Direct la conținutul principal
Forumul inițiativei cetățenești europene

Inițiativa Miny SafePack lansează o strategie de succes după semnare

Actualizat la: 18/12/2018

Inițiativa Minority SafePack (MSPI) a strâns cu succes 1.1 milioane de semnături. Dar, în opinia noastră, acesta nu este de departe sfârșitul drumului.

Un lucru a fost clar pentru echipa care a stat la baza inițiativei Minority SafePack (MSPI) încă de la început: colectarea a 1 milioane de semnături este doar un pas, deși foarte important, către o inițiativă cetățenească de succes.

Considerăm că 1 milioane de semnături nu reprezintă doar o realizare importantă, ci și o mare responsabilitate. Acesta este motivul pentru care am planificat următoarele etape chiar înainte de a ne asigura că vom reuși să obținem sprijinul necesar.

MSPI a fost înregistrat de Comisia Europeană în urma unei lupte juridice de cinci ani la Curtea Europeană de Justiție. Acest lucru, în plus față de numărul limitat de acțiuni întreprinse până în prezent ca urmare a inițiativelor de succes, ne-a arătat clar că avem nevoie de o strategie completă în urma campaniei.

Primul lucru pe care am fost sigur că dorim să îl facem a fost să elaborăm o serie de propuneri legislative privind modul în care să punem în practică cererile noastre. În octombrie, am organizat prima noastră reuniune la nivel de experți, ceea ce înseamnă că profesioniști din întreaga Europă lucrează la o serie de propuneri legislative care urmează să fie prezentate Comisiei. Astfel, chiar dacă aceste acte juridice nu pot fi considerate oficial ca făcând parte din cererea de inițiativă, dorim să arătăm Comisiei că solicitările noastre pot fi puse în practică.

Al doilea lucru de care am avut nevoie a fost o decizie privind calendarul. Pe măsură ce alegerile pentru Parlamentul European se apropie, am considerat că nu este momentul potrivit pentru a da declarații de susținere. Membrii Comisiei se află la sfârșitul mandatului lor și se pare că nu au niciun interes să adopte ceva neobișnuit, în special în ceea ce privește o chestiune atât de dezbinare ca drepturile minorităților.

Din fericire, Regulamentul privind inițiativa cetățenească europeană nu stabilește un termen în acest sens: după ce obțineți certificatele de la autoritățile naționale care indică numărul de semnături validate, puteți transmite inițiativa Comisiei în orice moment. Împreună cu Comitetul cetățenilor, Uniunea Federală a Cetățenilor Europeni – FUEN, organizația care a coordonat campania europeană încearcă în continuare să obțină un semnal clar din partea Comisiei. Deși acest lucru nu este prevăzut în normele privind inițiativa cetățenească europeană, am solicitat o reuniune preliminară cu aceștia, dar, dacă acest lucru nu se materializează, înclinăm să așteptăm noua Comisie.

Între timp, ne desfășurăm activități de lobby pe cât putem. Suntem conștienți de faptul că drepturile minorităților nu vor fi obținute fără sprijinul majorității. Acesta este motivul pentru care sugerăm un pact între minorități și majorități pentru a crea condiții favorabile pentru ca diversitatea lingvistică și culturală să prospere, pentru a conserva și promova identitatea comunităților minoritare, pentru a opri asimilarea acestora și pentru a le face să se simtă pe deplin acasă pe teritoriul în care au trăit în mod tradițional, pentru a avea un cuvânt de spus în deciziile care le afectează viața și pentru a-și exercita în mod autonom drepturile culturale, educaționale și lingvistice.

Contactăm liderii politici atât la nivel european, cât și la nivel național, partidele și candidații care candidează la alegerile europene. Obiectivul nostru este de a înscrie drepturile minorităților pe agenda europeană. Considerăm că viitoarele alegeri europene oferă platforma potrivită pentru o dezbatere privind drepturile autohtone ale minorităților și dorim să ne asigurăm că vom beneficia de sprijinul majorității Parlamentului European nou ales.

Acesta este modul în care intenționăm să transformăm Minority SafePack într-o inițiativă cetățenească europeană cu adevărat de succes.

Autori

Lorant Vincze

Președinte al Uniunii Federale a Cetățenilor Europeni (FUEN), organizația-umbrelă a minorităților naționale autohtone și a grupurilor lingvistice europene, care coordonează campania pentru inițiativa Minority SafePack.

http://www.minority-safepack.eu/

Scrieți un comentariu

Pentru a putea scrie comentarii, trebuie să vă autentificați sau să vă înregistrați.
Declarație de declinare a responsabilității: Opiniile exprimate pe Forumul ICE reflectă doar punctul de vedere al autorilor lor și în niciun caz nu pot fi considerate ca reflectând poziția Comisiei Europene sau a Uniunii Europene.