Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Φόρουμ της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πολιτών

Η Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών αποτελεί πηγή έμπνευσης σε παγκόσμιο επίπεδο

Επικαιροποιήθηκε στις: 25 June 2020

Πάνω από 200 ΜΚΟ από όλο τον κόσμο ζητούν από τον ΟΗΕ να θεσπίσει μια Παγκόσμια Πρωτοβουλία Πολιτών και να δώσει στους πολίτες άμεση φωνή στις υποθέσεις τους.

Μια Παγκόσμια Πρωτοβουλία Πολιτών των Ηνωμένων Εθνών (UNWCI), στο πλαίσιο της οποίας οι πολίτες θα μπορούσαν να συγκεντρώσουν υπογραφές και να τις προτείνουν στον μεγάλο διεθνή οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών, ακούγεται ως μια μοναδική ιδέα, αλλά στην πραγματικότητα όχι. Η Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών υφίσταται από το 2012 και θεσπίστηκε για πολλούς από τους ίδιους λόγους που οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών ασκούν πιέσεις για μια UNWCI: το δημοκρατικό έλλειμμα. Πάνω από 200 ΜΚΟ έχουν ήδη συμμετάσχει στην εκστρατεία για την UNWCI και εμπνέονται άμεσα από την ύπαρξη της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πολιτών.

World Citizens

Εάν θέλατε να ρωτήσετε κάποιον στον δρόμο ποια πιστεύει ότι είναι η επιρροή του στον παγκόσμιο στίβο των Ηνωμένων Εθνών, είναι πιθανό να ακούσετε ότι πιστεύουν ότι δεν έχουν καμία επιρροή. Και δεν είναι εντελώς εσφαλμένες. Ο ΟΗΕ είναι ένας πολύπλοκος, διεθνής φορέας που υπερβαίνει κατά πολύ την επιρροή του μέσου πολίτη. Μεμονωμένοι ενεργοί πολίτες που δίνουν τίτλους όπως η ακτιβίστρια για το κλίμα Greta Thunberg έχουν εμφανισθεί ενώπιον των διασκέψεων των Ηνωμένων Εθνών, και το θεσμικό όργανο έχει καταβάλει εδώ και καιρό μεγαλύτερη προσπάθεια για να δώσει φωνή στην κοινωνία των πολιτών. Ωστόσο, ο μέσος πολίτης χωρίς μεγάλη πλατφόρμα ή χωρίς εκπροσώπηση ΜΚΟ έχει ελάχιστη έως ανύπαρκτη ευκαιρία να προτείνει ιδέες στον ΟΗΕ, πόσο μάλλον να διαμορφώσει το πρόγραμμά του. Αυτό μπορεί να ακούγεται σαν déjà vu στους Ευρωπαίους. Στην πραγματικότητα, η ιδέα για μια Παγκόσμια Πρωτοβουλία Πολιτών δεν είναι απίστευτα καινοφανής. Εμπνέεται από ένα διακρατικό εργαλείο που υπάρχει ήδη από το 2012: της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πολιτών.

Ομοίως, η Ευρωπαϊκή Ένωση επικρίθηκε ως σύλλογος πολιτικών ελίτ και όχι ένωση πολιτών. Λόγω αυτών των επικρίσεων, οι ακτιβιστές της κοινωνίας των πολιτών που αναγνώρισαν το δημοκρατικό δυναμικό της ΕΕ αγωνίστηκαν για τη συμπερίληψη ενός μέσου που θα επιτρέπει στους πολίτες να συγκεντρώνουν υπογραφές για ένα θέμα που θεωρούν σημαντικό στην Ευρώπη, και, μετά από επαρκή στήριξη, να το παρουσιάζουν στα θεσμικά όργανα της ΕΕ, επηρεάζοντας έτσι το θεματολόγιο της ΕΕ από τη βάση προς την κορυφή και όχι από τους παραδοσιακούς πολιτικούς μηχανισμούς από την κορυφή προς τη βάση. Η επιμονή αυτών των φορέων της κοινωνίας των πολιτών και των άμεσων ακτιβιστών της δημοκρατίας, των ιδανικών μελών της οργάνωσης Democracy International, η οποία αγωνίστηκε με επιτυχία για την εμφύτευση της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πολιτών στη Συνθήκη της Λισαβόνας, αποτελεί σήμερα τους κανόνες που διέπουν την ΕΕ. Σήμερα, η συμμετοχή σε μια Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών αποτελεί δικαίωμα όλων των πολιτών της ΕΕ, το οποίο επιτρέπει σε 1 εκατομμύριο πολίτες να προτείνουν νομοθεσία στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και έχει επιτρέψει στους πολίτες και την κοινωνία των πολιτών να ανταλλάσσουν γνώσεις στο πλαίσιο εκστρατειών πρωτοβουλίας. Το εργαλείο έχει επίσης ενισχύσει την ιθαγένεια της ΕΕ και μια κοινότητα ενεργών Ευρωπαίων, ιδίως των νέων, και έχει αυξήσει την ευαισθητοποίηση σχετικά με διάφορα ζητήματα που είναι σημαντικά για το κοινό.

