Direct la conținutul principal
Forumul inițiativei cetățenești europene

Ingredientele succesului: Gândiți-vă din punct de vedere strategic, gândiți-vă mesajele și fiți permanent

Actualizat la: 18/06/2021

Inițiativa cetățenească europeană (ICE) „Politica de coeziune pentru egalitatea regiunilor și durabilitatea culturilor regionale” a strâns peste 1.4 milioane de semnături și are șanse foarte bune de a deveni cea de-a 7-a ICE de succes din istoria acestui instrument juridic relativ nou. În calitate de reprezentant adjunct (supleant) al comitetului organizator al acestei ICE, sper, la acest articol, să împărtășesc o parte din opiniile mele cu privire la condițiile prealabile pentru organizarea unei ICE de succes.

nation

Gândirea strategică: Gândirea strategică este esențială. Trebuie să fiți bine organizat, să gândiți înainte și să elaborați planuri de urgență pentru diferite rezultate. Trebuie să creați o rețea de suporteri, să strângeți fonduri și să fiți în măsură să vă improvizi și să vă gândiți în afara cutiei dacă situația o impune.  Evaluați-vă potențialii susținători în avans (cu mult înainte de a începe perioada de un an de colectare a semnăturilor) și elaborați o strategie pe mai multe niveluri pentru a ajunge la aceștia. Identificați țările/comunitățile vizate și puneți accentul pe acestea. În același timp, evitați utilizarea oricăror resurse în domenii în care nu există o „piață” pentru dumneavoastră.

Campania noastră avea 3 piloni de bază (dintre care primii doi sunt bine definiți din punct de vedere geografic):

1) comunitățile maghiare din bazinul Carpaților, precum și comunitățile din diaspora din Ungaria: Fiecare ICE de succes are nevoie de o „tabără de bază” din care să provină marea majoritate a semnăturilor. În cazul nostru, ideea ICE provine de la Consiliul Național Szekler, o organizație de promovare cu sediul în Szeklerland (Transilvania – România). Era evident că tabăra noastră de bază va fi comunitățile maghiare care locuiau în România, Slovacia, – într-o măsură mai mică – persoanele care locuiesc în Croația și Slovenia, precum și cetățenii Ungariei; și, în cele din urmă, diaspora maghiară care trăiește în țări vest-europene.

2) locuitori ai regiunilor naționale din întreaga UE: Termenul „regiune națională” este unul nou, care a fost elaborat de organizatori. Una dintre realizările pe care am reușit să le realizăm a fost aceea de a introduce acest nou termen în dreptul comunitar ca urmare a luptei juridice de șase ani pe care a trebuit să o parcurgem în fața Curții UE pentru a obține în primul rând înregistrarea ICE de către Comisia Europeană. Acest termen se referă la regiuni care au caracteristici naționale, etnice, culturale sau lingvistice diferite de cele ale regiunilor înconjurătoare, cum ar fi Tirolul de Sud, Catalonia, Țara Bascilor, Szeklerland, Bretagne, Flandra etc. Obiectivul nostru a fost încă de la început de a construi o mișcare în jurul intereselor și obiectivelor comune ale regiunilor naționale pentru a influența discursul public, a sensibiliza publicul și a face lobby pentru acestea împreună cu aliații și partenerii noștri. Această rețea informală de susținători pe care am construit-o din 2013 – când am prezentat ICE spre înregistrare – include ONG-uri, partide politice, municipalități și organizații-umbrelă. Este important să se țină seama de faptul că instrumentul juridic al ICE nu s-a dovedit încă un instrument eficace pentru introducerea anumitor chestiuni pe agenda legislativă a factorilor de decizie ai UE. Cu toate acestea, ea s-a dovedit a fi un mijloc eficient de sensibilizare cu privire la anumite aspecte care nu primesc prea multă atenție în UE.

3) persoanele care nu sunt afectate în mod direct (adică nu locuiesc într-o regiune națională), dar simpatizează cauza noastră pe baza opiniilor lor la nivel mondial: Pe parcursul campaniei, am fost dornici să explicăm titularilor de funcții și organizațiilor din întregul spectru politic de ce sprijinirea acestei ICE le reprezintă interesul (inclusiv conservatori, gri, social-democrați, liberali etc.). Încercați întotdeauna să căutați interes propriu! Solidaritatea poate fi eficace, dar oamenii sunt mai susceptibili să sprijine o cauză care poate avea un efect pozitiv asupra vieții lor sau asupra vieții comunităților cu care se identifică.

cover

În cele din urmă, alegeți cu înțelepciune membrii Comitetului cetățenilor (Grupul de organizatori). Trebuie să aveți în vedere faptul că, în mod ideal, orice membru al Comitetului cetățenilor ar trebui să fie cel mai mare susținător al ICE în țările lor respective.

