Direct la conținutul principal
Forumul inițiativei cetățenești europene

MAI MULTE INIȚIATIVE PENTRU CETĂȚENII EUROPEI

Actualizat la: 01/08/2018

Inițiativa cetățenească europeană urmărește ca UE să devină mai democratică, mai transparentă și mai apropiată de cetățeni. Însă multe dintre speranțele create inițial de acest instrument tânăr promițător rămân neîndeplinite. Pe lângă obstacolele birocratice percepute și deficitele tehnice ale instrumentului, acesta nu dispune de publicitatea necesară pentru a avea un impact real. În UE, mass-media scrie mai mult despre deficitul democratic decât despre inițiativa cetățenească europeană. Această lipsă de publicitate reprezintă un obstacol în calea implicării cu succes în procesele de elaborare a politicilor UE la locul de muncă.

În urmă cu câteva luni, Comisia Europeană a prezentat o propunere de reformă pe care mulți o solicitau de mult timp. Propunerea urmărește să valorifice întregul potențial al instrumentului participativ prin facilitarea introducerii de către cetățeni a unor chestiuni pe agenda politică.

În cele din urmă, mai multă publicitate? Parlamentul European promite să își îndeplinească rolul

Principalul obiectiv al inițiativei cetățenești europene este de a oferi cetățenilor mijloacele necesare pentru a plasa chestiuni pe ordinea de zi la nivelul UE, în încercarea de a crea publicitate cu privire la chestiunea în cauză și de a obține un impact mai mare la nivel politic. O campanie de sensibilizare va avea doar un impact minor în sine, dar necesită o dezbatere publică pe această temă pentru a realiza orice schimbare concretă – acest lucru este valabil nu numai la Bruxelles, ci și în toate țările UE. Prin urmare, toți ochii sunt de competența Parlamentului European să răspundă acestei provocări.

Parlamentul este forumul european central în cadrul căruia nevoile și preocupările cetățenilor sunt discutate în mod deschis. Prin urmare, ar trebui să aibă un rol important în monitorizarea inițiativelor cetățenești europene de succes. Vestea bună de la Bruxelles este că Parlamentul a anunțat recent că intenționează să depună un amendament la propriul său Regulament de procedură, astfel încât să se asigure că pot avea loc dezbateri publice în plen ale Parlamentului cu privire la inițiativele de succes.

Acesta este un pas important în direcția cea bună. Parlamentul European însuși ar beneficia, de asemenea, de pe urma acestor dezbateri – de prea multe ori a avut de suferit de pe urma lipsei de atenție din partea mass-mediei în comparație cu Comisia Europeană de-a lungul anilor. Cu toate acestea, multe inițiative se axează pe chestiuni controversate și controversate, oferind posibilitatea de a face cunoscută inițiativa cetățenească europeană atât cetățenilor, cât și Parlamentului European însuși.

Dezbaterea instituțională se axează pe participare

Indiferent de amploarea regulamentului revizuit, acesta va oferi ocazia de a aduce îmbunătățiri concrete normelor care reglementează inițiativa cetățenească europeană. Acest lucru va asigura faptul că înregistrarea și organizarea inițiativei sunt mai simple și mai accesibile pentru toți cetățenii UE care doresc să utilizeze instrumentul.

Dar mai mult decât atât – pentru UE, această reformă ar putea marca începutul unei epoci din ce în ce mai deschise și mai transparente, în care acordă mai multă importanță noilor forme de participare civică. În cele din urmă, acest lucru ar putea duce la o nouă „arhitectură a participării”, care să ofere cetățenilor Europei oportunități suplimentare de participare și implicare. Nu doar inițiativa cetățenească europeană este departe de a-și fi atins întregul potențial democratic, ci și UE în sine!

Autori

Dr. Dominik Hierlemann

Dominik Hierlemann este expert principal în cadrul proiectului Bertelsmann Stiftung, șeful proiectului „Participarea în Europa”. Predă pe tema noilor metode de participare a cetățenilor la Universitatea din Konstanz.

Christian Huesmann este manager de proiect în cadrul programului „Viitorul democrației” al Bertelsmann Stiftung.

Scrieți un comentariu

Pentru a putea scrie comentarii, trebuie să vă autentificați sau să vă înregistrați.
Declarație de declinare a responsabilității: Opiniile exprimate pe Forumul ICE reflectă doar punctul de vedere al autorilor lor și în niciun caz nu pot fi considerate ca reflectând poziția Comisiei Europene sau a Uniunii Europene.