Siirry pääsisältöön
EU:n kansalaisaloitefoorumi

Verkkoseminaari: ”Eurooppalainen kansalaisaloite ja allekirjoitusten kerääminen”, 2021

Alkaa: 07/10/2021
Päättyy: 07/10/2021
Tämänhetkinen tila: Päättynyt
Päivitetty: 13/10/2021

Verkkoseminaarin tallenne on saatavilla jäljempänä tällä sivulla.

Puhujat:

Flavio Grazian, European Citizen Action Service -kansalaisjärjestön (ECAS) osallistavaa demokratiaa edistävien toimien päällikkö

Attila Dabis, ”Koheesiopolitiikka alueiden yhdenvertaisuuden ja alueellisten kulttuurien säilymisen varmistamiseksi” -aloitteen järjestäjä

Helmut Burtscher-Schaden, ”Pelastakaa mehiläiset ja maanviljelijät! Maatalous mehiläisille suotuisaksi terveen ympäristön puolesta” -aloitteen järjestäjä

Moderaattori

Elisa Lironi, päällikkö, ECAS-kansalaisjärjestö

Kieli: englanti

Verkkoseminaarissa (ks. videotallenne, saatavilla englanniksi) käsiteltiin eurooppalaisen kansalaisaloitteen eri vaiheita ja keinoja kerätä allekirjoituksia. Lisäksi kahden menestyksekkään kansalaisaloitteen järjestäjät ja alan asiantuntijat kertoivat kansalaisaloitteista puheenvuoroissaan.

Fil. tri Attila Dabis on politiikan tutkija ja julkisuuden henkilö, joka vaikuttaa lähinnä Budapestissa, Unkarissa. Vuodesta 2012 alkaen hän on toiminut Székelyn kansallisneuvoston ulkosuhteista vastaavana edustajana ja vuodesta 2016 vähemmistöjen oikeuksien instituutin kansainvälisenä koordinaattorina. Dabis on toiminut tieteellisen Kisebbségvédelem -julkaisun (”Vähemmistöjen suojelu”) päätoimittajana vuodesta 2019. Dabis osallistui foorumiin eurooppalaisen kansalaisaloitteen ”Koheesiopolitiikka alueiden yhdenvertaisuuden ja alueellisten kulttuurien säilymisen varmistamiseksi” varaedustajana.

Helmut Burtscher-Schaden on biokemisti, joka on tutkinut kemikaalien vaikutusta ympäristöön ja terveyteen lähes kahden vuosikymmenen ajan Global 2000 -kansalaisjärjestössä (Maan ystävät, Itävalta). Burtscher-Schaden on kirjoittanut useita eri julkaisuja glyfosaatin EU-hyväksynnän ja sen tieteellisten perusteiden ympärillä käytävästä kiistasta. Itävallassa toimiva PR-suhteita edistävä liitto ”Public Relations Verband” (PRVA) palkitsi Burtscher-Schadenin ansiokkaasta tiedotustyöstä ”vuoden 2017 tiedottaja” -nimityksellä. Burtscher-Schaden oli yksi eurooppalaisten kansalaisaloitteen ”Kielletään glyfosaatti” sekä edelleen käynnissä olevan ”Pelastakaa mehiläiset ja maanviljelijät!” -kansalaisaloitteen alullepanijoista.

Flavio Grazian vastaa osallistavaa demokratiaa edistävistä toimista ECAS-kansalaisjärjestössä, jossa hän kehittää ja toteuttaa EU-hankkeita keskittyen erityisesti eurooppalaiseen kansalaisaloitteeseen ja EU:n tason osallistavaan demokratiaan. Grazian on EU:n kansalaisaloitefoorumin projektikoordinaattori.

Elisa Lironi on osallistavaa demokratiaa edistävien toimien päällikkö ECAS-kansalaisjärjestössä, jossa hän on työskennellyt vuodesta 2015. Lironi kehittää ja johtaa ECASin eurooppalaisen demokratian toimintoja toteuttamalla EU-hankkeita ja tutkimuksia, jotka liittyvät digitaaliseen demokratiaan, kansalaisosallistumiseen ja populismin ymmärtämiseen. Hän on koordinoinut useita EU:n eri ohjelmien hankkeita. Lironi johtaa parhaillaan CODE Europe -hanketta, jonka tavoitteena on kerätä ihmisten ajatuksia ilmanlaadusta joukkoistamisen avulla (hanke on saanut avustuksia Euroopan ympäristökeskukselta). Lironi on yksi hiljattain ilmestyneen, kansalaisosallistumista käsittelevän teoksen kirjoittajista (teoksen luku ”Crowdsourcing EU Legislation: Harnessing the Power of Digital Democracy”, ECPR Press, 2021). Vuodesta 2018 lähtien Lironi on toiminut eurooppalaisen kansalaisaloitteen asiantuntijana EU:n kansalaisaloitefoorumissa sekä Euroopan komission pääsihteeristön kanssa yhteistyötä tekevässä tiimissä, jonka tehtävänä on kehittää ja ylläpitää tätä verkkoyhteistyöalustaa.

