Anne Hardt on Democracy Internationalin varainhankinta- ja kampanjapäällikkö. Hän on yksi asiantuntijoista, jotka neuvovat eurooppalaisten kansalaisaloitteiden järjestäjiä varojen keräämisessä ja aloitteiden kampanjoiden järjestämisessä.
Kuvateksti: Anne Hardt, Democracy Internationalin varainhankinta- ja kampanjapäällikkö ja varainhankinnan asiantuntija.
K: Hei, Anne! Aloitetaan esittelyllä. Voisitteko kertoa itsestänne ja siitä, millaisia palveluja eurooppalainen kansalaisaloitefoorumi tarjoaa varainhankintastrategian laatimisesta kiinnostuneille?
Anne Hardt (s. Nimeni on Anne Hardt, ja olen työskennellyt Democracy Internationalin varainhankinta- ja kampanjapäällikkönä viimeiset kuusi ja puoli vuotta. Osana tehtävääni tarjoan varainkeruuneuvontaa eurooppalaisten kansalaisaloitteiden nykyisille ja mahdollisille järjestäjille kansalaisaloitefoorumin kautta. Foorumi tarjoaa erilaisia parhaita käytäntöjä, joita olemme keränneet aiemmista onnistuneista kansalaisaloitteista, ja tavoitteenamme on jakaa hyödyllisiä neuvoja tulevien järjestäjien kanssa.
K: Kun sanot "varainhankinnan neuvoja", mitä se tarkalleen ottaen tarkoittaa?
Anne Hardt (s. Foorumi tarjoaa kaksi ensisijaista neuvontakeinoa. Ensinnäkin on osio, joka tarjoaa resursseja varojen keräämiseen eurooppalaista kansalaisaloitetta varten. Toiseksi järjestäjille tarjotaan mahdollisuus pyytää asiantuntija-apua, jossa järjestäjät voivat saada räätälöityä neuvontaa kampanjansa tarpeiden mukaan. Vastaamme kysymyksiin kahdeksan työpäivän kuluessa, ja vastaukset voidaan toimittaa millä tahansa EU:n virallisella kielellä.
”Yksi kaikille sopivaa lähestymistapaa ei ole”
Korostamme, että ei ole olemassa yhtä kaikille sopivaa lähestymistapaa, mutta voidaan käyttää monia aiempien eurooppalaisten kansalaisaloitteiden hyviksi osoittautuneita välineitä ja menetelmiä.
K: Mitä keskeisiä vinkkejä antaisit kansalaisaloitteen järjestäjille?
Tärkein neuvo, jonka voin antaa, on aloittaa aikaisin.
Anne Hardt (s. Tärkein neuvo, jonka voin antaa, on aloittaa aikaisin. On tärkeää, että sinulla on terve rahoituspohja ennen kuin aloitat allekirjoitusten keräämisen. Vankan varainhankintastrategian ja -verkoston luominen on olennaisen tärkeää – olipa kyse sitten paikallisen, alueellisen, kansallisen tai EU:n tason rahoittajien tavoittamisesta. Kun kansalaisaloite on rekisteröity, siihen on varauduttava taloudellisesti koko prosessin ajan.
Stop Vivisectionin osalta yksityisesti sponsoroitu tv-kampanja oli ratkaisevan tärkeä aloitteen onnistumisen kannalta. Stop Vivisection oli myös erittäin suuri sosiaalisessa mediassa, mikä oli olennainen osa heidän kansalaisaloitteensa menestystä. Kun puhumme sosiaalisesta mediasta, muista sisällyttää sosiaalisen median mainosten kustannukset kunkin maan budjettiin.
K: Onko mitään arviota siitä, kuinka paljon kansalaisaloitteen järjestäjän on kerättävä varoja menestyäkseen?
Anne Hardt (s. Tarkkaa summaa on vaikea määrittää. Esimerkiksi eurooppalaisella kansalaisaloitteella ”Stop Finning” kerättiin noin 17 000 euroa, kun taas ”Save Cruelty-Free Cosmetics” kerättiin yli 2 miljoonaa euroa. Vaihteluväli on siis melko laaja. Voit onnistua pienemmillä varoilla, mutta se tarkoittaa usein turvautumista muihin tukimuotoihin, kuten vapaaehtoistyöhön, pro bono -työhön tai luontoissuorituksiin.
"Hyvä strategia alkaa suunnittelusta."
