Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Φόρουμ της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πολιτών

Ας επιβάλουμε το NUTRI-SCORE σε επίπεδο ΕΕ!

Επικαιροποιήθηκε στις: 31/07/2019

 

Αντιμέτωποι με ένα ολοένα και πιο διαφοροποιημένο αλλά ολοένα και πιο αδιαφανές επισιτιστικό εφοδιασμό, οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει τώρα να γνωρίζουν περισσότερο από ποτέ τι καταναλώνουν, ιδίως επειδή ο αντίκτυπος των τροφίμων στην υγεία έχει καταστεί ζήτημα προτεραιότητας λόγω της αύξησης ασθενειών όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης κ.λπ. Πράγματι, πολλά τρόφιμα χαρακτηρίζονται από κακή διατροφική ποιότητα, η οποία μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες για την υγεία των καταναλωτών.

 

Ενώ η διατροφική επισήμανση κατέστη υποχρεωτική στην Ευρώπη το 2016, λαμβάνει τη μορφή πίνακα αριθμητικών στοιχείων, ο οποίος είναι υπερβολικά περίπλοκος και συχνά παρανοείται από τους περισσότερους καταναλωτές. Άλλες μορφές διατροφικής επισήμανσης επιτρέπονται, αλλά μόνο σε προαιρετική βάση. Εναπόκειται στα επιμέρους κράτη μέλη να τα καθορίσουν, γεγονός που εμποδίζει οποιαδήποτε τυποποίηση των σχετικών πληροφοριών. Η κατάσταση αυτή δεν επιτρέπει στους καταναλωτές να κάνουν συνειδητές και ενημερωμένες επιλογές τροφίμων και δεν ενθαρρύνει τους παρασκευαστές να αναλάβουν πραγματική δέσμευση για διαφάνεια ή βελτίωση των προϊόντων.

NUTRI-SCORE: επιστημονικώς νόμιμο...

Το Nutri-SCORE είναι το αποτέλεσμα εργασιών εμπειρογνωμόνων και βασίζεται σε βαθμολογία που λαμβάνει υπόψη τόσο το περιεχόμενο των προς προώθηση συστατικών (ίνες, πρωτεΐνες, φρούτα και λαχανικά) όσο και εκείνα που πρέπει να περιοριστούν (θερμίδες, κορεσμένα λιπαρά οξέα, σάκχαρα και αλάτι). Αυτή η διατροφική βαθμολογία μεταφράζεται σύμφωνα με ένα απλό και ελκυστικό σύστημα χρωματικής κωδικοποίησης, το οποίο κυμαίνεται από σκούρο πράσινο έως σκούρο πορτοκαλί και επισημαίνεται από Α έως Ε, το οποίο τοποθετείται στη συσκευασία. Έχει επίσης προσαρμοστεί ώστε να λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαιτερότητες ορισμένων ομάδων τροφίμων, όπως τα πρόσθετα λίπη (βούτυρο, λάδι), τα τυριά ή ακόμη και τα ποτά.

... εξυπηρετώντας τα συμφέροντα του καταναλωτή

Ένα πραγματικά ενημερωτικό εργαλείο, το NUTRI-SCORE, παρέχει στους καταναλωτές τα κλειδιά για την κατανόηση της διατροφικής αξίας ενός τροφίμου με μια ματιά και τους επιτρέπει να συμμετέχουν πλήρως στην επιλογή μιας ισορροπημένης διατροφής σε καθημερινή βάση. Με την υποστήριξη διαφόρων εθνικών και διεθνών μελετών, έχει ήδη εγκριθεί από διάφορα κράτη μέλη (Γαλλία, Βέλγιο, Ισπανία κ.λπ.).

Ωστόσο, αν και αυτό το σύστημα επισήμανσης έχει αποδείξει την αποτελεσματικότητά του μέσω διαφόρων μελετών, οι ισχύοντες ευρωπαϊκοί κανονισμοί δεν υποχρεώνουν τα κράτη μέλη να το επιλέξουν και, ακόμη λιγότερο, να το καταστήσουν υποχρεωτικό. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι επτά ενώσεις που υποστηρίζουν την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών «PRO-NUTRI-SCORE» προτίθενται να παροτρύνουν την Επιτροπή να υποβάλει πρόταση ώστε να καταστεί υποχρεωτική εντός της ΕΕ.

Συγκεντρώνοντας 1 εκατομμύριο υπογραφές, στόχος μας είναι να παρακινήσουμε την Επιτροπή να προτείνει νομοθεσία για την υγεία και την ευημερία των καταναλωτών, ώστε όλοι να μπορούν να κάνουν συνειδητές επιλογές σχετικά με το τι τρώει και να αναμειγνύουμε την ευχαρίστηση με την καλή υγεία.

Συντελεστές

Cédric Musso

Εκπρόσωπος της επιτροπής πολιτών στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πολιτών «PRO-NUTRISCORE». Εμπειρογνώμονας, ανεξάρτητος ακτιβιστής. Η UFC-Que Choisir είναι μη κερδοσκοπική ένωση που ιδρύθηκε το 1951. Έχει δημοσιεύσει ένα μηνιαίο περιοδικό, το Que Choisir, από το 1961, το οποίο καλύπτει έρευνες, δοκιμές, νομικές μάχες, ενέργειες εκπροσώπησης συμφερόντων κ.λπ. Με το δίκτυο 149 τοπικών ενώσεων, η UFC-Que Choisir είναι στην υπηρεσία των καταναλωτών για την ενημέρωση, την παροχή συμβουλών και την υπεράσπισή τους, καθώς και για την κινητοποίησή τους.

Αφήστε ένα σχόλιο

Για να προσθέσετε τα σχόλιά σας, πρέπει να γίνει η ταυτοποίησή σας ή να εγγραφείτε.
Δήλωση αποποίησης ευθύνης: Τα σχόλια που διατυπώνονται στο φόρουμ της ΕΠΠ αντανακλούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί ότι αντανακλούν τη θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.