Gå direkt till innehållet
Europeiska medborgarinitiativet – Forum

Initiativet ”minoritet SafePack” inleder en strategi för att nå framgång efter undertecknandet

Uppdaterades den: 18/12/2018

Minority SafePack Initiative (MSPI) har framgångsrikt samlat in 1.1 miljoner underskrifter. Men vi anser att detta inte är slutet på vägen.

En sak var tydlig för gruppen bakom Minority SafePack Initiative (MSPI) från början: att samla in 1 miljoner underskrifter är bara ett steg, även om det är mycket viktigt, mot ett framgångsrikt medborgarinitiativ.

Vi anser att 1 miljoner underskrifter inte bara är en stor framgång utan också ett stort ansvar. Därför har vi planerat nästa steg redan innan vi är säkra på att vi kommer att lyckas få det stöd som behövs.

MSPI registrerades av Europeiska kommissionen efter en femårig rättsprocess vid EU-domstolen. Detta, utöver det begränsade antal åtgärder som hittills vidtagits till följd av framgångsrika initiativ, gjorde det tydligt för oss att vi behöver en övergripande strategi i efterdyningarna av kampanjen.

Det första vi ville göra var att utarbeta en rad lagförslag om hur våra krav ska omsättas i praktiken. I oktober höll vi vårt första expertmöte, vilket innebär att yrkesverksamma från hela Europa arbetar med en rad lagförslag som ska överlämnas till kommissionen. På så sätt vill vi, även om dessa rättsakter inte kan betraktas officiellt som en del av initiativbegäran, visa kommissionen att våra krav kan omsättas i praktiken.

Det andra vi behövde var ett beslut om tidpunkten. I takt med att valet till Europaparlamentet närmar sig anser vi att det inte är rätt tillfälle att lämna in stödförklaringar. Kommissionens ledamöter befinner sig i slutet av sin mandatperiod och det verkar som om de inte har något intresse av att anta något av de vanliga, särskilt i en fråga som är så splittrande som minoriteters rättigheter.

Lyckligtvis anger förordningen om det europeiska medborgarinitiativet inte någon tidsfrist för detta: när du har fått intygen från de nationella myndigheterna om antalet validerade underskrifter kan du när som helst lämna in initiativet till kommissionen. Tillsammans med medborgarkommittén, Federala förbundet för europeiska nationaliteter (FUEN), försöker den organisation som samordnade den europeiska kampanjen fortfarande få en tydlig signal från kommissionen. Även om detta inte föreskrivs i reglerna för det europeiska medborgarinitiativet har vi bett om ett preliminärt möte med dem, men om detta inte blir verklighet är vi benägna att vänta på den nya kommissionen.

Under tiden bedriver vi lobbyverksamhet så hårt som vi kan. Vi är medvetna om att minoriteters rättigheter inte kommer att kunna uppnås utan majoritetsstöd. Därför föreslår vi en pakt mellan minoriteter och majoriteter för att skapa gynnsamma förutsättningar för att språklig och kulturell mångfald ska blomstra, för att bevara och främja minoritetsgruppernas identitet, för att stoppa deras assimilering och för att få dem att känna sig helt hemma i det område där de har levt traditionellt, att ha inflytande över beslut som påverkar deras liv och att självständigt utöva sina kulturella, utbildningsmässiga och språkliga rättigheter.

Vi kontaktar politiska ledare både på europeisk och nationell nivå, partier och kandidater i valet till Europaparlamentet. Vårt mål är att föra upp minoriteters rättigheter på den europeiska dagordningen. Vi anser att det kommande valet till Europaparlamentet utgör den rätta plattformen för en debatt om inhemska minoriteters rättigheter, och vi vill se till att vi får stöd av majoriteten av det nyvalda Europaparlamentet.

På så sätt planerar vi att göra Minority SafePack till ett verkligt framgångsrikt europeiskt medborgarinitiativ.

Postare

Lorant Vincze

Ordförande för Federala förbundet för europeiska nationaliteter (FUEN), paraplyorganisationen för inhemska europeiska nationella minoriteter och språkgrupper, som samordnar kampanjen för Minority SafePack-initiativet.

http://www.minority-safepack.eu/

Kommentera

För att kunna kommentera måste du logga in eller registrera dig.
Ansvarsfriskrivning: De åsikter som uttrycks i forumet för medborgarinitiativet utgör bara författarens synpunkter och kan inte på något sätt anses spegla Europeiska kommissionens eller EU:s ståndpunkt.