Yli 200 kansalaisjärjestöä eri puolilta maailmaa pyytää YK:ta perustamaan kansainvälisen kansalaisaloitteen ja antamaan ihmisille suoran äänen sen asioista.
YK:n kansainvälinen kansalaisaloite (UNWCI), jossa kansalaiset voisivat kerätä allekirjoituksia ja ehdottaa niitä YK:n suurelle kansainväliselle järjestölle ainutlaatuisena ideana. Eurooppalainen kansalaisaloite on ollut olemassa vuodesta 2012 ja se on perustettu monista samoista syistä: demokratiavaje. UNWCI-kampanjaan on jo liittynyt yli 200 kansalaisjärjestöä, jotka ovat suoraan innoittaneet eurooppalaista kansalaisaloitetta.
Jos haluat kysyä kadulta, mikä heidän mielestään vaikuttaa YK:n globaaliin areenaan, saat todennäköisesti kuulla, että he uskovat, että heillä ei ole vaikutusvaltaa. Ne eivät myöskään ole täysin virheellisiä. YK on monimutkainen kansainvälinen elin, joka on selvästi keskivertokansalaisen vaikutusvallan yläpuolella. Ilmastoaktivisti Greta Thunbergin kaltaiset yksittäiset aktiiviset kansalaiset ovat olleet esillä ennen YK:n konferensseja, ja elin on jo pitkään pyrkinyt antamaan kansalaisyhteiskunnalle äänen. Keskivertokansalaisella, jolla ei ole suurta foorumia tai jolla ei ole kansalaisjärjestöjen edustusta, on kuitenkin vain vähän tai ei ollenkaan mahdollisuutta ehdottaa ideoita saati muokata sen asialistaa. Tämä voi kuulostaa eurooppalaisilta, kuten déjà vu. Itse asiassa ajatus kansainvälisestä kansalaisaloitteesta ei ole uskottavasti uusi. Se perustuu kansainväliseen välineeseen, joka on ollut käytössä jo vuodesta 2012: eurooppalainen kansalaisaloite.
Euroopan unionia arvosteltiin myös siitä, että se on pikemminkin poliittisen eliitin kuin kansalaisten ja kansalaisten liitto. Tämän kritiikin vuoksi kansalaisyhteiskunnan aktivistit, jotka tunnustivat EU:n demokraattisen potentiaalin, lobbasivat sellaisen välineen sisällyttämiseen, jonka avulla kansalaiset voisivat kerätä allekirjoituksia Euroopassa tärkeäksi katsomastaan asiasta, ja riittävän tuen jälkeen esittävät sen EU:n toimielimille, mikä vaikuttaa EU:n asialistaan alhaalta ylöspäin eikä perinteisiin ylhäältä alaspäin suuntautuviin poliittisiin mekanismeihin. Nämä kansalaisyhteiskunnan toimijat ja suorat demokratia-aktivistit eli Democracy International -järjestön perustajajäsenet kampanjoivat menestyksekkäästi eurooppalaisen kansalaisaloitteen puolesta Lissabonin sopimuksessa, joka muodostaa EU:n nykyiset säännöt. Tänään eurooppalaiseen kansalaisaloitteeseen liittyminen on kaikkien EU:n kansalaisten oikeus, joka antaa miljoonalle kansalaiselle mahdollisuuden ehdottaa lainsäädäntöä EU:n toimielimille ja joka on antanut kansalaisille ja kansalaisyhteiskunnalle mahdollisuuden jakaa tietoa aloitekampanjoista. Väline on myös edistänyt EU:n kansalaisuutta ja aktiivisten eurooppalaisten, erityisesti nuorten, yhteisöä ja lisännyt tietoisuutta monista kansalaisille tärkeistä kysymyksistä.
