Peste 200 de ONG-uri din întreaga lume solicită ONU să instituie o inițiativă cetățenească mondială și să le ofere oamenilor posibilitatea de a-și face auzită vocea în afacerile sale.
O inițiativă cetățenească mondială a Organizației Națiunilor Unite (UNWCI), în cadrul căreia cetățenii ar putea colecta semnături și le-ar putea propune marii organizații internaționale a ONU sună ca o idee unică, cu toate acestea, cu adevărat nu. Inițiativa cetățenească europeană există din 2012 și a fost creată din multe dintre aceleași motive, organizațiile societății civile militând pentru o UNWCI: deficitul democratic. Peste 200 de ONG-uri s-au alăturat deja campaniei pentru o UNWCI și sunt inspirate în mod direct de existența inițiativei cetățenești europene.
Dacă ați întreba cineva de pe stradă ce credeți că are influența sa individuală pe scena mondială a Organizației Națiunilor Unite, probabil veți auzi că nu crede că nu are nicio influență. Și nu sunt complet greșite. ONU este un organism internațional complex, care depășește cu mult influența cetățeanului mediu. Cetățenii activi unici care fac titluri precum activista pentru climă Greta Thunberg au apărut înainte de conferințele ONU, iar instituția a depus de mult timp mai multe eforturi pentru a face auzită vocea societății civile. Cu toate acestea, cetățeanul mediu fără o platformă mare sau fără reprezentarea ONG-urilor are puține sau deloc posibilitatea de a propune idei ONU și cu atât mai puțin de a-și modela agenda. Acest lucru ar putea părea „ déjà vu” pentru europeni. De fapt, ideea unei inițiative cetățenești mondiale nu este în mod incredibil de nouă. Acesta se inspiră dintr-un instrument transnațional care există deja din 2012: inițiativa cetățenească europeană.
De asemenea, Uniunea Europeană a fost criticată pentru că este mai degrabă un club de elite politice decât o uniune a cetățenilor și pentru cetățeni. Din cauza acestor critici, activiștii societății civile care au recunoscut potențialul democratic al UE au promovat includerea unui instrument care să le permită cetățenilor să strângă semnături pe o temă pe care o consideră importantă în Europa și, după un sprijin suficient, să îl prezinte instituțiilor UE, influențând astfel agenda UE de la bază la vârf, și nu de la mecanismele politice tradiționale de sus în jos. Normele de reglementare ale UE de astăzi au fost perseverența acestor actori ai societății civile și a activiștilor pentru democrație direcți, membrii fondatori ai Democracy International, care au promovat cu succes inițiativa cetățenească europeană înrădăcinată în Tratatul de la Lisabona. Astăzi, aderarea la o inițiativă cetățenească europeană este un drept al tuturor cetățenilor UE care le permite unui număr de 1 de milioane de cetățeni să propună acte legislative instituțiilor europene și le-a permis cetățenilor și societății civile să facă schimb de cunoștințe în cadrul campaniilor de inițiativă. Instrumentul a promovat, de asemenea, cetățenia UE și o comunitate de europeni activi, în special tineri, și a sensibilizat publicul cu privire la o serie de aspecte importante.
ONU este similară cu UE în multe privințe. Ambele entități pot beneficia de o mai mare participare a cetățenilor la procesul decizional, de mai multe posibilități de finanțare participativă și de diverse voci și sugestii la probleme extrem de complexe și globale. UE a luat măsuri pentru a elimina acest decalaj democratic și pentru a-i aduce pe cetățeni mai aproape de procesul decizional și este timpul ca fratele său mai mare și mai în vârstă, ONU, să ia măsuri în aceeași direcție. Având în vedere problemele globale, cum ar fi schimbările climatice, sărăcia, crizele sanitare, foametea și dezastrele naturale, care necesită soluții globale, ONU se poate inspira din UE prin deschiderea dezbaterii către cetățeni.
În cazul în care ONU este organismul internațional de promovare a cooperării la nivel mondial și de propunere de soluții pentru probleme globale complexe în vederea îmbunătățirii umanității, de ce locuitorii lumii, cetățenii globali, nu sunt implicați în propunerea acestor soluții? De ce un număr restrâns de persoane de nivel înalt la nivel mondial decid cu privire la soluțiile la problemele pe care nu le vor resimți în mod deosebit sau de care suferă, dar cetățenii medii vor avea de suferit?
ONU suferă de un deficit democratic: organele sale și procedurile lor decizionale neglijează participarea cetățenilor și nu există mijloace prin care cetățenii obișnuiți să influențeze deciziile sale. Cu toate acestea, democrația este o valoare fundamentală a ONU și se străduiește să acționeze în numele vieții oamenilor de zi cu zi la toate nivelurile. Dacă dorește să susțină această valoare, atunci trebuie să își deschidă procedurile decizionale complexe pentru a asculta vocea cetățenilor de zi cu zi care înțeleg și se confruntă cu problemele globale de pe teren. Acesta trebuie să fie deschis soluțiilor de externalizare spre public la problemele internaționale. Luând inițiativa cetățenească europeană ca prim instrument transnațional de democrație participativă la nivel mondial ca sursă de inspirație și ca model, un descendent mondial numit o inițiativă cetățenească mondială poate găsi soluții globale la problemele globale cu care ne confruntăm.
Dacă credeți că o inițiativă cetățenească „Word” este prea mult decât o idee de pie-in cerul, nu ar trebui să uităm că tocmai eforturile societății civile au pus piatra în cerul celor 500 de milioane de europeni în urmă cu doar opt ani. Organizațiile societății civile sunt cele care desfășoară în prezent aceeași activitate la nivel internațional. Democrația fără frontiere, Democracy International și CIVICUS au pus deja bazele, acum organizațiile societății civile sunt invitate să urmeze amprenta Inițiativei cetățenești europene și să transforme ideea în realitate.
Autori
Daniela VancicDaniela Vancic este manager de programe europene în cadrul Democracy International, un ONG care promovează o mai mare participare a cetățenilor la procesul decizional politic. Ea are experiență cu Inițiativa cetățenească europeană încă de la crearea instrumentului. Daniela are patru ani de experiență în crearea de campanii și rețele. În ultimii trei ani, a organizat campaniile europene ale Democracy International. Munca Danielei se leagă strâns de Inițiativa cetățenească europeană. Ea a oferit organizatorilor consiliere în materie de organizare de campanii și strângere de fonduri, a promovat o mai bună aplicare a regulamentului referitor la acest instrument și a popularizat instrumentul în rândul cetățenilor.
Luați legătura cu Daniela pe Forumul Inițiativei cetățenești europene!
Scrieți un comentariu
Pentru a putea scrie comentarii, trebuie să vă autentificați sau să vă înregistrați.