Direct la conținutul principal
Forumul inițiativei cetățenești europene

Lecții învățate din inițiativele cetățenești locale/naționale care pot sprijini inițiativele cetățenești europene

Autor: Daniela Vancic |
Actualizat la: 03/04/2020 |
Număr de vizualizări: 2639

Ce învățăminte au învățat din inițiativa cetățenească locală și/sau națională privind democrația participativă, care poate informa, ajuta și sprijini organizatorii inițiativei cetățenești europene în ceea ce privește cunoștințele, competențele și formarea de rețele?

1
Vot

Scrieți un comentariu

Pentru a putea scrie comentarii, trebuie să vă autentificați sau să vă înregistrați.

Comentarii

Inactive user | 06/04/2020

Cred că este necesar să pornim de la fundații. Primul pas este îmbunătățirea încrederii în democrație la nivel local și național. Procesul de socializare politică are loc la nivel național. Rolul educației civice în școlile din învățământul secundar joacă un rol important în acest sens. Pe această bază, se sprijină conștientizarea cetățeniei active. Pentru a obține cetățenia activă este nevoie de timp, resurse, implicare. Multe persoane nu își pot permite cetățenia activă. Este necesar să se acorde o mai mare putere unei persoane fizice, care să fie cetățean al unui cetățean. Următorul nivel cheie este societatea civilă/ONG-urile. Dezvoltarea și profesionalizarea ONG-urilor din Slovenia trebuie consolidate. Promovarea integrării în rețelele europene și consolidarea capacităților pentru a face parte din coalițiile europene care strâng semnături pentru inițiativele cetățenilor. Aceasta va crea capacități și nevoia unei inițiative cetățenești europene în Slovenia.

Inactive user | 16/04/2020

În jur de 34 de țări din lume din 107 de democrații electorale enumerate în baza de date a societății Direct-Democrat- Navigator cunosc instrumentul de participare la inițiativa „O agendă” la nivel național.
O inițiativă de pe agendă — în calitate de inițiativă cetățenească europeană — invită cetățenii să propună acte legislative sau măsuri cu privire la anumite chestiuni în fața parlamentului sau a unei autorități competente. De obicei, desenele sau modelele legale stabilesc un număr minim de semnături care trebuie colectate într-un anumit termen și alte norme oficiale de respectat, până când o inițiativă de succes va fi prezentată autorităților.

Unul dintre aspectele cele mai critice ale acestui concept juridic este faptul că decizia privind propunerea este încă luată de legiuitor.

În cazul Spaniei, de exemplu, între 1983 și 2019, cetățenii spanioli au prezentat peste 170 de inițiative. Dar numai o singură propunere a fost acceptată de parlament.

Exemplul spaniol arată foarte clar punctul slab al inițiativei de stabilire a agendei. Cazurile în care se face ICE par să nu fie atât de diferite de cele din alte țări. Pe termen lung, aceste experiențe pot duce la frustrare și la amăreală ale cetățenilor.

Pe de altă parte, ar exista o alternativă: Inițiativa cetățenească, în care cetățenii sugerează o anumită măsură și, în cele din urmă, sunt în măsură să decidă cu privire la aceasta. Exemplul cel mai vizibil este Elveția. În perioada 1996-2016, electoratul elvețian a votat de 86 de ori cu privire la propunerile lansate de cetățeni. Nu toate au devenit lege în cele din urmă. Dar oamenii au reușit să decidă.

Experiențele din întreaga lume arată:

Necesită

Suficient timp pentru ca cetățenii să îndeplinească cerințele unui model juridic privind instrumentul pentru democrație directă (de exemplu, colectarea semnăturilor)

Acces facil la instrument (cerințe formale, cerințe formale etc.)

Și cele mai importante: să reprezinte o parte activă și în procesul decizional final.

În ceea ce privește ICE, aceasta poate însemna

De a prelungi termenul de colectare a semnăturilor sau chiar de a se abține de la un termen

După prezentarea unei ICE reușite: să introducă mai multe posibilități pentru ca cetățenii să participe la procesul de luare a deciziilor, de exemplu prin introducerea unor jurii cetățenești și/sau oferindu-le cetățenilor posibilitatea de a introduce o cerere în cadrul Consiliului European.

Inactive user | 10/02/2021

Bună ziua! Acest lucru nu este spam, nu trebuie făcut nimic, deși dacă partajați pe rețelele dumneavoastră de socializare, atunci este, cu siguranță, un plus. Ajut o persoană și vă invit același lucru. Nimeni nu vă obligă să faceți ceva, doar să privim, să îl publicați, cu atât mai bine știți oamenii. Nu există viruși pe link și nu trebuie să descărcați nimic.Https://gogetfunding.com/neuroblastoma-of-the-left-adrenal-gland/

Declarație de declinare a responsabilității: Opiniile exprimate pe Forumul ICE reflectă doar punctul de vedere al autorilor lor și în niciun caz nu pot fi considerate ca reflectând poziția Comisiei Europene sau a Uniunii Europene.