YK on monin tavoin samanlainen kuin EU. Molemmat tahot voivat myös hyötyä kansalaisten suuremmasta osallistumisesta päätöksentekoon, joukkorahoitusmahdollisuuksien lisääntymisestä ja monimuotoisemmista äänistä ja ehdotuksista erittäin monimutkaisiin ja maailmanlaajuisiin ongelmiin. EU on ryhtynyt toimiin tämän demokraattisen kuilun umpeen kuromiseksi ja kansalaisten tuomiseksi lähemmäs päätöksentekoa, ja on korkea aika, että sen suurempi, vanhempi veljes, YK, ryhtyy samansuuntaisiin toimiin. Koska maailmanlaajuiset kysymykset, kuten ilmastonmuutos, köyhyys, terveyskriisit, nälänhätä ja luonnonkatastrofit, edellyttävät maailmanlaajuisia ratkaisuja, YK voi ottaa EU:n innoituksen ja avata keskustelutilaisuuden kansalaisille.
Jos YK on kansainvälinen elin, joka edistää maailmanlaajuista yhteistyötä ja ehdottaa ratkaisuja monimutkaisiin maailmanlaajuisiin ongelmiin ihmiskunnan parantamiseksi, miksi maailman asukkaat, maailman kansalaiset, eivät osallistu näiden ratkaisujen ehdottamiseen? Miksi muutamat maailmanlaajuiset korkean tason henkilöt päättävät ratkaisuista niihin ongelmiin, joita he eivät ole erityisen kokeneet tai joista he eivät kärsi, mutta keskivertokansalaiset tulevat siihen?
YK kärsii demokratiavajeesta: sen elimissä ja päätöksentekomenettelyissä ei oteta huomioon ihmisten osallistumista, eikä tavallisilla kansalaisilla ole keinoja vaikuttaa sen päätöksiin. Demokratia on kuitenkin YK:n keskeinen arvo, ja se pyrkii toimimaan ihmisten jokapäiväisen elämän puolesta kaikilla tasoilla. Jos se haluaa säilyttää tämän arvon, sen on avattava monimutkaisia päätöksentekomenettelyjään kuullakseen niiden jokapäiväisten kansalaisten ääntä, jotka ymmärtävät ja kokevat maailmanlaajuisia ongelmia paikan päällä. Sen on oltava avoin joukkoistamisratkaisuille kansainvälisiin ongelmiin. Koska eurooppalainen kansalaisaloite on maailman ensimmäinen osallistavan demokratian kansainvälinen väline inspiraationa ja mallina, maailmanlaajuinen kansalaisaloite, jota kutsutaan maailman kansalaisaloitteeksi, voi löytää maailmanlaajuisia ratkaisuja maailmanlaajuisiin ongelmiin.
Ja jos katsotte, että Word-kansalaisaloite on liian suuri osa ajatusta ”pie in the Sky” – meidän ei pidä unohtaa, että juuri kansalaisyhteiskunnan ponnistelut vievät piirakan 500 miljoonan eurooppalaisen taivaan vain kahdeksan vuotta sitten. Kansalaisyhteiskunnan organisaatiot tekevät nykyisin samaa työtä kansainvälisellä tasolla. Demokratia ilman rajoja, Democracy International ja CIVICUS ovat jo luoneet perustan, ja nyt kansalaisyhteiskunnan organisaatioita pyydetään seuraamaan eurooppalaisen kansalaisaloitteen jalanjälkeä ja tekemään ideasta todellisuutta.
Laatijat
Daniela VancicDaniela Vancic on Democracy International -järjestön Eurooppa-ohjelmien päällikkö. Kyseessä on kansalaisjärjestö, joka edistää kansalaisten vahvempaa osallistumista poliittiseen päätöksentekoon. Daniela on seurannut eurooppalaisia kansalaisaloitteita alusta lähtien. Hänellä on neljän vuoden kokemus kampanjoimisesta ja verkostoitumisesta. Viimeisen kolmen vuoden ajan hän on toteuttanut Democracy International -järjestön Eurooppa-kampanjoita. Daniela on tehnyt paljon työtä eurooppalaisen kansalaisaloitteen parissa. Hän on muun muassa tarjonnut kampanjointi- ja varainhankintaneuvontaa järjestäjille, ajanut kansalaisaloiteasetuksen tehokkaampaa täytäntöönpanoa ja levittänyt tietoa välineestä kansalaisille.
Ota yhteyttä Danielaan eurooppalaisesta kansalaisaloitefoorumista!
Lisää kommentti
Jos haluat lisätä kommentteja, kirjaudu sisään tai rekisteröidy.