Verkkoseminaarin ohjelma

1. Alustus ja tervetuliaissanat – Elisa Lironin alustus [minuutit 1–6]

2. Eurooppalaisen kansalaisaloitteen vaiheet ja allekirjoitusten kerääminen – Flavio Grazianin alustus [minuutit 6–19]

3. Kansalaisaloite ”Koheesiopolitiikka alueiden yhdenvertaisuuden ja alueellisten kulttuurien säilymisen varmistamiseksi” – Attila Dabisin alustus [minuutit 19–22]

4. Kansalaisaloite ”Pelastakaa mehiläiset ja maanviljelijät! Maatalous mehiläisille suotuisaksi terveen ympäristön puolesta” – Helmut Burtscher-Schadenin alustus [minuutit 22–25]

5. Miten onnistua kansalaisaloitteen allekirjoitusten keruussa: strategiat ja muut huomioitavat seikat – Attila Dabisin puheenvuoro [minuutit 25–37]

6. Kokemuksia kahden kansalaisaloitteen järjestämisestä ja allekirjoitusten keruun menestystekijöistä – Helmut Burtscher-Schadenin puheenvuoro [minuutit 37–47]

7. Kysymyksiä ja vastauksia [minuutit 47–75]

 

Verkkoseminaarissa vastataan seuraaviin kysymyksiin:

– Mikä on eurooppalainen kansalaisaloite ja miten allekirjoituksia kerätään?

– Mitkä ovat eurooppalaisen kansalaisaloitteen eri menettelyvaiheet?

– Mistä saa lisätietoa eurooppalaisesta kansalaisaloitteesta?

– Millä strategioilla onnistutaan miljoonan allekirjoituksen keräämisessä?

– Mitkä ovat suurimmat haasteet, joita järjestäjät ovat kohdanneet allekirjoitusten keräämisessä, ja miten he ovat ratkaisseet ne?

Verkkoseminaarin tärkein anti:

– Virallinen menettely jaetaan kuuteen vaiheeseen: 1. aloitteen valmistelu 2. eurooppalaisen kansalaisaloitteen rekisteröinti 3. allekirjoitusten keruu 4. allekirjoitusten tarkastuttaminen viranomaisilla 5. aloitteen toimittaminen komissiolle ja 6. komission vastaus aloitteeseen.

– On tärkeää valmistautua hyvin ennen aloitteen käynnistämistä. Allekirjoitusten keruussa tulee väistämättä eteen ylä- ja alamäkiä. Niiden varalle on tärkeää olla varasuunnitelma ja jatkaa sinnikästä toimintaa koko kampanjan ajan.

– On tärkeää arvioida mahdollisia tuenilmauksia ennen allekirjoitusten keruuvaiheen aloittamista.

– Hyvät kumppaniverkostot ovat erittäin tärkeitä allekirjoitusten keräämiseksi eri jäsenvaltioissa. Verkoston luominen on tärkeää aloittaa ennen allekirjoitusten keruun aloittamista.

– On tärkeää yrittää kerätä yli miljoona allekirjoitusta, koska jotkut tuenilmaukset osoittautuvat todennäköisesti pätemättömiksi viranomaisten tarkastuksessa.

– Räätälöidyt viestit ovat hyvin tehokas tapa tavoittaa mahdolliset allekirjoittajat eri jäsenvaltioissa. On myös tärkeää määrittää paras foorumi kohdeyleisön saavuttamiseksi.

– Kampanjan viimeiset päivät ovat aina kaikkein kriittisimpiä allekirjoitusten keräämisen kannalta, jolloin toimia on syytä lisätä. 

Webinar: 'The European Citizens’ Initiative and how to collect signatures'
Vastuuvapauslauseke: EU:n kansalaisaloitefoorumissa esitetyt mielipiteet ovat kirjoittajien omia. Ne eivät millään tapaa edusta Euroopan komission tai Euroopan unionin kantaa.
Onko kansalaisaloitteesi valmis rekisteröitäväksi?

Haluatko allekirjoittaa kansalaisaloitteen? Haluatko lisätietoja muista kansalaisaloitteista?