Direct la conținutul principal
Forumul inițiativei cetățenești europene

Webinar: „Despre Inițiativa cetățenească europeană și colectarea semnăturilor”, 2021

Data de începere: 07/10/2021
Data de sfârșit: 07/10/2021
Statut actual: Încheiate
Actualizat la: 13/10/2021

Înregistrarea webinarului este disponibilă mai jos

Vorbitori:

Flavio Grazian, manager pentru democrație participativă, Serviciul European pentru Acțiune Cetățenească

Attila Dabis, organizator al inițiativei Cohesion policy for the equality of regions and sustainability of regional cultures („Politica de coeziune pentru egalitatea regiunilor și durabilitatea culturilor regionale”)

Helmut Burtscher-Schaden, organizator al inițiativei Save bees and farmers! Towards a bee-friendly agriculture for a healthy environment („Salvați albinele și fermierii! Către o agricultură propice albinelor pentru un mediu sănătos”)

Moderator

Elisa Lironi, director pentru democrația europeană, Serviciul European pentru Acțiune Cetățenească

Limba: engleză

Dacă ați ratat webinarul, puteți urmări înregistrarea video (disponibilă în limba engleză) pentru a afla mai multe despre diferitele etape ale unei inițiative cetățenești europene (ICE) și în special despre etapa de colectare a declarațiilor de susținere, cu contribuții furnizate de doi organizatori ai unor inițiative încununate cu succes și de experți în domeniu.

Dr Attila Dabis este politolog. Stabilit în Budapesta, Ungaria, el a devenit o personalitate publică. Din 2012, ocupă funcția de comisar pentru afaceri externe în cadrul Consiliului național secuiesc. Din 2016, a fost coordonator internațional al Institutului pentru protecția drepturilor minorităților. Din 2019 este cofondator și redactor-șef al revistei științifice „Kisebségvédelem/Minority Protection”. A contribuit la acest forum în calitate de reprezentant locțiitor pentru inițiativa cetățenească europeană intitulată Cohesion policy for the equality of the regions and sustainability of the regional cultures („Politica de coeziune pentru egalitatea regiunilor și durabilitatea culturilor regionale”).

Helmut Burtscher-Schaden este biochimist și lucrează de aproape două decenii la ONG-ul Global 2000 (Friend of the Earth Austria), concentrându-se pe efectele substanțelor chimice asupra mediului și sănătății. El este autorul mai multor publicații privind controversa actuală legată de aprobarea glifosatului de către UE și de contextul științific din jurul acestei aprobări. Ca semn al recunoașterii activității sale, Asociația pentru Relații Publice din Austria (PRVA) i-a acordat titlul de „Comunicator al anului 2017”, un premiu acordat anual. Burtscher-Schaden a fost unul dintre organizatorii inițiativei cetățenești europene Stop Glyphosate („Stop glifosatului”), deja încheiată. Acum, se numără printre organizatorii inițiativei în curs Save Bees and Farmers („Salvați albinele și fermierii”).

Flavio Grazian este responsabil pentru democrație participativă în cadrul European Citizen Action Service (ECAS). În acest rol, el elaborează și implementează proiecte UE, acordând o atenție deosebită Inițiativei cetățenești europene și democrației participative la nivelul UE. Este coordonatorul de proiect al Forumului Inițiativei cetățenești europene.

Elisa Lironi este director pentru democrație europeană în cadrul Serviciului European pentru Acțiune Cetățenească (ECAS), pentru care lucrează din 2015. Ea dezvoltă și conduce activitățile legate de democrația europeană din ECAS, implementând proiecte și studii europene de cercetare pe teme precum democrația digitală, participarea civică și înțelegerea populismului. Coordonează mai multe proiecte din diferite programe ale UE. În prezent, coordonează proiectul CODE Europe, având ca obiect externalizarea spre public a ideilor cetățenilor cu privire la calitatea aerului (granturi SEE). De curând, a publicat cel mai recent capitol al unei cărți, Crowdsourcing EU Legislation: Harnessing the Power of Digital Democracy („Externalizarea spre public a legislației UE: valorificarea puterii democrației digitale”) (ECPR Press, 2021). Din 2018, este expert ICE pentru Forumul Inițiativei cetățenești europene și face parte din echipa care conlucrează cu Secretariatul General al Comisiei Europene pentru dezvoltarea și implementarea acestei platforme de colaborare online.

