Direct la conținutul principal
Forumul inițiativei cetățenești europene

Valorificarea potențialului orașelor și regiunilor de a promova democrația participativă europeană și lupta împotriva schimbărilor climatice

Actualizat la: 08/12/2020

Ce au în comun COVID-19 și urgența climatică? Pe lângă faptul că reprezintă principalele preocupări la nivel mondial din 2020, acestea sunt, de asemenea, două aspecte în care administrațiile locale (primari și guvernatori regionali) încearcă adesea să se implice mai mult în luptă, lansând apeluri și apeluri comune sau formalizând rețele în cadrul cărora cele mai bune practici și strategii comune sunt discutate la nivel paneuropean.

Această abordare se aplică și inițiativelor cetățenești europene, în cazul cărora este atât util, cât și important pentru cei care desfășoară inițiative cetățenești europene și pentru autoritățile municipale să fie conectați la nivel politic și să contribuie la asigurarea unui viitor progresiv pentru democrația participativă și pentru inițiativa cetățenească europeană. Astfel, cetățenii europeni pot obține informații importante (adesea necunoscute) cu privire la drepturile lor democratice, în timp ce municipalitățile își pot spori influența politică. Ambele efecte ajută cetățenii să se implice mai aproape și mai mult în politica UE.

Rolul municipalităților și al regiunilor este esențial pe scena politică a UE, atât în ceea ce privește procesul decizional și elaborarea și punerea în aplicare a politicilor, cât și în ceea ce privește consolidarea instrumentelor democrației participative. Se fac multe investiții pentru a informa cetățenii europeni la toate nivelurile cu privire la drepturile lor de vot, dar o democrație europeană pe deplin funcțională necesită, de asemenea, un nivel maxim de sensibilizare cu privire la drepturile cetățenilor în materie de democrație participativă.

Până în prezent, inițiativa StopGlobalWarming.eu ( ICE StopGlobalWarming.eu), menită să oblige Comisia Europeană să adopte o politică de stabilire a prețului carbonului, a fost succesul său în obținerea sprijinului politic și a efectului de pârghie prin concentrarea asupra municipalităților. Palermo (Italia), Dortmund (Germania) și Dublin (Irlanda) se numără printre primele orașe care au aprobat public inițiativa cetățenească europeană și s-au angajat să își informeze cetățenii cu privire la posibilitatea de a o semna pe site-ul lor internet. Orașul mediu Aprilia din Italia este primul oraș din Europa care include pe site-ul său internet linkul către sistemul de colectare al StopGlobalWarming.eu. Regiunea Lazio a sprijinit, de asemenea, inițiativa, iar Evaluarea climei Enrica Onorati a înregistrat un material video pentru a-și exprima sprijinul pentru politicile de stabilire a prețului carbonului și rolul important al democrației participative în promovarea acestei propuneri.

Palermo a fost primul oraș care și-a exprimat sprijinul public pentru campania StopGlobalWarming.eu, deschizând calea către alte manifestări de susținere la nivel local și regional. Paolo Petralia Camassa, viceprimar al orașului Palermo, a participat la maratonul HEY EU, TAX CO2, organizat de StopGlobalWarming.eu, explicând motivul acestui sprijin:

„... administrațiile orașelor au spectrul politic al realității locale, iar această percepție politică ne permite să fim primii care recunosc consecințele încălzirii globale și problemele generale legate de schimbările climatice.”

Administrația locală are o serie de caracteristici care fac din aceasta o caracteristică esențială a democrației participative, ideală ca punct central în strategia unei campanii de inițiativă cetățenească europeană și o linie de acțiune simplă și importantă pentru cetățenii angajați care doresc să aducă acțiunile climatice în centrul proceselor democratice.

Cel mai important aspect al nivelului municipal din perspectivă politică este apropierea sa de cetățeni. La acest nivel, de exemplu la alegerile pentru primari sau consilieri locali, cetățenii pot vedea o legătură mai strânsă între votul lor și impactul acestui vot asupra vieții lor de zi cu zi. Aceștia pot vedea schimbările pe care le-au influențat adesea mult mai direct decât la nivel electoral național sau transnațional. În ultimii ani, administrațiile locale și-au sporit angajamentul de a pune la dispoziția cetățenilor instrumente locale de consultare a cetățenilor și chiar de deliberare. Printre altele, cele mai renumite exemple sunt orașele Barcelona, Madrid și Milano, care au activat instrumente precum bugetarea participativă și au condus democrația participativă la nivel local. Includerea inițiativei cetățenești europene în acest cadru evolutiv al democrației participative poate accelera exponențial impactul activismului european și promovarea unui sentiment de cetățenie europeană.

