Siirry pääsisältöön
EU:n kansalaisaloitefoorumi

Kokemukset paikallisista/kansallisista kansalaisaloitteista, joilla voidaan tukea eurooppalaisia kansalaisaloitteita

Laatija: Daniela Vancic |
Päivitetty: 03/04/2020 |
Näyttökertojen määrä: 2637

Mitä kokemuksia on saatu paikallisesta ja/tai valtakunnallisesta kansalaisten osallistavaa demokratiaa koskevasta aloitteesta, jolla voidaan tiedottaa, auttaa ja tukea eurooppalaisen kansalaisaloitteen järjestäjiä tietämyksen, taitojen ja verkostoitumisen osalta?

1
Piste

Lisää kommentti

Jos haluat lisätä kommentteja, kirjaudu sisään tai rekisteröidy.

Kommentit

Inactive user | 06/04/2020

Mielestäni on välttämätöntä lähteä liikkeelle perustasta. Ensimmäisenä askeleena on lisätä luottamusta demokratiaan paikallisella ja kansallisella tasolla. Poliittinen sosiaalistaminen tapahtuu kansallisella tasolla. Kansalaiskasvatuksella on tässä tärkeä rooli keskiasteen oppilaitoksissa. Tältä pohjalta ollaan luomassa tietoisuutta aktiivisesta kansalaisuudesta. Aktiivinen kansalaisuus edellyttää aikaa, resursseja ja sitoutumista. Monilla ihmisillä ei ole varaa aktiiviseen kansalaisuuteen. Yksilön, kansalaisen, voimaannuttaminen on välttämätöntä. Seuraava keskeinen taso on kansalaisyhteiskunta/kansalaisjärjestöt. Valtiosta riippumattomien järjestöjen kehittämistä ja ammattimaistamista Sloveniassa on vahvistettava. Edistetään integroitumista eurooppalaisiin verkostoihin ja valmiuksien kehittämistä, jotta niistä tulisi osa eurooppalaisia yhteenliittymiä, jotka keräävät allekirjoituksia kansalaisaloitteita varten. Tämä luo valmiuksia ja tarvetta eurooppalaiselle kansalaisaloitteelle Sloveniassa.

Inactive user | 16/04/2020

Kaikkialla maailmassa 34 maata 107:stä Direct-Democracy-Navigator -tietokannassa luetellusta vaalidemokratiasta tuntee kansallisen tason Agenda Initiative -aloitteen osallistumisvälineen.
Kansalaisaloitteessa – kuten eurooppalaisessa kansalaisaloitteessa – kansalaisia pyydetään esittämään parlamentille tai toimivaltaiselle viranomaiselle tiettyjä asioita koskevia lakeja tai toimenpiteitä. Yleensä oikeudellisissa malleissa vahvistetaan vähimmäismäärä allekirjoituksia, jotka on kerättävä tietyn ajan kuluessa, ja muut muodolliset säännöt, joita on noudatettava, kunnes onnistunut asialista-aloite esitetään viranomaisille.

Yksi tämän oikeudellisen mallin kriittisimmistä kysymyksistä on se, että ehdotuksen tekee edelleen ainoastaan lainsäätäjä.

Esimerkiksi Espanjan kansalaiset esittivät vuosina 1983–2019 yli 170 aloitetta. Parlamentti kuitenkin hyväksyi lopulta vain yhden ehdotuksen.

Espanjan esimerkki osoittaa hyvin selvästi, että asialistan laadinnassa on puutteita. Kansalaisaloitteen tapaukset eivät näytä poikkeavan kovin paljon muiden maiden tapauksista. Pitkällä aikavälillä nämä kokemukset voivat johtaa kansalaisten turhautumiseen ja karvauteen.

Toisaalta olisi olemassa vaihtoehto: Kansalaisaloite, jossa kansalaiset ehdottavat tiettyä toimenpidettä ja voivat lopulta päättää siitä. Merkittävin esimerkki on Sveitsi. Vuosina 1996–2016 Sveitsin äänestäjät äänestivät 86 kertaa kansalaisten tekemistä ehdotuksista. Kaikista ei ole tullut lainvoimaisia. Mutta ihmiset pystyivät tekemään päätöksiä.

Eri puolilla maailmaa saadut kokemukset osoittavat seuraavaa:

Sitä tarvitaan

— riittävästi aikaa kansalaisille suoran demokratian välineen oikeudellisen muodon vaatimusten täyttämiseen (esim. allekirjoitusten kerääminen)

— välineen helppo saatavuus (alustavat, muodolliset jne. vaatimukset)

Ja tärkeintä: aktiivinen osallistuminen myös lopulliseen päätöksentekoprosessiin.

Kansalaisaloitteen osalta se voi tarkoittaa

— pidentää allekirjoitusten keräämiseen tarvittavaa aikaa tai jopa pidättäytyä määräajasta

Hakemuksen jättämisen jälkeen hyväksytty eurooppalainen kansalaisaloite: lisätään kansalaisten mahdollisuuksia osallistua päätöksentekoprosessiin esimerkiksi järjestämällä kansalaispalkintoja ja/tai antamalla kansalaisille mahdollisuus esittää pyyntönsä Eurooppa-neuvostossa.

Inactive user | 10/02/2021

Hello people!Tämä ei ole roskapostia, mitään ei tarvitse tehdä, mutta jos jaat verkkoyhteisöissäsi, tämä on varmasti plus. Autan henkilöä, ja kysyn sinulta samaa asiaa. Kukaan ei pakota sinua tekemään mitään, vain katsomaan, voit julkaista sitä, mitä enemmän ihmiset tietävät, mitä parempi se on. Linkissä ei ole viruksia, eikä sinun tarvitse ladata mitään.https://gogetfunding.com/neuroblastoma-of-the-left-adrenal-gland/

Vastuuvapauslauseke: EU:n kansalaisaloitefoorumissa esitetyt mielipiteet ovat kirjoittajien omia. Ne eivät millään tapaa edusta Euroopan komission tai Euroopan unionin kantaa.