe suplimentare la adresa: https://www.cienciavitae.pt/0A17-3ED6-803B

Scrieți un comentariu

Pentru a putea scrie comentarii, trebuie să vă autentificați sau să vă înregistrați.