Activiștii mișcării paneuropene Eumans! care participă la inițiativa cetățenească europeană StopGlobalWarming.eu au lansat un anumit tip de acțiune: contactarea primarilor locali și a consiliilor locale și regionale pentru a-i invita să sprijine modelul de rezoluție locală StopGlobalWarming.eu (pe care îl puteți găsi mai jos și în acest fir pe forumul ICE), care se bazează pe doi piloni principali:

1) sprijinul oficial pentru propunerea unei politici de stabilire a prețului carbonului
2) Angajamentul de a informa cetățenii cu privire la posibilitatea de a semna inițiativa cetățenească europeană

Atunci când autoritățile municipale se angajează să sprijine campania, acestea oferă publicitate cetățenilor lor, care, anterior, nu au auzit niciodată de inițiativa cetățenească europeană. În acest mod, această legătură politică și informarea ulterioară contribuie la corelarea chestiunilor la nivelul UE cu cei care, în mod normal, nu își manifestă niciodată interesul sau conștientizarea cu privire la acestea.

În plus, sprijinul activ al unor astfel de reprezentanți politici proeminenți sporește, de asemenea, influența politică a inițiativei, precum și sensibilizarea și orientarea generală a mass-mediei. Autoritățile locale și regionale au adesea legături strânse între ele și, la fel ca în cazul primarilor din Palermo și Dortmund, sprijinul municipal poate conduce la o reacție în lanț.

Concentrarea asupra municipalităților poate conduce, de asemenea, la beneficii în eforturile de creștere a participării cetățenilor la ICE și la politica UE în general. În cazul în care guvernatorii municipali încep să își informeze cetățenii cu privire la deplasările cetățenilor care îi afectează, cum ar fi ICE, acest lucru va spori exponențial gradul de conștientizare cu privire la aceste instrumente democratice insuficient utilizate. Acest lucru funcționează în ambele sensuri. Dat fiind că primarii și autoritățile locale își sporesc implicarea în preocupările de la nivelul UE, conducerea politică a UE va recunoaște mai mult rolul important pe care îl pot avea municipalitățile în sistemul nostru democratic. În plus, într-o vârstă în care populațiile orașelor mari sunt adesea deconectate de consensul politic al populațiilor din restul țărilor lor, creșterea influenței politice a orașelor este atât un avantaj binevenit pentru mișcările cetățenilor, cât și pentru populațiile mai largi din aceste cartiere urbane.

ross

Ar fi interesant să se analizeze, împreună cu Comitetul European al Regiunilor, cu Comitetul Economic și Social European și cu celelalte instituții și organizații europene implicate în consolidarea democrației participative, modalități de sistematizare a acestei practici, de exemplu prin sprijinirea tuturor promotorilor inițiativelor cetățenești europene în acțiunile lor de informare în localitățile și regiunile locale.

Vă mulțumim pentru lectura postării noastre – vă rugăm să faceți observații mai jos dacă doriți să aflați mai multe despre acțiunile noastre sau dacă doriți să discutați strategii comune pentru a implica administrațiile locale într-un mod mai sistematic în promovarea inițiativelor cetățenești europene.

De asemenea, nu uitați, dacă aveți timp, să semnați inițiativa noastră la Stopglobalwarming.eu sau să vedeți în ce alte lucruri sunt implicate Eumans! la adresa https://eumans.eu/.
Link către mișcarea locală de pe site-ul web al Eumanilor https://eumans.eu/local-motion-municipalities-and-regions-stopglobalwarmingeu
 

Adam
virginia

Autori

Virginia Fiume

Virginia Fiume este coordonatorul mișcării cetățenești paneuropene Eumans, care conduce comitetul cetățenilor din cadrul inițiativei cetățenești europene StopGlobalWarming.eu. De asemenea, ea coordonează inițiativele europene promovate de Știința pentru democrație. Peste 15 ani de experiență în domeniul jurnalismului și comunicării și al înființării de noi tehnologii în America de Nord, Orientul Mijlociu și diferite țări europene.

Adam Oliver este militant pentru StopGlobalWarming.eu, axat pe Germania și regiunea nordică, iar recentul succes a obținut sprijin din partea primarului orașului Frankfurt pe Main. De asemenea, este în prezent student în domeniul guvernanței de mediu a SM la Albert-Ludwigs-Universität Freiburg.

Puteți lua legătura cu ei pe Forumul Inițiativei cetățenești europene sau făcând clic aici!

Scrieți un comentariu

Pentru a putea scrie comentarii, trebuie să vă autentificați sau să vă înregistrați.
Declarație de declinare a responsabilității: Opiniile exprimate pe Forumul ICE reflectă doar punctul de vedere al autorilor lor și în niciun caz nu pot fi considerate ca reflectând poziția Comisiei Europene sau a Uniunii Europene.