Siirry pääsisältöön
EU:n kansalaisaloitefoorumi

Kuntien ja alueiden potentiaalin hyödyntäminen osallistavan demokratian edistämisessä ja ilmastonmuutoksen torjunnassa

Päivitetty: 08/12/2020

Mitä covid-19-pandemialla ja ilmastohätätilalla on? Sen lisäksi, että ne ovat vuoden 2020 suurimpia maailmanlaajuisia huolenaiheita, ne ovat myös kaksi asiaa, joissa paikallisviranomaiset (kaupunginjohtajat ja aluejohtajat) pyrkivät usein osallistumaan enemmän taisteluun, käynnistämään yhteisiä ehdotuspyyntöjä ja vetoomuksia tai virallistamaan verkostoja, joissa keskustellaan parhaista käytännöistä ja yhteisistä strategioista yleiseurooppalaisella tasolla.

Tätä lähestymistapaa sovelletaan myös eurooppalaisiin kansalaisaloitteisiin, joissa on sekä hyödyllistä että tärkeää sekä eurooppalaisten kansalaisaloitteiden toteuttajille että kunnallisviranomaisille itselleen, että ne ovat poliittisesti yhteydessä toisiinsa ja auttavat luomaan osallistavan demokratian ja eurooppalaisen kansalaisaloitteen asteittaisen tulevaisuuden. Näin Euroopan kansalaiset voivat saada tärkeää (usein aiemmin tuntematonta) tietoa demokraattisista oikeuksistaan, kun taas kunnat voivat lisätä poliittista vaikutusvaltaansa. Molemmat vaikutukset edistävät kansalaisten lähentymistä ja osallistumista EU:n politiikkaan.
Kuntien ja alueiden
roolit ovat olennaisen tärkeitä EU:n poliittisella tasolla sekä päätöksenteon ja politiikan kehittämisen ja täytäntöönpanon että osallistavan demokratian välineiden vahvistamisen kannalta. Euroopan kansalaisille kaikilla tasoilla tehdään paljon investointeja heidän äänioikeudestaan tiedottamiseksi, mutta täysin toimiva eurooppalainen demokratia edellyttää myös mahdollisimman laajaa tietoisuutta kansalaisten osallistumisoikeuksista.

StopGlobalWarming.eu- kansalaisaloite, jonka tarkoituksena on pakottaa Euroopan komissio ottamaan käyttöön hiilen hinnoittelupolitiikka, on tähän mennessä tuonut esiin sen onnistumisen poliittisen tuen ja vipuvaikutuksen hankkimisessa keskittymällä kuntiin. Palermo (Italia), Dortmund (Saksa) ja Dublin (Irlanti) ovat ensimmäisiä kaupunkeja, jotka hyväksyivät eurooppalaisen kansalaisaloitteen julkisesti ja sitoutuivat tiedottamaan kansalaisille mahdollisuudesta allekirjoittaa kansalaisaloite verkkosivustollaan. Italiassasijaitseva Aprilian keskikokoinen kaupunki on ensimmäinen Euroopan kaupunki, joka sisällyttää verkkosivustolleen linkin StopGlobalWarming.eu-kokoelmajärjestelmään. Lazion alue tuki myös aloitetta, ja ilmaston arvioija Enrica Onorati tallensi videon, jossa hän ilmaisi tukensa hiilen hinnoittelupolitiikalle ja osallistavan demokratian tärkeälle roolille tämän ehdotuksen edistämisessä.

Palermo oli ensimmäinen kaupunki, joka antoi yleisölle tukensa StopGlobalWarming.eu-kampanjalle, joka johti uusien kaupunkien ja alueellisten tukinäytösten tietä. Palermon apulaiskaupunginjohtaja Paolo Petralia Camassa osallistui StopGlobalWarming.eu:n järjestämään HEY EU -maraton-tapahtumaan TAX CO2 ja selitti tuen syytä:

”...kaupunkihallinnolla on paikallisen todellisuuden poliittinen kirjo, ja tämän poliittisen käsityksen ansiosta voimme ensimmäisenä tunnistaa ilmaston lämpenemisen ja ilmastonmuutokseen liittyvien yleisten kysymysten seuraukset.”

Paikallishallinnolla on useita piirteitä, joiden vuoksi se on osallistavan demokratian olennainen piirre, ihanteellisena painopisteenä eurooppalaisen kansalaisaloitekampanjan strategiassa ja yksinkertainen ja tärkeä toimintalinja sitoutuneille kansalaisille, jotka haluavat tuoda ilmastotoimet demokraattisten prosessien ytimeen.

Poliittiselta kannalta tärkein kuntatason näkökohta on sen läheisyys kansalaisiin nähden. Tällä tasolla, esimerkiksi kaupunginjohtajien tai kunnanvaltuutettujen vaaleissa, kansalaiset voivat nähdä, että heidän äänensä ja äänestyksen vaikutus heidän jokapäiväiseen elämäänsä ovat tiiviimmin sidoksissa toisiinsa. He näkevät muutokset, joihin he ovat usein vaikuttaneet paljon suoremmin kuin kansallisten tai ylikansallisten vaalien tasolla. Paikallisviranomaiset ovat viime vuosina lisänneet sitoutumistaan tarjota kansalaisille paikallisia välineitä kansalaisten kuulemista ja jopa keskustelua varten. Tunnetuimpia esimerkkejä ovat muun muassa Barcelonan, Madridin ja Milanon kaupungit, jotka aktivoivat osallistavan budjetoinnin kaltaisia välineitä ja johtavat osallistavaa demokratiaa paikallistasolla. Eurooppalaisen kansalaisaloitteen sisällyttäminen kehittyvään osallistavan demokratian kehykseen voi vauhdittaa eksponentiaalisesti eurooppalaisen aktivismin vaikutuksia ja edistää tunnetta Euroopan kansalaisuudesta.
Yleiseurooppalaisen Eumans
-liikkeen aktivistit, jotka osallistuvat eurooppalaiseen kansalaisaloitteeseen StopGlobalWarming.eu, käynnistivät tietyntyyppisen toimen: ottaa yhteyttä paikallisiin kaupunginjohtajiin, kunta- ja aluevaltuustoihin ja pyytää niitä tukemaan StopGlobalWarming.eu -resoluutiomallia (joka on saatavilla jäljempänä ja tässä eurooppalaisen kansalaisaloitteen foorumissa), joka perustuu kahteen pääpilariin:

1) Hiilinhinnoittelupolitiikkaa koskevan ehdotuksen virallinen tuki
2) Sitoumus tiedottaa kansalaisille mahdollisuudesta allekirjoittaa eurooppalainen kansalaisaloite.

Kun kuntaviranomaiset sitoutuvat tukemaan kampanjaa, ne tiedottavat kansalaisilleen, jotka eivät ole aiemmin edes kuulleet eurooppalaisesta kansalaisaloitteesta. Tällä tavoin tämä poliittinen yhteys ja sitä seuraava yhteydenpito auttavat EU:n tasolla yhdistämään asiat niihin, jotka eivät yleensä ole koskaan osoittaneet kiinnostusta tai tietoisuutta niistä.

Lisäksi tällaisten merkittävien poliittisten edustajien aktiivinen tuki lisää myös aloitteen poliittista vaikutusvaltaa ja yleistä tietoisuutta tiedotusvälineistä ja keskittymistä niihin. Kaupunki- ja alueviranomaisilla on usein läheiset siteet toisiinsa, ja kuten Palermon ja Dortmundin kaupunginjohtajien tapauksessa, kuntatuki voi johtaa ketjureaktioon.

Keskittyminen kuntiin voi myös hyödyttää pyrkimyksiä lisätä kansalaisten osallistumista eurooppalaisiin kansalaisaloitteisiin ja EU:n politiikkaan yleensä. Jos kunnanjohtajat alkavat tiedottaa kansalaisilleen enemmän heitä koskevista kansalaisliikkeistä, kuten kansalaisaloitteista, tämä lisää eksponentiaalisesti tietoisuutta näistä käyttämättä jääneistä demokraattisista välineistä. Tämä toimii molemmilla tavoilla. Kun kaupunginjohtajat ja paikallisviranomaiset lisäävät osallistumistaan huolenaiheisiin EU:n tasolla, EU:n poliittinen johtajuus tunnustaa sen tärkeän roolin, joka kunnilla voi olla demokraattisessa järjestelmässämme. Lisäksi tilanteessa, jossa suurten kaupunkien asukkaat ovat usein eristyksissä muiden maidensa väestön poliittisen yhteisymmärryksen kanssa, kaupunkien poliittisen vaikutusvallan lisääminen on sekä tervetullut voimavara kansalaisten liikkeille että näiden kaupunkialueiden laajemmalle väestölle.

ross

Olisi mielenkiintoista tutkia yhdessä Euroopan alueiden komitean, Euroopan talous- ja sosiaalikomitean ja muiden osallistavan demokratian vahvistamiseen osallistuvien EU:n toimielinten ja organisaatioiden kanssa tapoja, joilla tämä käytäntö voitaisiin systemaattista toteuttaa, esimerkiksi tukemalla kaikkia eurooppalaisten kansalaisaloitteiden edistäjiä paikallisissa kunnissa ja alueilla.

Kiitos julkaisustamme – kommentoikaa seuraavassa, jos haluat lisätietoja toiminnastamme tai jos haluat keskustella yhteisistä strategioista paikallisviranomaisten ottamiseksi järjestelmällisemmin mukaan eurooppalaisten kansalaisaloitteiden edistämiseen.

Muista myös, jos sinulla on aikaa allekirjoittaa aloitemme osoitteessa stopglobalwarming.eu tai mitä muuta Eumans! on mukana osoitteessa https://eumans.eu/.
Linkki paikallisesitykseen Eumansin verkkosivustolla https://eumans.eu/local-motion-municipalities-and-regions-stopglobalwarmingeu
 

Adam
virginia

Laatijat

Virginia Fiume

Virginia Fiume on koordinaattori yleiseurooppalaisessa kansalaisliikkeessä Eumans, joka johtaa eurooppalaisen kansalaisaloitteen StopGlobalWarming.eu kansalaistoimikuntaa. Hän koordinoi myös Science for Democracy -ohjelman edistämiä eurooppalaisia aloitteita. Yli 15 vuoden kokemus journalismin, viestinnän ja teknologian kehittämisen alalta Pohjois-Amerikassa, Lähi-idässä ja Euroopan eri maissa.

Adam Oliver on StopGlobalWarming.eu-kampanjan kampanja, joka keskittyy Saksaan ja Pohjoismaihin, ja viimeaikainen menestys sai tukea Frankfurt am Mainin pormestarilta. Hän on myös nykyinen MSc:n ympäristöhallinnon opiskelija Albert-Ludwigs-Universität Freiburgissa.

Heihin voi ottaa yhteyttä EU:n kansalaisaloitefoorumilla tai klikkaamalla tästä!

Lisää kommentti

Jos haluat lisätä kommentteja, kirjaudu sisään tai rekisteröidy.
Vastuuvapauslauseke: EU:n kansalaisaloitefoorumissa esitetyt mielipiteet ovat kirjoittajien omia. Ne eivät millään tapaa edusta Euroopan komission tai Euroopan unionin kantaa.