Siirry pääsisältöön
EU:n kansalaisaloitefoorumi

Vähemmistön SafePack-aloite käynnistää allekirjoittamisen jälkeisen strategian onnistumisen varmistamiseksi

Päivitetty: 18/12/2018

Minority SafePack -aloitteeseen (MSPI) on kerätty 1,1 miljoonaa allekirjoitusta. Katsomme kuitenkin, että tämä ei ole tien loppu.

Minority SafePack -aloitteen (Minority SafePack Initiative, MSPI) taustalla olevalle tiimille oli selvää alusta alkaen: miljoonan allekirjoituksen kerääminen on vain askel kohti menestyksekästä kansalaisaloitetta, vaikkakin se on erittäin tärkeä askel.

Uskomme, että miljoona allekirjoitusta on paitsi suuri saavutus myös suuri vastuu. Tästä syystä olemme suunnitelleet seuraavat toimet jo ennen kuin olemme varmoja, että pystymme keräämään tarvittavan tuen.

Euroopan komissio rekisteröi MSPI:n Euroopan unionin tuomioistuimessa käydyn viiden vuoden mittaisen oikeuskäsittelyn jälkeen. Sen lisäksi, että onnistuneiden aloitteiden tuloksena on toteutettu vain vähän toimia, meille kävi selväksi, että kampanjan jälkimainingeissa tarvitaan kattava strategia.

Olimme varmoja, että haluamme laatia joukon säädösehdotuksia siitä, miten vaatimuksimme voidaan panna täytäntöön käytännössä. Lokakuussa pidettiin ensimmäinen asiantuntijakokous, mikä tarkoittaa sitä, että eri puolilta Eurooppaa tulevat ammattilaiset työstävät useita säädösehdotuksia, jotka toimitetaan komissiolle. Vaikka näitä säädöksiä ei voidakaan virallisesti pitää osana aloitepyyntöä, haluamme osoittaa komissiolle, että vaatimukset voidaan toteuttaa käytännössä.

Toiseksi tarvitsisimme päättää aikataulusta. Euroopan parlamentin vaalien lähentyminen ei mielestämme ole oikea hetki tuenilmausten esittämiselle. Komission jäsenet ovat toimikautensa lopussa, ja vaikuttaa siltä, että heillä ei ole mitään intressiä omaksua mitään tavallisesta – erityisesti silloin, kun kyse on vähemmistön oikeuksista jakavista asioista.

Onneksi eurooppalaista kansalaisaloitetta koskevassa asetuksessa ei aseteta määräaikaa: kun olet saanut kansallisilta viranomaisilta varmenteet, joissa ilmoitetaan varmennettujen allekirjoitusten määrä, voit toimittaa aloitteen komissiolle milloin tahansa. EU-kampanjaa koordinoiva järjestö FUEN pyrkii yhdessä kansalaistoimikunnan kanssa saamaan komissiolta selkeän viestin. Vaikka tästä ei säädetä eurooppalaista kansalaisaloitetta koskevissa säännöissä, olemme pyytäneet niiden kanssa alustavaa tapaamista, mutta jos tämä ei toteudu, olemme taipuvaisia odottamaan uutta komissiota.

Tällä välin lobbaus on niin kovaa kuin on mahdollista. Olemme tietoisia siitä, että vähemmistöjen oikeuksia ei saavuteta ilman enemmistön tukea. Tämän vuoksi ehdotamme vähemmistöjen ja enemmistöjen välistä sopimusta, jolla luodaan suotuisat olosuhteet kielelliselle ja kulttuuriselle monimuotoisuudelle menestymiselle, säilytetään ja edistetään vähemmistöyhteisöjen identiteettiä, lopetetaan niiden rinnastaminen ja saadaan heidät tuntemaan täysin kotoaan alueella, jolla he ovat perinteisesti asuneet, jotta he voivat vaikuttaa elämäänsä vaikuttavissa päätöksissä ja käyttää itsenäisesti kulttuurisia, koulutuksellisia ja kielellisiä oikeuksiaan.

Otamme yhteyttä Euroopan ja kansallisen tason poliittisiin johtajiin, puolueisiin ja ehdokkaisiin Euroopan parlamentin vaaleissa. Tavoitteenamme on ottaa vähemmistöjen oikeudet EU:n asialistalle. Uskomme, että tulevat Euroopan parlamentin vaalit tarjoavat oikean foorumin alkuperäisistä vähemmistöjen oikeuksista käytävälle keskustelulle, ja haluamme varmistaa, että meillä on vastavalitun Euroopan parlamentin enemmistön tuki.

Näin aiomme tehdä Minority SafePack -aloitteesta todella onnistuneen eurooppalaisen kansalaisaloitteen.

Laatijat

Lorant Vincze

Euroopan kansallisuusliiton (FUEN) puheenjohtaja, eurooppalaisten kansallisten vähemmistöjen ja kieliryhmien kattojärjestö, joka koordinoi Minority SafePack -aloitteen kampanjaa.

http://www.minority-safepack.eu/

Lisää kommentti

Jos haluat lisätä kommentteja, kirjaudu sisään tai rekisteröidy.
Vastuuvapauslauseke: EU:n kansalaisaloitefoorumissa esitetyt mielipiteet ovat kirjoittajien omia. Ne eivät millään tapaa edusta Euroopan komission tai Euroopan unionin kantaa.