Instabilitatea globală nu ar trebui să împiedice inițiativele cetățenești europene, ci să reamintească faptul că activismul cetățenesc devine din ce în ce mai important, a declarat comisarul european responsabil de ICE, Maroš Šefčovič, comunității ICE, la 8 aprilie, în deschiderea reuniunii lor anuale.
Maroš Šefčovič, comisarul european pentru comerț și securitate economică; Relații interinstituționale și transparență
Comisarul Šefčovič a recunoscut că o mare parte din viața oamenilor se desfășoară în prezent pe platformele de comunicare socială, iar activismul cetățenesc trebuie să se adapteze la această schimbare uriașă. Cetățenii de astăzi sunt mult mai susceptibili de a fi prinși în propriile bule de informații, iar unii pot deveni chiar radicalizați de algoritmi inexorabili.
Această nouă realitate necesită o ajustare a „modului în care dorim să aducem cetățenii direct în procesul decizional, în procesul de elaborare a avizelor, în planificare sau în viitor”, a declarat Šefčovič.
În acest sens, ICE vor continua să fie un instrument esențial pentru implicarea cetățenilor. Acestea le permit cetățenilor să își promoveze în mod proactiv ideile pentru a fi luate în considerare de factorii de decizie din UE. Pentru a le oferi întreaga capacitate de acțiune, ICE trebuie să fie accesibilă, ușor de înțeles și bine cunoscută.
Comisia a actualizat normele privind ICE pentru a le face mai accesibile, începând din 2020. De atunci, au fost înregistrate 49 de inițiative.
„Cred că sarcina noastră colectivă aici este de a crește gradul de conștientizare - doar pentru a explica oamenilor în general, dar în special tinerilor, care sunt foarte obișnuiți cu mijloacele digitale de comunicare, ce se poate face, cum poate fi utilizat acest lucru și care este cel mai eficient mod de abordare a acestuia”, a declarat dl Šefčovič.
Deși cele mai recente provocări la adresa democrației în Europa și în străinătate sunt îngrijorătoare, dl Šefčovič consideră că au început o dezbatere neașteptată cu privire la fundamentele democrației – și aceasta este o evoluție pozitivă.
O listă de lucruri de făcut pentru o democrație sănătoasă
Dar a vorbi și a crește gradul de conștientizare nu sunt soluții magice. Dezbaterile și ICE trebuie să conducă la schimbări reale pentru ca cetățenii să fie implicați în politici pe termen lung și să aibă speranțe cu privire la viitorul democrației.
Oliver Röpke, președintele Comitetului Economic și Social European
Cu toate acestea, schimbările tangibile necesită adesea timp și efort. Katarina Barley, vicepreședinta Parlamentului European, a subliniat că încrederea în democrație se erodează, deoarece oamenii o văd din ce în ce mai mult „ca pe un taxi de pizza”. Cetățenii cer o schimbare și, dacă nu o obțin, declară rapid că democrația este un sistem rău. Ei nu o văd ca pe un proces în care trebuie să se angajeze activ pentru a aduce schimbarea. „Dar, desigur, nu așa funcționează lucrurile”, a afirmat dna Barley, deoarece schimbările tangibile necesită adesea timp și efort.
ICE joacă un rol important în contracararea acestei tendințe. Inițiativa cetățenească europeană le oferă cetățenilor posibilitatea de a-și exprima dorințele. Ei nici măcar nu trebuie să se alăture unui partid politic, dar pot deveni activi prin simpla implicare într-o problemă de care le pasă, a adăugat Katarina Barley.
Devenind mai mult decât o inițiativă cetățenească europeană
Poate paradoxal, pentru a implica cetățenii în acest mod, o ICE trebuie să facă mai mult decât o simplă campanie de semnături. Semnarea unei semnături este un început bun, dar o campanie cu adevărat reușită îi inspiră pe cetățeni să se implice dincolo de semnătură.
Assya Kavrakova, directoare executivă a Serviciului European pentru Acțiune Cetățenească (ECAS).