Mesaje personalizate prin intermediul canalelor de comunicare socială: Capacitatea de povestire și capacitatea interpersonală de a se conecta sunt esențiale. Trebuie să fiți în măsură să explicați argumentele dumneavoastră persoanelor cu cele mai diverse medii social-culturale, politice și istorice și pentru că aveți nevoie de mesaje autentice și personalizate care să corespundă comunității „țintă” specifice și trebuie să fiți în măsură să mediați aceste mesaje cu privire la limba comunității respective. Mobilizarea platformelor de comunicare socială pentru un impact maxim în ceea ce privește comunicarea cu publicul dumneavoastră. Din cele 1.4 milioane de declarații de susținere primite, 1.167.571 au fost colectate online utilizând instrumente de comunicare socială. Experiența noastră a fost că, dacă puteți dezvolta mesajele corecte împreună cu partenerii dumneavoastră internaționali și puteți avea oameni respectați și autentici la nivel local (politicieni, celebrități, influențatori etc.) pentru a transmite aceste mesaje propriilor adepți, atunci marile rețele de socializare pot face miracole cu numărul de semnături. De exemplu, prima dată când publicul catalan în general a primit informații cu privire la ICE noastră a fost un interviu pe care unul dintre cele mai populare portaluri de știri, VilaWeb, l-a făcut împreună cu mine. Acest articol a fost apoi difuzat prin intermediul canalelor de comunicare socială ale VilaWeb, ceea ce a dublat numărul de semnături pe care le-am obținut din Spania până în acel moment. Am colectat peste 2500 de semnături în termen de 48 de ore.

Persistență: Veți avea multe vârfuri și coborâri. Este posibil să vă confruntați cu adversari care nu sunt interesați de succesul dumneavoastră și trebuie să aveți un anumit nivel de determinare pentru a depăși astfel de fenomene. În plus, semnăturile nu sunt uniforme. Există luni în care este practic imposibil să se mobilizeze persoane pentru orice colectare de semnături, în special în august și decembrie. În plus, ultimele zile ale campaniei sunt cele mai importante. Am avut trei prelungiri consecutive ale perioadei noastre de colectare a semnăturilor din cauza efectelor negative ale pandemiei de COVID-19 asupra ICE. Acest lucru a însemnat că am avut 4 valuri de campanii, cu 4 de lansări până la termenul limită al campaniei, fiecare dintre acestea contribuind la depășirea atât a celor cantitative (cel puțin un milion de semnături), cât și a obstacolelor geografice (depășind pragul minim național în cel puțin 7 state membre ale UE). De exemplu, în ultima zi a primului val, la 7 mai 2020, am colectat online peste 170.000 de semnături din Ungaria.

reg

Prin acest instantaneu succint și neexhaustiv, am intenționat să furnizez informații cu privire la funcționarea practică a unei campanii de colectare a semnăturilor la nivelul UE, sperând să informez viitorii organizatori ai ICE cu privire la unii factori esențiali pe care trebuie să îi ia în considerare dacă doresc să organizeze o ICE de succes. S-ar putea adăuga multe alte aspecte esențiale pentru orice campanie ICE. Prin prezenta, această postare pe blog speră să încurajeze continuarea discuțiilor pe această temă.

 

Declinarea responsabilității: Opiniile exprimate pe Forumul ICE reflectă doar punctul de vedere al autorilor lor șiîn niciun caz nu pot fi considerate ca reflectândpoziția Comisiei Europene sau a Uniunii Europene.

attila

Autori

Attila Dabis

Dr. Attila Dabis este un om de știință politic și o personalitate publică, cu sediul la Budapesta, Ungaria. Din 2012 funcționează în calitate de comisar pentru afaceri externe al Consiliului Național Szekler. Din 2016, este coordonatorul internațional al Institutului pentru protecția drepturilor minorităților. Din 2019, este cofondator și redactor-șef al revistei științifice, Kisebbségvédelem/Minority Protection. El a contribuit la acest forum în calitate de reprezentant adjunct (supleant) al inițiativei cetățenești europene intitulate „Politica de coeziune pentru egalitatea regiunilor și durabilitatea culturilor regionale”.

Scrieți un comentariu

Pentru a putea scrie comentarii, trebuie să vă autentificați sau să vă înregistrați.
Declarație de declinare a responsabilității: Opiniile exprimate pe Forumul ICE reflectă doar punctul de vedere al autorilor lor și în niciun caz nu pot fi considerate ca reflectând poziția Comisiei Europene sau a Uniunii Europene.
Sunteți gata să vă înregistrați inițiativa?

Doriți să susțineți o inițiativă? Vreți să aflați mai multe despre anumite inițiative actuale sau încheiate?