Direct la conținutul principal
Forumul inițiativei cetățenești europene

Măsuri ordinare și extraordinare pentru democrația participativă în UE — dincolo de pandemie

Autor: Inactive user |
Actualizat la: 24/02/2021 |
Număr de vizualizări: 3771

La 19 februarie 2021, promotorii inițiativelor cetățenești europene au primit comunicarea celei de a treia extinderi a condițiilor de colectare a semnăturilor privind instrumentul oficial de democrație participativă prevăzut în tratatele europene. Cu toate acestea, această măsură nu rezolvă cea mai mare provocare pentru comitetele cetățenilor: lipsa de informare în sfera publică europeană cu privire la acest instrument și la dreptul de participare politică al cetățenilor europeni.

Împreună cu promotorii inițiativelor cetățenești europene în curs, am trimis următoarea scrisoare comisarului Vera Jourova și principalelor instituții și organizații care pot contribui la garantarea demnității egale a democrației participative. Acțiunea este o continuare a scrisorii anterioare care a fost trimisă comisarului Jourova și a feedbackului la Planul de acțiune pentru democrație, care a fost prezentat în vara anului 2020.

Joi, 25 februarie, semnatarii scrisorii se vor alătura reuniunii săptămânale „Eumani” pentru a discuta propunerea cuprinsă în scrisoare și alte acțiuni menite să asigure informarea adecvată cu privire la instrumentele democrației participative.

Doamnei comisar Vera Jourova

Vicepreședinte al Comisiei Europene: Valori și transparență


și


Dna Christa Schweng, președinta Comitetului Economic și Social European;Dl Apostolos Tzitzikostas, președintele Comitetului European al Regiunilor;Dl DavidSassol i, Președintele Parlamentului European;Dl Antonio Tajani, președintele Comisiei AFCO, Parlamentul European;Dna Dolors Montserrat, președinta Comisiei PETI, Parlamentul European;Dna Assya Kavrakova;Directorexecutiv ECAS — Servicii de acțiune cetățenească europeană;Dl Renate Schroeder, președintele Federației Europene a Jurnaliștilor;Dl Noel Curran, director general al Uniunii Europene de Radiodifuziune;



Bruxelles, 19 februarie 2021


Subiect:Propunerile de măsuri ordinare și extraordinare pentru a asigura accesul deplin la informații pentru cetățenii europeni cu privire la inițiativele cetățenești europene

Stimate domnule comisar Jourová,

Vă scriem în calitate de promotori și susținători ai inițiativelor cetățenești europene. Suntem cetățeni care au făcut alegerea și angajamentul de a avea încredere în instrumentele democrației participative instituționale prevăzute în tratatele europene pentru a propune reforme și reglementări care pot modela viitorul Europei într-o direcție mai durabilă și mai democratică.

Am salutat faptul că instituțiile UE au convenit în cele din urmă să reformeze regulamentul inițial privind inițiativele cetățenești europene, iar un nou regulament a intrat în vigoare în ianuarie 2019. După un an, este clar că reforma legislativă nu este suficientă pentru a pune în aplicare voința politică pentru o cultură administrativă ECI mai bine cunoscută, mai ușor de utilizat și de succes și că trebuie să urmeze noi resurse necesare. În caz contrar, acesta va deveni un instrument nu pentru cetățeni, ci numai pentru lobby-uri puternice. Rata actuală de succes de 6 % în colectarea semnăturilor este aberantă.

Am salutat contribuția Comisiei Europene (primită de Parlamentul European și de Consiliul European) pentru a prelungi termenul de colectare a semnăturilor din cauza limitărilor impuse de pandemia de COVID-19 în toate statele membre ale UE.

Cu toate acestea, pandemia — atât în această privință, cât și în ceea ce privește alte chestiuni arzătoare — dezvăluie fragilitatea instrumentelor oficiale de care dispun cetățenii pentru a interacționa în mod pozitiv cu instituțiile UE și pentru a „contribui la modelarea UE”.

Ne confruntăm cu o sarcină (aproape) imposibilă de colectare a semnăturilor nu numai din cauza restricțiilor legate de COVID-19, ci doar pentru că doar o mică minoritate de cetățeni ai UE care au dreptul de a semna ICE știu ce este o ICE și de ce este atât de precis diferită de orice altă formă de petiționare și campanie.

Prezenta scrisoare vine ca urmare a scrisorii pe care unii dintre noi v-am trimis-o în decembrie 2019. La momentul respectiv, solicităm:

1) Să aloce bugetul investit în prezent în inițiativele cetățenești europene la ceea ce este investit în prezent pentru informarea cetățenilor cu privire la alegeri și la funcționarea democrației reprezentative;

2) Să invite toate organismele de radiodifuziune publice și private din UE, precum și canalele media digitale să sporească acoperirea instrumentelor și propunerilor democrației participative, începând cu inițiativele cetățenești europene.

Prin prezenta scrisoare vă rugăm să participați la o reuniune pentru a discuta câteva propuneri suplimentare privind modul în care Comisia Europeană ar putea garanta măsuri ordinare și extraordinare de informare cu privire la inițiativa cetățenească europeană în curs de desfășurare.

