Direct la conținutul principal
Forumul inițiativei cetățenești europene

Implicarea platformelor civice naționale poate stimula implicarea cetățenilor în inițiativele cetățenești europene

Actualizat la: 08/03/2021

Activitatea în domeniul tehnologiei civice de mai bine de cinci ani mi-a oferit numeroase oportunități de a mă gândi la motivația oamenilor de a se implica, de a vota și de a-și exprima atitudinea prin diferite mijloace digitale și nedigitale. Atunci când apar discuții cu privire la potențialul neexploatat de implicare la nivelul UE, de multe ori există suficiente persoane care sugerează că motivația unui cetățean activ al UE își are originea, cel mai probabil, în propria experiență în ceea ce privește exercițiile democratice locale, fie în țara sau orașul lor, fie chiar pe strada pe care trăiesc.

Această teorie încă nedovedită sugerează că, în cazul în care oamenii se simt capabili să schimbe sau să influențeze lucruri apropiate de ei, numai atunci se vor simți capabili să își exprime atitudinile față de chestiunile și politicile legate de Europa. De exemplu, să își exprime opiniile cu privire la agricultura favorabilă albinelor sau la interzicerea practicilor de supraveghere biometrică în masă. Ambele inițiative cetățenești europene se află în prezent într-un proces activ de colectare a semnăturilor, alături de alte douăsprezece.   

Toate acestea mi-au dus la o întrebare – eșecurile în activismul cetățenilor locali ar putea avea un impact asupra implicării noastre în chestiuni care sunt mult mai îndepărtate de noi, la nivelul UE?

Motivația de a participa

Pentru a aborda într-o oarecare măsură posibila relație dintre diferitele niveluri de implicare, ar fi util să se analizeze motivația generală și factorii care contribuie la activismul oamenilor. Cadrele universitare sugerează mai mulți factori care contribuie la dorința cetățenilor de a se implica în crearea și redistribuirea bunurilor publice, inclusiv exprimarea opiniilor lor politice cu privire la anumite chestiuni. În primul rând, diferitele comunități și rețele din care face parte persoana în mod natural (de exemplu, prin naștere într-o anumită familie) sau în mod voluntar (de exemplu, universitate sau comunitate religioasă) pot afecta motivația și pot expune mai multe posibilități pentru o persoană de a-și exprima opinia sau de a încerca să influențeze deciziile, astfel cum a subliniat cercetătorul leton J. Nikisins în studiul său din 2019 „Implicarea individuală și colectivă în soluționarea problemelor relevante pentru comunitate și societate”.

O altă abordare pentru a înțelege motivația activismului sugerată de J. Nikisins este că oamenii acționează și încearcă să aducă schimbări în vecinătatea lor imediată sau mai extinsă ca răspuns la o problemă sau la o nevoie emergentă care afectează persoana în calitate de reprezentant al grupului social. În esență, oamenii devin activi acolo unde simt decalajul dintre situația dorită și cea reală și nemulțumirea pe care aceasta o generează. 

Cu toate acestea, am observat că niciuna dintre aceste teorii nu sugerează o diviziune largă între activism la diferite scări și niveluri diferite. Ele nu fac decât să consolideze factorii motivaționali universali pentru implicarea cetățenilor. Nu contează dacă este să apărăm drepturile cetățenilor într-o anumită localitate sau în regiunea în care locuiesc. Nu este neapărat vorba despre experiența locală anterioară a unei persoane. Este vorba mai mult despre a avea o motivație generală de a participa pentru a schimba lucrurile mai bine. 

Dacă, într-un fel sau altul, o persoană simte impulsul de a se implica în activism civic, aceasta poate face acest lucru și la nivelul UE sau la nivel mondial. Desigur, aceasta depinde întotdeauna de forma specifică de activism, deoarece unele dintre acestea pot însemna sacrificarea resurselor personale ale unei persoane, cum ar fi timpul sau chiar banii. Lipsa acestor resurse poate constitui un obstacol în calea continuării implicării în activități civice. Dar un alt aspect destul de important este lipsa de informații cu privire la problemele politice actuale care privesc și afectează anumite grupuri sau societatea și oportunitățile de a se angaja în discuții cu privire la acestea. 

Manabals

Aducerea problemelor UE la nivel local

Atunci când privim inițiativa cetățenească europeană ca o formă specială de activism al cetățenilor la nivelul UE, problemele legate de accesibilitate și de accesibilitate au reprezentat întotdeauna o preocupare pentru UE și societatea civilă din Europa. 

Iar întrebarea privind modalitățile de îmbunătățire a eficienței și a impactului inițiativei cetățenești europene nu a fost niciodată mai presantă decât acum, când Europa caută disperat mai multe modalități de a se apropia de cetățenii săi.

O modalitate prin care transferul de informații ar putea funcționa mai eficient ar fi abordarea ascendentă, care ar canaliza toate informațiile despre inițiativele cetățenești europene, în primul rând prin intermediul platformelor civice naționale. Din punct de vedere tehnic, aceasta ar însemna existența unor platforme naționale foarte bune și fiabile în fiecare stat membru al UE, la care s-ar adăuga dimensiunea europeană. Eliminarea barierelor mentale dintre problemele statelor naționale, care privesc doar cetățenii lor, și chestiunile de la nivelul UE, care par să fie relevante numai pentru factorii de decizie.

În acest model, platformele de la nivel național ar servi drept punte între statele membre și UE. Este posibil ca problema care trebuie abordată în acest caz să nu fie lipsa de motivare. Acesta este deficitul actual de informații cu privire la inițiativele cetățenești în curs la nivelul UE și de ce acestea sunt relevante pentru viața de zi cu zi a oamenilor. Aducerea nivelului UE până la nivel local și integrarea aspectelor UE în mediul digital pe care le cunosc și le înțeleg deja pot ridica pe scară largă rata de participare. Aceasta poate contribui la implicarea cetățenilor în chestiuni de la nivelul UE, continuând în același timp activitățile lor civice zilnice în orașele lor natale.

Unele comunități din spatele inițiativelor fac deja un efort bun în ceea ce privește utilizarea rețelelor lor pentru a declanșa fluxul de informații în mai multe state membre. De exemplu, inițiativa privind o agricultură favorabilă albinelor a creat o rețea cu organizații de sprijin, atât tematice, cât și din punctul de vedere al infrastructurii. Acesta pune la dispoziția acestor organizații widget-uri interactive pentru a semna inițiativa. Aceste widgeturi pot fi amplasate în situri de la nivel național sau local și pot servi drept infrastructură pentru a crește în mod semnificativ nivelul semnăturilor colectate.

Annija

Autori

Annija Emersone

Annija este un profesionist experimentat în domeniul democrației digitale și al tehnologiei civice. Are peste 5 ani de experiență managerială în una dintre principalele organizații europene de democrație digitală MyVoice, cu sediul în Letonia. Ea are cunoștințe de specialitate suplimentare în ceea ce privește implicarea comunității, comunicarea și dezvoltarea afacerilor. Activist pentru durabilitate în funcție de inima sa.

Conectați-vă cu ea la forum!

Scrieți un comentariu

Pentru a putea scrie comentarii, trebuie să vă autentificați sau să vă înregistrați.
Declarație de declinare a responsabilității: Opiniile exprimate pe Forumul ICE reflectă doar punctul de vedere al autorilor lor și în niciun caz nu pot fi considerate ca reflectând poziția Comisiei Europene sau a Uniunii Europene.