Onnistunut strategia alkaa perusteellisesta suunnittelusta. Suosittelen aloittamaan vähintään 12 kuukautta ennen kansalaisaloitteen rekisteröintiä. Tunnistaa ja kartoittaa mahdollisia varainhankintamahdollisuuksia paikallisella, kansallisella ja Euroopan tasolla ottaen huomioon, mitä kukin voi antaa panoksensa. Vältä vaihtoehtojen kaventamista liian aikaisin - luo laaja verkko kaikkien mahdollisten rahoituslähteiden tutkimiseksi.
On myös tärkeää keskittää varojen hallinnointi, vaikka itse varainhankinta on hajautettu eri kumppanien kesken eri maissa. Näin varmistetaan avoimuus ja koordinointi.
”Luottamus on avainasemassa. Rahoittajien on uskottava, että hallinnoit heidän rahojaan vastuullisesti ja käytät niitä luvattuun tarkoitukseen.”
Luottamus voi syntyä henkilökohtaisten tapaamisten, puheluiden tai sähköpostinvaihdon kautta. Tutki myös, mitä (muut) erityiset säätiöt tai filantrooppit ovat rahoittaneet aiemmin, ja sopeuta narratiivisi vastaamaan tavoitteitaan.
K: Voitko kertoa joitakin esimerkkejä onnistuneista varainkeruustrategioista aiemmista eurooppalaisista kansalaisaloitteista?
Anne Hardt (s. Katsotaanpa toki ”Oikeus veteen” -kansalaisaloitetta,joka oli ensimmäinen onnistunut eurooppalainen kansalaisaloite. He alkoivat suunnitella kolme vuotta etukäteen, rakentaa vahvaa verkostoa ja varmistaa rahoituksen varhaisessa vaiheessa. Toinen esimerkki on Stop Vivisection -hanke, jossa oli mukana yli 250 kansalaisjärjestöä, tiedeorganisaatiota ja yritystä, jotka tukivat niitä tarjoamalla sekä taloudellisia resursseja että tiedotusta.
Monissa eurooppalaisissa kansalaisaloitteissa on myös menestyksekkäästi mukana tunnettuja henkilöitä tai vaikuttajia. Esimerkiksi End the Cage Age sai kansainvälistä tukea tähdiltä, kuten Pamela Andersonilta, ja Stop Finning teki yhteistyötä 16 julkkiksen ja yli sadan järjestön kanssa kampanjan tehostamiseksi.
K: Entä raportointivaatimukset? Kuinka avoin eurooppalaisen kansalaisaloitteen on oltava rahoituksensa suhteen?
Anne Hardt (s. Eurooppalaisten kansalaisaloitteiden on lain mukaan ilmoitettava vähintään 500 euron suuruisista lahjoituksista, myös luontoissuorituksista. Nämä tiedot on toimitettava Euroopan komissiolle säännöllisesti julkaistavaksi, joten on olennaisen tärkeää, että hyvät raportointikäytännöt ovat käytössä alusta alkaen.
Vielä yksi neuvo:
”Älä keskity pelkästään eurooppalaisiin vaikutuksiin – korosta myös paikallisia vaikutuksia. Ja muistakaa, että jokainen mahdollinen allekirjoittaja voi olla myös mahdollinen lahjoittaja.”
Voit syventää kansalaisaloitefoorumin avulla ymmärrystäsi kansalaisaloiteprosessista ja löytää arvokkaita varainkeruuvinkkejä. Ota rohkeasti yhteyttä aiempiin onnistuneisiin eurooppalaisiin kansalaisaloitteisiin ja opi niiden varainhankintastrategioista. Muista, että rahoitus on avainasemassa – raha pyörittää maailmaa, ja sama koskee eurooppalaisia kansalaisaloitteita!
Lue lisää varainhankinnasta muiden blogikirjoitusten, videoiden ja webinaarien kautta:
- Varainkeruu eurooppalaisiin kansalaisaloitteisiin, video Anne Hardtin ja kansalaisaloitteen järjestäjän Mika Kovačin kanssa (My Voice My Choice -kansalaisaloite)
- Rakentamisen vauhti: My Voice, My Choice -aloitteen rahoitus ja strategia
- Verkkoseminaari ”Miten budjetoida eurooppalainen kansalaisaloite menestyksekkäiden kansalaisaloitekampanjoiden avulla”
- Aihepiirit
Lisää kommentti
Jos haluat lisätä kommentteja, kirjaudu sisään tai rekisteröidy.