Assya Kavrakova, consiliera organizatorilor din sală, a vorbit din experiență, deoarece ea și organizația sa ECAS reprezintă o forță motrice majoră a societății civile din spatele Forumului ICE. Sfatul ei pentru transformarea unei ICE într-o mișcare este simplu: Implică-ți publicul cu cele mai recente știri pe această temă din țările lor și din afara lor, cere opiniile lor și creează comunități de practică.
„Crearea unei astfel de comunități de cetățeni implicați pe această temă poate aduce beneficii și după cele 12 luni [de campanie ICE] și vă poate fi utilă”, a consiliat Kavrakova.
Provocări de campanie generate de tulburările politice
Noile obstacole în calea activismului pe platformele de comunicare socială s-au numărat printre numeroasele probleme care au făcut obiectul discuțiilor. Pe măsură ce democrația este pusă la încercare pe scena mondială, platformele de comunicare socială par să combată activismul cetățenesc prin retrogradarea postărilor încărcate politic și descurajarea utilizatorilor de a-și părăsi site-urile web.
Echipa din spatele inițiativei cetățenești europene „Vocea mea, alegerea mea” a experimentat această experiență la prima mână. În jurul datei alegerilor prezidențiale din 2024, posturile lor au început să piardă teren. Interesul pentru cauza lor nu a scăzut; site-urile de comunicare socială au încetat pur și simplu să partajeze conținutul lor în fluxurile utilizatorilor din cauza naturii lor politice.
Organizatorii au trebuit să se recalibreze rapid prin diluarea conținutului lor activist cu postări apolitice. De exemplu, pe Instagram, au început să posteze meme-uri cu pisici împreună cu apeluri pentru a-și semna ICE. În acest fel, platforma nu ar eticheta conținutul lor ca fiind „politic”.
Alți organizatori au avut problema opusă. Unele dintre posturile lor mai politice s-au răspândit ca focul sălbatic, invitând o atenție negativă.
Organizatorii care au adunat mii de semnături și-au sfătuit omologii: diluați conținutul puternic politizat, postați cât mai mult posibil și urmăriți modificările algoritmilor pentru a ține pasul cu cele mai recente actualizări care pot influența modul în care conținutul dvs. se răspândește pe web.
O concluzie clară din experiența comunității ICE: pentru a reuși astăzi, campaniile conduse de cetățeni trebuie să fie agile și strategice. Adaptarea la algoritmii în schimbare ai platformelor de comunicare socială, la climatul politic în schimbare și abordarea eficientă a unui public adesea fragmentat necesită mai mult decât bune intenții – este nevoie de competențe profesionale de campanie, de o comunicare eficientă și de disponibilitatea de a acționa rapid atunci când peisajul se schimbă.
Căutați mai multe sfaturi și informații despre campanie?
Explorați diferitele resurse de mai jos:
- Întreabă un expert
- Învățând din experiență: de ce este posibil ca eforturile depuse să nu fie suficiente pentru a reuși cu inițiativa dumneavoastră cetățenească europeană
- Sfaturi de strategie din lumea reală de la organizatorii campaniei
- Răbdare, angajament, acțiune, curaj, erori: Formula care conduce la o campanie de inițiativă cetățenească europeană câștigătoare
- Cum să reușim cu inițiativa cetățenească europeană: Planificare strategică, colaborare transfrontalieră și campanii specifice
Autori
Goda NaujokaitytėGoda Naujokaitytė este o jurnalistă independentă specializată în politica europeană și scrie despre inițiativa cetățenească europeană pentru ProMedia. Activitatea sa se bazează pe experiența dobândită la Bruxelles, atât în interiorul, cât și în afara instituțiilor UE, precum și pe timpul petrecut în diferite țări europene. Ea acoperă în principal politica digitală, ecologică și de competitivitate a UE, precum și cercetarea și inovarea în Uniunea Europeană.
Opiniile exprimate pe Forumul ICE reflectă doar punctul de vedere al autorilor lor și în niciun caz nu pot fi considerate ca reflectând poziția Comisiei Europene sau a Uniunii Europene.
Scrieți un comentariu
Pentru a putea scrie comentarii, trebuie să vă autentificați sau să vă înregistrați.