Glavni sadržaj
Forum europske građanske inicijative

Internetski seminar: „Europska građanska inicijativa i kako se prikupljaju potpisi”, 2021.

Datum početka: 07/10/2021
Datum završetka: 07/10/2021
Trenutačni status: Zatvoreni
Ažurirano: 13/10/2021

Snimka internetskog seminara dostupna je na dnu stranice.

Izlagači:

Flavio Grazian, voditelj za participativnu demokraciju, ECAS

Attila Dabis, organizator inicijative „Kohezijska politika za jednakost regija i održivost regionalnih kultura”

Helmut Burtscher-Schaden, organizator inicijative „Spasimo pčele i poljoprivrednike! U smjeru poljoprivrede koja je pogodna za pčele i za zdrav okoliš”

Moderatorica

Elisa Lironi, viša voditeljica za europsku demokraciju, ECAS

Jezik: engleski

Ako ste propustili seminar, pogledajte videosnimku (na engleskom) i saznajte više o raznim fazama europske građanske inicijative i o tome kako prikupljati potpise, s komentarima dvaju organizatora uspješnih inicijativa i stručnjaka za to područje.

Dr. Attila Dabis je politolog i javna osoba iz Budimpešte u Mađarskoj. Od 2012. povjerenik je za vanjske poslove Sekeljskog nacionalnog vijeća. Od 2016. međunarodni je koordinator Instituta za zaštitu prava manjina. Od 2019. glavni je urednik znanstvenog časopisa Kisebbségvédelem/Zaštita manjina, čiji je i suosnivač. Na ovom forumu sudjeluje kao zamjenik predstavnika europske građanske inicijative pod nazivom „Kohezijska politika za jednakost regija i održivost regionalnih kultura”.

Helmut Burtscher-Schaden je biokemičar koji se u nevladinoj organizaciji Global 2000 (Friends of the Earth, Austrija) gotovo dva desetljeća bavi učincima kemikalija na okoliš i zdravlje Autor je raznih publikacija o prijeporima koji prate EU-ovo odobrenje glifosata i njegovoj znanstvenoj utemeljenosti. Zbog tog je rada izabran za „Komunikatora godine 2017.”. To je nagrada koju svake godine dodjeljuje austrijska udruga za odnose s javnošću (PRVA). Burtscher-Schaden bio je jedan od pokretača europske građanske inicijative „Zaustavimo glifosat”, kao i aktualne europske građanske inicijative „Spasimo pčele i poljoprivrednike”.

Flavio Grazian zadužen je za participativnu demokraciju u Europskoj službi za građansku akciju (European Citizen Action Service, ECAS), u kojoj radi na razvoju i provedbi projekata EU-a, a osobito europske građanske inicijative i participativne demokracije na razini Unije. Koordinator je projekta Foruma europske građanske inicijative.

Elisa Lironi viša je voditeljica za europsku demokraciju u Europskoj službi za građansku akciju (ECAS), u kojoj radi od 2015. Razvija i vodi važno ECAS-ovo područje europske demokracije, pri čemu provodi projekte EU-a i istraživačke studije povezane s digitalnom demokracijom, građanskom participacijom i razumijevanjem populizma. Koordinira više projekata iz različitih programa EU-a. Trenutačno vodi CODE Europe – projekt prikupljanja ideja građana o kvaliteti zraka (bespovratna sredstva EEA-e), a nedavno je objavila najnoviju knjigu „Crowdsourcing EU Legislation: Harnessing the Power of Digital Democracy” (ECPR Press, 2021.). Od 2018. ona je nadležna stručna osoba za europske građanske inicijative na Forumu europskih građanskih inicijativa i članica je skupine koja surađuje s Glavnim tajništvom Europske komisije u razvoju i primjeni te internetske platforme za suradnju.

Program internetskog seminara

1. Uvod i pozdravna riječ – Elisa Lironi [od 1. do 6. minute]

2. Izlaganje Flavija Graziana o europskoj građanskoj inicijativi, njezinim različitim koracima i načinu prikupljanja potpisa [od 6. do 19. minute]

3. Izlaganje Attile Dabisa o inicijativi „Kohezijska politika za jednakost regija i održivost regionalnih kultura” [od 19. do 22. minute]

4. Izlaganje Helmuta Burtschera-Schedena o inicijativi „Spasimo pčele i poljoprivrednike! U smjeru poljoprivrede koja je pogodna za pčele i za zdrav okoliš” [od 22. do 25. minute]

5. Govor Attile Dabisa o različitim strategijama i elementima za uspješno prikupljanje potpisa za građansku inicijativu [od 25. do 37. minute]

6. Govor Helmuta Burtschera-Schedena o njegovu iskustvu i o čimbenicima koji su pridonijeli uspjehu prikupljanja potpisa za dvije građanske inicijative [od 37. do 47. minute]

7. Pitanja publike [od 47. do 75. minute]

 

Na internetskom seminaru dobit ćete odgovore na sljedeća pitanja:

– Što je europska građanska inicijativa i kako se za nju prikupljaju potpisi?

– Koje su faze provedbe europske građanske inicijative?

– Gdje mogu pronaći više informacija o europskoj građanskoj inicijativi?

– Koje su uspješne strategije za prikupljanje milijun potpisa?

– S kojim su se glavnim izazovima suočili organizatori pri prikupljanju potpisa i kako su ih prevladali?

Glavni zaključci internetskog seminara:

– Formalni postupak može se podijeliti u 6 faza: 1. priprema 2. registriranje europske građanske inicijative 3. prikupljanje potpisa 4. provjera podataka 5. podnošenje inicijative 6. odgovor na inicijativu.

– Važno je dobro se pripremiti znatno prije pokretanja inicijative. U prikupljanju potpisa bit će uspona i padova. Važno je imati rezervni plan za slučaj pada i ostati ustrajan.

–Važno je prije početka faze prikupljanja potpisa procijeniti potencijalnu potporu.

– Za prikupljanje potpisa ključna je kvalitetna mreža partnera u raznim državama članicama. Tu mrežu treba početi graditi prije početka prikupljanja potpisa.

– Važno je pokušati prikupiti više od milijun potpisa će se nakon provjere nacionalnih tijela pokazati da su neke izjave o potpori nevažeće.

– Do potencijalnih potpisnika u raznim državama članicama učinkovito se dopire ciljanim porukama. Bitno je i identificirati najbolju platformu za obraćanje ciljnoj publici.

– Zadnji dani prikupljanja potpisa uvijek su najvažniji i tada treba uložiti dodatne napore. 

Webinar: 'The European Citizens’ Initiative and how to collect signatures'
Izjava o ograničenju odgovornosti: Mišljenja izražena na forumu europske građanske inicijative isključivo odražavaju stajalište njihovih autora i ni na koji se način ne mogu smatrati odrazom stajališta Europske komisije ili Europske unije.