Direct la conținutul principal
Forumul inițiativei cetățenești europene

Webinarul „Colectarea semnăturilor pentru inițiativa dumneavoastră cetățenească”, 2021

Data de începere: 30/03/2021
Data de sfârșit: 30/03/2021
Statut actual: Încheiate
Actualizat la: 14/04/2021

Înregistrarea webinarului este disponibilă mai jos

Vorbitori invitați:

Julie Steendam, organizator al inițiativei cetățenești europene „Dreptul la tratament” (Right to Cure)

Ella Jakubowska, organizator al inițiativei cetățenești europene „Revendică-ți chipul” (Reclaim Your Face) – inițiativă a societății civile pentru interzicerea practicilor de supraveghere biometrică în masă

Daniela Vancic (director de programe europene, Democracy International)

Moderator: Flavio Grazian, manager pentru democrație participativă, Serviciul European pentru Acțiune Cetățenească

Limbi: EN

Dacă ați ratat webinarul, urmăriți înregistrarea video (disponibilă în limba engleză) pentru a învăța din experiența organizatorilor inițiativelor în curs și a experților cu privire la strategiile de atingere a obiectivului de un milion de semnături și a diferitelor praguri din statele membre. Vorbitorii își împărtășesc și experiențele în ceea ce privește strângerea de semnături în timpul pandemiei de COVID-19 și păstrarea flexibilității campaniilor în condițiile restricțiilor impuse în acest context. Experții discută și despre cât de important este ca organizatorii să pregătească și să deruleze campanii strategice, online și în persoană, pentru a colecta suficiente semnături.

Julie Steendam este coordonatorul inițiativei cetățenești europene „Dreptul la tratament – fără profituri de pe seama pandemiei”. Campania a fost lansată în noiembrie 2020 și a devenit între timp o coaliție de peste 300 de organizații europene, cu ambiția de a colecta 1 milion de semnături pentru a cere Comisiei Europene să adopte o propunere legislativă prin care să transforme vaccinurile și tratamentele împotriva COVID-19 în bunuri publice.

Ella Jakubowska este responsabilă de politici și campanii în cadrul rețelei pentru drepturi digitale „European Digital Rights” (EDRi). Înainte a lucrat pentru o societate de inginerie și tehnologie, după care a petrecut o perioadă analizând punctele în care se intersectează drepturile omului, tehnologia și societatea, dintr-o perspectivă sociologică feministă. Ella este cetățean britanic, dar locuiește acum la Bruxelles, unde pledează pentru protecția drepturilor digitale ale cetățenilor în UE.

Daniela Vancic este manager de programe europene în cadrul Democracy International, un ONG care promovează o mai mare participare a cetățenilor la procesul decizional politic. Ea are experiență cu Inițiativa cetățenească europeană încă de la crearea instrumentului. Daniela are patru ani de experiență în crearea de campanii și rețele. În ultimii trei ani, a organizat campaniile europene ale Democracy International. Munca Danielei se leagă strâns de Inițiativa cetățenească europeană. Ea a oferit organizatorilor consiliere în materie de organizare de campanii și strângere de fonduri, a promovat o mai bună aplicare a regulamentului referitor la acest instrument și a popularizat instrumentul în rândul cetățenilor. 

Flavio Grazizan este responsabil pentru democrație participativă în cadreul European Citizen Action Service (ECAS). În acest rol, el elaborează și implementează proiecte UE, acordând o atenție specială Inițiativei cetățenești europene și democrației participative la nivelul UE. Este coordonatorul de proiect al Forumului Inițiativei cetățenești europene.

Agenda webinarului

1. Cuvânt de deschidere, Flavio Grazian [minutele 0-4]

2. Scurtă prezentare a Inițiativei cetățenești europene, Flavio Grazian [minutele 4-15]

3. Discuție de grup între Julie Steendam, Ella Jakubowska și Daniela Vancic [minutele 15-56]

4. Sesiune de întrebări și răspunsuri cu Julie Steendam, Ella Jakubowska și Daniela Vancic [minutele 00:56-1:12]

Acest webinar răspunde la următoarele întrebări:

- Care sunt principalele sugestii pentru elaborarea unei strategii eficace de colectare a semnăturilor și de obținere a sprijinului pentru inițiativa dumneavoastră?

- Ce presupune în practică etapa de colectare a semnăturilor pentru o inițiativă cetățenească europeană (ce limbi, platforme și canale sunt cele mai potrivite și cum trebuie ele folosite)?

- Cum se pot colecta semnături în timpul restricțiilor legate de COVID-19?

Principalele concluzii ale acestui webinar sunt:

- Rețeaua dumneavoastră, ca organizatori, și rețeaua susținătorilor ideii sunt importante atunci când colectați semnături. Puteți pregăti mesaje (pentru toate tipurile de platforme, inclusiv mesaje instantanee) pe care susținătorii să le poată transmite ulterior în rețeaua lor pentru a vă face cunoscută inițiativa.

- Se pot colecta suficiente semnături respectând restricțiile impuse de pandemia de COVID-19. Vă puteți concentra de exemplu pe extinderea rețelei de contacte prin apeluri telefonice. Oferiți informații ușor de înțeles, care să poată fi distribuite online cu ușurință. Fiți creativi cu demonstrațiile simbolice – o persoană care susține cu tărie o cauză poate atrage atenția mass-mediei! 

- Planificați-vă atent strategia de comunicare: stabiliți care este publicul dumneavoastră țintă și adaptați-vă mesajul utilizând diferite canale (rețele sociale, videoclipuri, articole, apeluri telefonice, buletine informative) și diferite limbi (limbi oficiale ale UE și chiar limbi minoritare!). Pentru a facilita implicarea, simplificați mesajul.

- Este esențial să comunicați activ și să atrageți aliați. Contactați organizații ale societății civile pentru a valorifica și rețelele lor. Asigurați-vă că tema abordată este relevantă pentru publicul larg și că acesta se poate identifica ușor cu cauza pe care o susțineți.

- Încercați să obțineți sprijinul unor personalități și instituții influente, care pot pune cauza dumneavoastră în lumina reflectoarelor și o pot aduce în atenția opiniei publice, indiferent de rezultatul etapei de colectare a semnăturilor.

Webinar Collecting Signatures
Declarație de declinare a responsabilității: Opiniile exprimate pe Forumul ICE reflectă doar punctul de vedere al autorilor lor și în niciun caz nu pot fi considerate ca reflectând poziția Comisiei Europene sau a Uniunii Europene.
Sunteți gata să vă înregistrați inițiativa?

Doriți să susțineți o inițiativă? Vreți să aflați mai multe despre anumite inițiative actuale sau încheiate?