Direct naar de inhoud
Forum voor het Europees burgerinitiatief

Benutting van het potentieel van steden en regio’s om de Europese participatiedemocratie en de strijd tegen klimaatverandering te bevorderen

Bijgewerkt op: 08 December 2020

Wat hebben COVID-19 en de klimaatcrisis gemeen? Het zijn niet alleen de belangrijkste mondiale aandachtspunten van 2020, maar ook twee zaken waar lokale overheden (burgemeesters en regionale bestuurders) vaak proberen meer betrokken te worden bij de strijd, gezamenlijke oproepen en oproepen te doen of netwerken te formaliseren waar goede praktijken en gemeenschappelijke strategieën op pan-Europees niveau worden besproken.

Deze aanpak geldt ook voor Europese burgerinitiatieven, waar het zowel nuttig als belangrijk is voor degenen die Europese burgerinitiatieven voeren en voor gemeenten zelf, om op politiek niveau te worden verbonden en bij te dragen tot een progressieve toekomst voor de participatiedemocratie en het Europees burgerinitiatief. Op die manier kunnen Europese burgers belangrijke (vaak onbekende) informatie krijgen over hun democratische rechten, terwijl gemeenten hun politieke invloed kunnen vergroten. Beide effecten dragen ertoe bij dat de burger dichter bij de EU-politiek komt te staan en meer betrokken wordt bij het beleid van de EU.

De rol van gemeenten en regio’s is van essentieel belang in de politieke fase van de EU, zowel wat betreft besluitvorming en beleidsontwikkeling en -uitvoering als wat betreft de versterking van de instrumenten voor participatieve democratie. Er wordt veel geïnvesteerd om de Europese burgers op alle niveaus te informeren over hun stemrecht, maar een volledig functionerende Europese democratie vereist ook een maximale mate van bewustzijn van de rechten van de burgers op het gebied van de participatiedemocratie.

Een hoogtepunt van het burgerinitiatief StopGlobalWarming.eu, een initiatief om de Europese Commissie te dwingen een koolstofbeprijzingsbeleid vast te stellen, is erin geslaagd politieke steun en invloed te verwerven door de nadruk te leggen op gemeenten. Palermo (Italië), Dortmund (Duitsland) en Dublin (Ierland) behoren tot de eerste steden die het Europees burgerinitiatief publiekelijk hebben onderschreven en zich ertoe verbonden hun burgers te informeren over de mogelijkheid om het op hun website te ondertekenen. De middelgrote stad Aprilia in Italië is de eerste stad in Europa die de link naar het inzamelingssysteem van StopGlobalWarming.eu. op haar website heeft geplaatst. De regio Lazio steunde ook het initiatief en de beoordelaar van Climate Enrica Onorati nam een video op om haar steun uit te spreken voor het koolstofbeprijzingsbeleid en de belangrijke rol van participerende democratie bij de bevordering van dit voorstel.

Palermo was de eerste stad die publiekelijk steun gaf aan de campagne StopGlobalWarming.eu, waarmee het pad werd geëffend voor verdere stads- en regionale shows van steun. Paolo Petralia Camassa, locoburgemeester van Palermo, nam deel aan de marathon HEY EU, TAX CO2, georganiseerd door StopGlobalWarming.eu, waarin de reden voor deze steun werd toegelicht:

„[...] stadsbesturen hebben het politieke spectrum van de lokale realiteit, en dankzij deze politieke perceptie kunnen we als eersten de gevolgen van de opwarming van de aarde en algemene kwesties in verband met klimaatverandering erkennen.”

Lokaal bestuur heeft een aantal kenmerken die het een essentieel kenmerk van de participatiedemocratie maken, ideaal als centraal punt in de strategie van een campagne voor het Europees burgerinitiatief en een eenvoudige en belangrijke actielijn voor geëngageerde burgers die klimaatmaatregelen tot de kern van democratische processen willen maken.

Vanuit politiek oogpunt is het belangrijkste aspect van het gemeentelijke niveau dat het dicht bij de burgers staat. Op dit niveau, bijvoorbeeld bij de verkiezingen voor burgemeesters of gemeenteraadsleden, kunnen burgers een nauwer verband zien tussen hun stem en de impact van deze stemming op hun dagelijks leven. Zij kunnen de veranderingen zien die zij vaak veel directer hebben beïnvloed dan op nationaal of transnationaal verkiezingsniveau. De afgelopen jaren hebben lokale overheden zich meer ingezet om burgers lokale instrumenten te bieden voor burgerraadpleging en zelfs overleg. De bekendste voorbeelden zijn — onder meer — de steden Barcelona, Madrid en Milaan, die instrumenten zoals participatieve budgettering hebben geactiveerd en het voortouw hebben genomen bij de participatiedemocratie op lokaal niveau. Door het Europees burgerinitiatief op te nemen in dit evoluerende kader voor participerende democratie kan de impact van Europees activisme en de bevordering van een gevoel van Europees burgerschap exponentieel worden versneld.

