Gå direkt till innehållet
Europeiska medborgarinitiativet – Forum

Webbseminariet ”Samla in underskrifter till ditt medborgarinitiativ”, 2021

Startdatum: 30/03/2021
Slutdatum: 30/03/2021
Aktuell status: Avslutade
Uppdaterades den: 14/04/2021

Du kan titta på en videoinspelning nedan.

Gästtalare:

Julie Steendam, organisatör för medborgarinitiativet Rätt till behandling

Ella Jakubowska, organisatör för medborgarinitiativet Reclaim Your Face – civilsamhällesinitiativ om förbud mot biometrisk massövervakning

Daniela Vancic, europeisk programchef vid Democracy International

Moderator: Flavio Grazian, ansvarig för arbetet med deltagandedemokrati vid European Citizen Action Service

Språk: engelska

Om du missade seminariet kan du titta på videoinspelningen (på engelska) för att höra organisatörer av pågående initiativ och experter tipsa om hur man lyckas samla en miljon underskrifter och nå tröskelvärdena i EU-länderna. Talarna berättar om sina erfarenheter av att samla in underskrifter under coronapandemin och hur de har anpassat sina kampanjer till de olika restriktionerna. De diskuterar också hur viktigt det är att planera och driva strategiska kampanjer både på nätet och genom personliga kontakter.

Julie Steendam är samordnare för det europeiska medborgarinitiativet Rätt till behandling – ingen profit på pandemin. Kampanjen startade i november 2020 och är nu en koalition av över 300 europeiska organisationer som ska försöka samla in en miljon underskrifter för sitt lagförslag om att vacciner och behandlingar mot covid-19 ska ses som kollektiva nyttigheter.

Ella Jakubowska arbetar med strategier och kampanjer vid nätverket för europeiska digitala rättigheter (EDRi). Tidigare arbetade hon för ett teknikföretag och forskade om samspelet mellan mänskliga rättigheter, teknik och samhälle ur ett feministiskt och sociologiskt perspektiv. Ella är född i Storbritannien men bor nu i Bryssel där hon driver opinion för skyddet av människors digitala rättigheter i EU.

Daniela Vancic leder europeiska program vid Democracy International, en icke-statlig organisation som verkar för att stärka invånarnas delaktighet i politiska beslut, och har jobbat med det europeiska medborgarinitiativet ända sedan starten. Daniela har fyra års erfarenhet av att bygga upp kampanjer och nätverk, och under de senaste tre åren har hon ansvarat för organisationens europeiska kampanjer. Daniela har arbetat intensivt med det europeiska medborgarinitiativet, från att ge organisatörer råd om kampanjer och finansiering till att förbättra det här demokrativerktyget och öka allmänhetens kunskap om det. 

Flavio Grazian leder arbetet med deltagandedemokrati vid European Citizen Action Service (Ecas). Hans huvuduppgift är att utveckla och genomföra EU-projekt med särskilt fokus på det europeiska medborgarinitiativet och deltagandedemokrati på EU-nivå. Flavio är projektsamordnare för medborgarinitiativets forum.

Programpunkter

1. Inledning, Flavio Grazian [minut 0–4]

2. Översikt över det europeiska medborgarinitiativet, Flavio Grazian [minut 4–15]

3. Paneldiskussion med Julie Steendam, Ella Jakubowska och Daniela Vancic [minut 15–56]

4. Frågor och svar med Julie Steendam, Ella Jakubowska och Daniela Vancic [minut 56–72]

Under det här seminariet får du svar på följande frågor:

– Hur kan man bäst lägga upp namninsamlingskampanjen och få stöd för initiativet?

– Hur fungerar namninsamlingen rent praktiskt? Vilka språk, plattformar och kanaler ska man använda och hur?

– Hur lyckas man samla in underskrifter under en pandemi med alla restriktioner?

De viktigaste budskapen:

– Personliga kontakter är viktiga när man samlar in namnunderskrifter. Organisatörerna kan ta fram olika meddelanden (för alla typer av plattformar och meddelandetjänster) som de som stöder initiativet kan skicka vidare till sina kontakter.

– Det är fullt möjligt att samla in underskrifter och ändå följa coronarestriktionerna. Organisatörerna kan till exempel skapa personliga kontakter genom att ringa upp folk. All information ska gå att dela digitalt och vara lätt att ta till sig. Man kan också anordna symboliska demonstrationer – en person som står upp för en sak kan få stort genomslag i medierna. 

– Organisatörerna bör planera sin kommunikationsstrategi noga. Det gäller att definiera målgrupperna och skräddarsy budskapet för olika kanaler (sociala medier, videoklipp, artiklar, telefonsamtal och nyhetsbrev) och på olika språk, både officiella EU-språk och minoritetsspråk. För att göra det lättare att delta är det viktigt med ett enkelt budskap.

– Aktiv uppsökande verksamhet och alliansbygge har stor betydelse. Kontakta organisationer i civilsamhället för att ta del av deras nätverk och se till att initiativets tema är relevant och tydligt för allmänheten.

– Det är bra att vända sig till inflytelserika aktörer för att uppmärksamma frågorna och föra upp ämnet på den offentliga dagordningen, oavsett hur namninsamlingen går.

Webinar Collecting Signatures
Categories
Namninsamling
Ansvarsfriskrivning: De åsikter som uttrycks i forumet för medborgarinitiativet utgör bara författarens synpunkter och kan inte på något sätt anses spegla Europeiska kommissionens eller EU:s ståndpunkt.