Agenda webinarului

1. Cuvânt de deschidere și discurs de bun venit – Elisa Lironi [minutele 1-6]

2. Prezentare susținută de Flavio Grazian: Inițiativa cetățenească europeană și etapele sale; colectarea semnăturilor [minutele 6-19]

3. Prezentare susținută de Attila Dabis: inițiativa Cohesion policy for the equality of the regions and sustainability of the regional cultures („Politica de coeziune pentru egalitatea regiunilor și durabilitatea culturilor regionale”) [minutele 19-22]

4. Prezentare susținută de Helmut Burtscher-Schaden: inițiativa Save bees and farmers! Towards a bee-friendly agriculture for a healthy environment („Salvați albinele și fermierii! Către o agricultură propice albinelor pentru un mediu sănătos”) [minutele 22-25]

5. Intervenție a dlui Attila Dabis: strategii și elemente care favorizează atingerea pragului necesar de declarații de susținere pentru o inițiativă cetățenească [minutele 25-37]

6. Intervenție a dlui Helmut Burtscher-Schaden: ce a însemnat pentru el experiența de organizator al unei ICE; factorii care favorizează colectarea de semnături pentru două inițiative cetățenești [minutele 37-47]

7. Întrebări și răspunsuri cu publicul [minutele 47-1h15]

 

Acest webinar vă răspunde la următoarele întrebări:

- Ce este o inițiativă cetățenească europeană și cum puteți colecta semnături pentru aceasta?

- Care sunt diferitele etape procedurale ale unei inițiative cetățenești europene?

- Unde puteți găsi mai multe orientări despre Inițiativa cetățenească europeană?

- Ce strategii au dat rezultate pentru depășirea pragului de un milion de semnături colectate?

- Care sunt principalele provocări cu care s-au confruntat organizatorii în etapa de colectare a semnăturilor și cum le-au depășit?

Principalele concluzii ale acestui webinar sunt:

- Procedura formală poate fi împărțită în 6 etape: 1. Pregătirea 2. Solicitarea înregistrării inițiativei cetățenești europene 3. Perioada de colectare a declarațiilor de susținere 4. Verificarea declarațiilor de susținere 5. Depunerea inițiativei 6. Primirea răspunsului la inițiativă.

- Este important să vă pregătiți cu mult timp înainte de a lansa o inițiativă. Campania de colectare a semnăturilor va avea suișuri și coborâșuri. Faceți-vă planuri pentru situații neprevăzute și fiți perseverenți pe tot parcursul campaniei.

- Este important să vă evaluați sprijinul potențial înainte de a demara etapa de colectare a semnăturilor.

- Este foarte important să aveți o rețea bună de parteneri, care să vă ajute să colectați semnături în mai multe state membre. Începeți să o construiți înainte de a demara colectarea semnăturilor.

- Este important să colectați peste un milion de semnături, deoarece unele declarații de susținere ar putea fi invalidate de autoritățile naționale în etapa de verificare.

- Utilizați mesaje adaptate la publicul vizat, pentru a atrage atenția potențialilor semnatari din diferite state membre. La fel de important este să găsiți platforma cea mai potrivită pentru a vă adresa publicului-țintă din fiecare țară.

- Ultimele zile ale campaniei sunt întotdeauna cele mai importante pentru colectarea semnăturilor. Intensificați-vă eforturile în zilele respective! 

Webinar: 'The European Citizens’ Initiative and how to collect signatures'
Declarație de declinare a responsabilității: Opiniile exprimate pe Forumul ICE reflectă doar punctul de vedere al autorilor lor și în niciun caz nu pot fi considerate ca reflectând poziția Comisiei Europene sau a Uniunii Europene.
Sunteți gata să vă înregistrați inițiativa?

Doriți să susțineți o inițiativă? Vreți să aflați mai multe despre anumite inițiative actuale sau încheiate?