În special, vă rugăm să vă adresați dumneavoastră, doamnei comisar Jourova și Comisiei Europene:

Informarea tuturor cetățenilor UE prin intermediul unei acțiuni de difuzare directă cu privire la inițiativa cetățenească europeană în curs și la dreptul cetățenilor UE de a semna inițiativele cetățenești europene existente. Această acțiune ar putea fi realizată în următoarele 60 de zile, având în vedere condițiile de prelungire pe care le-ați garantat ICE existente.
 

Să mobilizeze proximitatea regiunilor și a municipalităților față de cetățenii europeni și să lanseze un apel pentru popularizarea inițiativei cetățenești europene în curs de desfășurare, pe modelul a ceea ce a făcut StopGlobalWarming.eu, cu implicarea municipalităților cu o moțiune locală pentru a se angaja în acțiuni de informare a cetățenilor lor (adăugând inițiativa cetățenească europeană pe site-ul oficial):ECAS — Exploatarea potențialului orașelor și regiunilor de a promova democrația participativă europeană și lupta împotriva schimbărilor climatice.
 

Integrarea în negocierea punctului de informare a unor noi măsuri contractuale pentru a garanta accesul la servicii și infrastructură care pot ajuta promotorii ICE să își extindă raza de acțiune cu privire la posibilitatea de a semna ICE

Organizarea unui eveniment online destinat mass-mediei locale, naționale și europene pentru a-i informa cu privire la propunerile inițiativelor cetățenești europene și pentru a le oferi jurnaliștilor europeni posibilitatea de a relata în mod adecvat eforturile politice depuse de cetățenii europeni care nu fac parte din partide organizate și de mari organizații ale societății civile pentru a avea un impact asupra sferei publice europene și pentru a-și vedea drepturile de participare îndeplinite

Provocările cu care se confruntă Uniunea Europeană, de la politicile privind sănătatea și vaccinurile la gestionarea rolului platformelor tehnologice, limitările libertății de circulație și obiectivele ambițioase de combatere a urgenței climatice, reprezintă o oportunitate unică de a consolida sentimentul de apartenență al cetățenilor europeni la dezbaterea democratică a Uniunii Europene.

Așteptăm deciziile privind Conferința privind viitorul Europei, suntem convinși că viitorul Europei se află acum în mâinile cetățenilor și ale organizațiilor mici și mari ale societății civile, care în prezent se mobilizează și militează pentru a prezenta în mod oficial propuneri integratoare. Propuneri care nu reprezintă o ostatică de interes electoral și negocieri între statele naționale în cadrul Consiliului European.

Împreună, dorim să vă cerem ocazia de a schimba perspectiva privind democrația participativă: nu este un instrument secret pentru cetățenii pasionați, ci un instrument puternic de consolidare a capacităților și de încredere în rândul cetățenilor UE și al sferei publice a UE. Precum și o contribuție esențială la dezbaterea politică și la procesul decizional.

Prin urmare, vă rugăm să organizați o reuniune în următoarele săptămâni cu dumneavoastră, pentru a ne permite să vă prezentăm aceste propuneri (dintre care unele au fost incluse și în Feedback privind Planul de acțiune pentru democrație) și să contribuiți la consolidarea activității extraordinare pe care o desfășurați pentru a garanta o democrație sănătoasă și funcțională în Uniunea Europeană.

Cu respect,

Virginia FiumeStopGlobalWarming.eu — Un preț al carbonului pentru combaterea schimbărilor climatice Coordonator al inițiativei cetățenești europene și coordonator al inițiativeicetățenești europene Eumans

Marco Cappato— Promoter of StopGlobalWarming.eu Un preț al carbonului pentru combaterea schimbărilor climatice Inițiativă cetățenească europeană

Veneta MAGISTRELLIReprezentant, ICE „Stop corupției în Europa la rădăcină, prin tăierea fondurilor pentru țările cu sisteme judiciare ineficiente după expirarea termenului-limită”

Nils Kluger — purtătorul
de cuvânt al inițiativei cetățenești UE „Stop Finning — Stop the Trade”

Alexander Cornelissen — purtător de cuvânt al inițiativei cetățenești europene „Stop Finning — Stop the Trade”

Julie Stendaamcoordonator al inițiativei cetățenești europene „Dreptul de a curăța Tony

Valies” — fondator al Fundației ECIT și co-promotor al inițiativei cetățenești europene „Voters Withou Borders

Sinead O’Keefe — cocoordonator al inițiativei cetățenești europene

Klaus Sambor, alegătorii fără frontiere
, reprezentantul Grupului organizatorilor ICE „Start unconditional Basic Income (UBI) în întreaga UE”

Ronald Blaschke, membru supleant al Grupului organizatorilor ICE „Start Unconditional Basic Income (UBI) în întreaga UE”

Marco Ciurcina — președintele Associazione GOIPE și reprezentantul grupului de organizatori al inițiativei cetățenești europene „Freedom to share”.

Gregory Engels — membru al Associazione GOIPE și co-promotor al inițiativei cetățenești europene „Freedom to share”.

1
Vot

Scrieți un comentariu

Pentru a putea scrie comentarii, trebuie să vă autentificați sau să vă înregistrați.
Declarație de declinare a responsabilității: Opiniile exprimate pe Forumul ICE reflectă doar punctul de vedere al autorilor lor și în niciun caz nu pot fi considerate ca reflectând poziția Comisiei Europene sau a Uniunii Europene.
Sunteți gata să vă înregistrați inițiativa?

Doriți să susțineți o inițiativă? Vreți să aflați mai multe despre anumite inițiative actuale sau încheiate?