Activisten van de pan-Europese beweging Eumans! die deelnemen aan het Europees burgerinitiatief StopGlobalWarming.eu hebben een specifiek soort actie gelanceerd: contact opnemen met lokale burgemeesters, gemeenteraden en regionale raden om hen uit te nodigen om steun te verlenen aan het lokale resolutiemodel StopGlobalWarming.eu (dat u hieronder en in dit kader op het EBI-forum kunt vinden), dat gebaseerd is op twee hoofdpijlers:

1) de formele steun voor het voorstel voor een koolstofbeprijzingsbeleid
2) De toezegging om burgers te informeren over de mogelijkheid om het Europees burgerinitiatief te ondertekenen.

Wanneer gemeentelijke overheden zich ertoe verbinden de campagne te steunen, geven zij bekendheid aan hun burgers, die voorheen misschien nooit eerder van het Europees burgerinitiatief hebben gehoord. Op deze manier helpt deze politieke band en het daaropvolgende bereik zaken op EU-niveau te relateren aan personen die er normaal gesproken nooit belangstelling voor hebben of zich er bewust van zijn.

Bovendien vergroot de actieve steun van dergelijke prominente politieke vertegenwoordigers ook de politieke invloed van het initiatief en het algemene bewustzijn en de algemene focus van de media. Steden en regionale overheden hebben vaak nauwe onderlinge banden, en zoals in ons geval met de burgemeesters van Palermo en Dortmund kan gemeentelijke steun leiden tot een kettingreactie.

Een focus op gemeenten kan ook voordelen opleveren voor de inspanningen om de burgerparticipatie in EBI’s en de EU-politiek in het algemeen te vergroten. Als gemeentebesturen hun burgers meer informeren over burgerbewegingen die hen treffen, zoals EBI’s, zal dit het bewustzijn van deze onderbenutte democratische instrumenten exponentieel vergroten. Dit werkt op beide manieren. Aangezien burgemeesters en lokale overheden meer betrokken worden bij zorgen op EU-niveau, zal het politieke leiderschap van de EU meer oog hebben voor de belangrijke rol die gemeenten in ons democratisch systeem kunnen spelen. Bovendien is een grotere politieke invloed van steden een welkome troef voor zowel de burgerbewegingen als de bredere bevolking van deze stedelijke districten in een leeftijd waarin de bevolking van grote steden zich vaak onttrekt aan de politieke consensus van de rest van hun land.

ross

Het zou interessant zijn om samen met het Europees Comité van de Regio’s, het Europees Economisch en Sociaal Comité en de andere Europese instellingen en organisaties die betrokken zijn bij de versterking van de participatiedemocratie na te gaan hoe deze praktijk kan worden gesystematiseerd, bijvoorbeeld door alle initiatiefnemers van Europese burgerinitiatieven te ondersteunen bij hun contacten met lokale gemeenten en regio’s.

Hartelijk dank voor het lezen van onze post — gelieve hieronder opmerkingen te maken als u meer wilt weten over onze actie of als u gezamenlijke strategieën wilt bespreken om lokale overheden systematischer te betrekken bij de bevordering van Europese burgerinitiatieven.

Vergeet ook niet, als u tijd hebt, om ons initiatief te ondertekenen op Stopglobalwaring.eu, of om te zien waar Eumans! nog meer bij betrokken zijn op https://eumans.eu/.
Link naar de lokale motie op de website van Eumans https://eumans.eu/local-motion-municipalities-and-regions-stopglobalwarmingeu
 

Adam
virginia

Auteurs

Virginia Fiume

Virginia Fiume is de coördinator van de pan-Europese burgerbeweging Eumans, die het burgercomité van het Europees burgerinitiatief StopGlobalWarming.eu. leidt. Zij coördineert ook de Europese initiatieven die worden gepromoot door Science for Democracy. Meer dan 15 jaar ervaring op het gebied van journalistiek en communicatie en technologische start-ups in Noord-Amerika, het Midden-Oosten en verschillende Europese landen.

Adam Oliver is een campagne voor StopGlobalWarming.eu, gericht op Duitsland en de Noordse regio, en heeft onlangs de steun gekregen van de burgemeester van Frankfurt am Main. Hij is ook een van de huidige studenten milieubeheer in Albert-Ludwigs-Universität Freiburg.

U kunt met hen contact opnemen op het Forum voor het Europees burgerinitiatief of hier klikken!

Reageren

Om een reactie te plaatsen, moet u zich eerst aanmelden of registreren.