Ο ΟΗΕ είναι παρόμοιος με την ΕΕ από πολλές απόψεις. Και οι δύο οντότητες μπορούν να επωφεληθούν από την αύξηση της συμμετοχής των πολιτών στη λήψη αποφάσεων, από περισσότερες δυνατότητες πληθοχρηματοδότησης και από πιο ποικιλόμορφες φωνές και προτάσεις για εξαιρετικά σύνθετα και παγκόσμια προβλήματα. Η ΕΕ έχει λάβει μέτρα για να γεφυρώσει αυτό το δημοκρατικό χάσμα και να φέρει τους πολίτες πιο κοντά στη λήψη αποφάσεων, και είναι καιρός ο μεγαλύτερος, παλαιότερος αδελφός της, ο ΟΗΕ, να λάβει μέτρα προς την ίδια κατεύθυνση. Δεδομένου ότι παγκόσμια ζητήματα όπως η κλιματική αλλαγή, η φτώχεια, οι κρίσεις στον τομέα της υγείας, ο λιμός και οι φυσικές καταστροφές απαιτούν παγκόσμιες λύσεις, ο ΟΗΕ μπορεί να εμπνευστεί από την ΕΕ για να ανοίξει τον λόγο συζήτησης στους πολίτες.

Εάν ο ΟΗΕ είναι ο διεθνής φορέας για την προώθηση της παγκόσμιας συνεργασίας και την πρόταση λύσεων για σύνθετα παγκόσμια προβλήματα με στόχο τη βελτίωση της ανθρωπότητας, γιατί δεν συμμετέχουν οι κάτοικοι του κόσμου, οι πολίτες του κόσμου, στην πρόταση αυτών των λύσεων; Γιατί ένας μικρός αριθμός ατόμων υψηλού επιπέδου σε παγκόσμιο επίπεδο αποφασίζει για τις λύσεις στα ίδια τα ζητήματα από τα οποία δεν θα αντιμετωπίσουν ούτε θα υποφέρουν ιδιαίτερα, αλλά θα αποφασίσουν οι μέσοι πολίτες;

Leaflet

Ο ΟΗΕ πάσχει από δημοκρατικό έλλειμμα: τα όργανά της και οι διαδικασίες λήψης αποφάσεων παραμελούν τη συμμετοχή των πολιτών και δεν υπάρχουν μέσα για να επηρεάσουν οι απλοί πολίτες τις αποφάσεις τους. Ωστόσο, η δημοκρατία αποτελεί βασική αξία του ΟΗΕ και προσπαθεί να εργάζεται για τη ζωή των καθημερινών ανθρώπων σε όλα τα επίπεδα. Εάν επιθυμεί να διατηρήσει αυτή την αξία, τότε πρέπει να ανοίξει τις πολύπλοκες διαδικασίες λήψης αποφάσεων για να ακούσει τη φωνή των καθημερινών πολιτών που κατανοούν και αντιμετωπίζουν τα παγκόσμια προβλήματα επιτόπου. Πρέπει να είναι ανοικτός στον πληθοπορισμό λύσεων σε διεθνή προβλήματα. Θεωρώντας την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών ως το πρώτο διακρατικό εργαλείο συμμετοχικής δημοκρατίας παγκοσμίως ως πηγή έμπνευσης και πρότυπο, ένας παγκόσμιος απογόνος που ονομάζεται Παγκόσμια Πρωτοβουλία Πολιτών μπορεί να βρει παγκόσμιες λύσεις στα παγκόσμια προβλήματα που αντιμετωπίζουμε.

Και αν θεωρείτε ότι μια πρωτοβουλία πολιτών Word αποτελεί υπερβολικά μεγάλο μέρος μιας ιδέας «pie-the-the-sky» — δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ακριβώς οι προσπάθειες της κοινωνίας των πολιτών φέρνουν την πίτα στον ουρανό 500 εκατομμυρίων Ευρωπαίων μόλις πριν από οκτώ χρόνια. Οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών εκτελούν σήμερα το ίδιο έργο σε διεθνή κλίμακα. Η Δημοκρατία Χωρίς Σύνορα, η Δημοκρατία International και η CIVICUS έχουν ήδη θέσει τις βάσεις, τώρα οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών καλούνται να ακολουθήσουν το αποτύπωμα της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πολιτών και να κάνουν την ιδέα πραγματικότητα.

https://www.worldcitizensinitiative.org

Daniela

Συντελεστές

Daniela Vancic

Η Daniela Vancic είναι η διευθύντρια του ευρωπαϊκού προγράμματος στη Democracy International, μια ΜΚΟ που προωθεί την ισχυρότερη συμμετοχή των πολιτών στις διαδικασίες λήψης πολιτικών αποφάσεων, με εμπειρία στην Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών από τη δημιουργία του εργαλείου αυτού. Η Daniela διαθέτει τετραετή εμπειρία στη διοργάνωση εκστρατειών και στη δικτύωση, ενώ τα τελευταία τρία χρόνια διεξάγει τις ευρωπαϊκές εκστρατείες της Democracy International. Η Daniela έχει εκτενές έργο με την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών, από την παροχή συμβουλών για εκστρατείες και για συγκέντρωση πόρων σε διοργανωτές, έως τη στήριξη της ενισχυμένης εφαρμογής του κανονισμού που προβλέπει το εργαλείο αυτό, καθώς και την προώθηση της γνώσης για το εργαλείο μεταξύ των πολιτών. 

Επικοινωνήστε με την Daniela σχετικά με το φόρουμ της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πολιτών!

Αφήστε ένα σχόλιο

Για να προσθέσετε τα σχόλιά σας, πρέπει να γίνει η ταυτοποίησή σας ή να εγγραφείτε.