Gå direkt till innehållet
Europeiska medborgarinitiativet – Forum

Webbseminariet ”Europeiska medborgarinitiativet och hur du samlar in underskrifter”, 2021

Startdatum: 07/10/2021
Slutdatum: 07/10/2021
Aktuell status: Avslutade
Uppdaterades den: 13/10/2021

Du kan titta på en videoinspelning nedan.

Talare:

Flavio Grazian, ansvarig för arbetet med deltagandedemokrati vid Ecas

Attila Dabis, organisatör av initiativet ”En sammanhållningspolitik för jämlika regioner och livskraftiga regionala kulturer”

Helmut Burtscher-Schaden, organisatör av initiativet ”Rädda bin och bönder! För ett bivänligt jordbruk och en sund miljö”

Moderator:

Elisa Lironi, ansvarig för europeiska demokratifrågor vid Ecas

Språk: engelska

Om du missade seminariet kan du titta på videoinspelningen (på engelska) och lära dig mer om medborgarinitiativet och hur du samlar in namnunderskrifter och få tips från två organisatörer av initiativ och andra experter.

Attila Dabis är statsvetare och en offentlig person i Budapest i Ungern. År 2012 utsågs han till utrikeskommissionär i szeklernas nationella råd och sedan 2016 är han internationell samordnare för institutet för skydd av minoriteters rättigheter. År 2019 var han med och startade den vetenskapliga tidskriften Kisebbségvédelem (Skydd av minoriteter) och är dess chefredaktör. Attila Dabis har bidragit till det här forumet i egenskap av företrädare (ersättare) för medborgarinitiativet ”En sammanhållningspolitik för jämlika regioner och livskraftiga regionala kulturer”.

Helmut Burtscher-Schaden är biokemist och har i nästan 20 år arbetat med kemikaliers miljö- och hälsoeffekter vid den österrikiska miljöorganisationen Global 2000, som ingår i nätverket Friends of the Earth. Han är författare till olika publikationer om turerna kring EU:s godkännande av glyfosat och dess vetenskapliga grund. Tack vare det arbetet utsågs han till ”2017 års kommunikatör”, ett pris som det österrikiska pr-förbundet PRVA delar ut varje år. Helmut Burtscher-Schaden var en av initiativtagarna till medborgarinitiativet ”Stoppa glyfosat” och det pågående initiativet ”Rädda bin och bönder”.

Flavio Grazian leder arbetet med deltagandedemokrati vid European Citizen Action Service (Ecas). Hans huvuduppgift är att utveckla och genomföra EU-projekt med särskilt fokus på det europeiska medborgarinitiativet och deltagandedemokrati på EU-nivå. Flavio Grazian är projektsamordnare för medborgarinitiativets forum.

Elisa Lironi har sedan 2015 lett arbetet med europeiska demokratifrågor vid European Citizen Action Service (Ecas) och genomför EU-projekt och forskningsstudier om digital demokrati, medborgardeltagande och kunskap om populism. Hon har samordnat flera projekt inom olika EU-program. Hon leder för närvarande Code Europe – ett projekt för att samla in allmänhetens idéer om luftkvaliteten (med EES-bidrag) och släppte nyligen ett bokkapitel om ”Crowdsourcing EU Legislation: Harnessing the Power of Digital Democracy” (ECPR Press, 2021). Sedan 2018 är Elisa Lironi expert vid forumet för det europeiska medborgarinitiativet och ingår i den grupp som tillsammans med kommissionens generalsekretariat utvecklar och driver forumet.

Programpunkter

1. Inledning och välkomstord, Elisa Lironi [minut 1–6]

2. Det europeiska medborgarinitiativets olika steg och hur man samlar in underskrifter, Flavio Grazian [minut 6–19]

3. Initiativet ”En sammanhållningspolitik för jämlika regioner och livskraftiga regionala kulturer”, Attila Dabis [minut 19–22]

4. Initiativet ”Rädda bin och bönder! För ett bivänligt jordbruk och en sund miljö”, Helmut Burtscher-Schaden [minut 22–25]

5. Strategier och faktorer för att lyckas med namninsamlingen, Attila Dabis [minut 25–37]

6. Erfarenheter och lärdomar av att samla in underskrifter för två medborgarinitiativ, Helmut Burtscher-Schaden [minut 37–47]

7. Frågor och svar [minut 47–75]

 

Under det här seminariet får du svar på följande frågor:

– Vad är det europeiska medborgarinitiativet och hur går namninsamlingen till?

– Vilka är de olika stegen för ett medborgarinitiativ?

– Var hittar jag mer vägledning?

– Hur lyckas jag samla in en miljon underskrifter? Vilka strategier ska jag använda?

– Vilka svårigheter har organisatörerna stött på under namninsamlingen och hur har de löst dem?

De viktigaste budskapen:

– Det europeiska medborgarinitiativet kan delas in i sex steg: 1. förberedelser, 2. registrering av ett initiativ, 3. namninsamling, 4. kontroll, 5. inlämning av initiativet och 6. kommissionens svar.

– Det är viktigt att förbereda sig i god tid innan man drar igång ett initiativ. Det kommer att gå både upp och ner under namninsamlingen så det är viktigt att ha en plan och inte ge upp.

– Det är viktigt att bedöma det potentiella stödet innan namninsamlingen startar.

– Att ha ett bra nätverk av partner är avgörande för att lyckas med namninsamlingen i de olika länderna, och det är viktigt att börja bygga upp nätverket i god tid.

– Försök att samla in mer än en miljon underskrifter eftersom myndigheterna kan komma att ogiltigförklara en del av dem.

– Skräddarsy budskapen för att på bästa sätt nå ut till potentiella undertecknare i de olika länderna. Det är också viktigt att hitta den bästa plattformen för att nå ut till målgrupperna.

– Namninsamlingens sista dagar kan bli avgörande så då kan det vara bra att lägga på ett extra kol. 

Webinar: 'The European Citizens’ Initiative and how to collect signatures'
Ansvarsfriskrivning: De åsikter som uttrycks i forumet för medborgarinitiativet utgör bara författarens synpunkter och kan inte på något sätt anses spegla Europeiska kommissionens eller EU:s ståndpunkt.
Redo att registrera ditt initiativ?

Vill du stödja ett initiativ? Vill du veta mer om pågående eller tidigare initiativ?