Opname
De opname van het webinar vindt u hieronder.
Gastsprekers:
Julie Steendam (organisator van het Europees burgerinitiatief Right to Cure)
Ella Jakubowska (organisator van het Europees burgerinitiatief Reclaim Your Face - Maatschappelijk initiatief voor biometrische massacontroles)
Daniela Vancic (Europees programmamanager Democracy International)
Gespreksleider: Flavio Grazian, Manager participatieve democratie, European Citizen Action Service
Talen: EN
Heeft u het webinar gemist, maar wilt u toch graag de ervaringen horen van initiatiefnemers en experts over strategieën om een miljoen handtekeningen te verzamelen en de drempels in verschillende lidstaten te halen? Bekijk dan de video-opname (in het Engels). De sprekers vertellen ook hoe zij campagne zijn blijven voeren nadat de coronacrisis was uitgebroken. De experts hebben het onder meer over het belang van een goede voorbereiding en van strategische campagnes, zowel online als offline, om genoeg handtekeningen te verzamelen.
Julie Steendam is coördinator het Europees burgerinitiatief Right to Cure - No Profit on Pandemic. De campagne ging in november 2020 van start en wordt nu gedragen door een coalitie van meer dan 300 Europese organisaties. Zij willen 1 miljoen handtekeningen verzamelen om de Europese Commissie te vragen een wetsvoorstel in te dienen waardoor vaccins en behandelingen tegen COVID-19 worden beschouwd als goederen van openbaar belang.
Ella Jakubowska is beleids- en campagnemedewerker bij het netwerk voor digitale rechten European Digital Rights (EDRi). Ze heeft gewerkt bij een ingenieurs- en technologiebedrijf en is daarna actief geweest op het raakvlak van mensenrechten, technologie en samenleving vanuit een feministische sociologische invalshoek. Ze is Brits onderdaan maar woont in Brussel waar ze zich inzet voor de digitale rechten van mensen in de EU.
Daniela Vancic is de Europese programmamanager bij Democracy International, een ngo die meer burgers wil betrekken bij de politieke besluitvorming en al sinds de invoering van het Europees burgerinitiatief ervaring met dat instrument heeft opgedaan. Daniela heeft vier jaar ervaring met campagne voeren en netwerken, en de laatste drie jaar staat zij in voor de Europese campagnes van Democracy International. Ze heeft veel ervaring met het Europees burgerinitiatief. Zo heeft ze initiatiefnemers advies gegeven over campagne voeren en fondsenwerving, gepleit voor een striktere uitvoering van de verordening en zich ingezet om burgers vertrouwd te maken met het burgerinitiatief als instrument.
Flavio Grazian is Participatory Democracy Manager bij de European Citizen Action Service (ECAS), waar hij werkt aan de ontwikkeling en uitvoering van EU-projecten, met een bijzonder nadruk op het Europees burgerinitiatief en participatieve democratie op EU-niveau. Hij is ook projectcoördinator van het Forum voor het Europees burgerinitiatief.
Agenda van het webinar
1. Inleiding, Flavio Grazian [minuut 0-4]
2. Overzicht van het Europees burgerinitiatief, Flavio Grazian [minuut 4-15]
3. Panelgesprek met Julie Steendam, Ella Jakubowska en Daniela Vancic [minuut 15-56]
4. Vragen en antwoorden met Julie Steendam, Ella Jakubowska en Daniela Vancic [56’-1u12’]
Dit webinar geeft antwoord op de volgende vragen:
- Wat zijn de belangrijkste suggesties voor een doeltreffende inzamelingsstrategie en om steun te krijgen voor uw initiatief?
- Wat betekent het in de praktijk om handtekeningen voor een Europees burgerinitiatief te verzamelen? Welke talen, platforms en kanalen gebruikt u, en hoe?
- Hoe kun je toch handtekeningen verzamelen, ondanks de coronamaatregelen?
De belangrijkste conclusies van dit webinar zijn:
- Persoonlijk contact is belangrijk bij het verzamelen van handtekeningen. Organisatoren kunnen berichten opstellen (voor allerlei platforms, en zelfs instant messaging) die sympathisanten dan kunnen delen in hun netwerk om het initiatief meer bekendheid te geven.
Ook bij strenge coronamaatregelen is het mogelijk om handtekeningen te verzamelen. Organisatoren kunnen zelfs focussen op persoonlijk contact per telefoon. Ze moeten heldere informatie aanbieden die online gedeeld kan worden en creatief zijn met symbolische acties: ook een demonstratie van een enkeling kan media-aandacht trekken!
- Organisatoren moeten hun communicatiestrategie zorgvuldig plannen: Ze moeten hun doelpubliek bepalen, hun boodschap aanpassen, de juiste kanalen kiezen (sociale media, video’s, artikelen, telefoontjes, nieuwsbrieven enz.) en vertalingen maken (in officiële EU-talen, of zelfs minderheidstalen). Om mensen erbij te betrekken, moet de boodschap simpel zijn.
- Actieve promotie en allianties zijn essentieel. Organisatoren moeten contact leggen met maatschappelijke organisaties om ook hun netwerken te gebruiken, en het onderwerp relevant en herkenbaar maken voor het grote publiek.
- Probeer stakeholders met een groot bereik te engageren. Zij kunnen het onderwerp op de agenda zetten, ongeacht hoeveel handtekeningen u haalt.
- Categorieën