Direct la conținutul principal
Forumul inițiativei cetățenești europene

Parlamentul European se angajează să își asume o mai mare responsabilitate în monitorizarea inițiativelor de succes

Actualizat la: 19/07/2018

Drumul lung către o inițiativă cetățenească europeană care să funcționeze pentru toți

La 5 iulie 2018, Parlamentul European a votat la Strasbourg în favoarea deciziei de a începe negocierile cu Consiliul privind revizuirea regulamentului privind inițiativa cetățenească europeană. Decizia Parlamentului a fost însoțită de un anunț important: György Schöpflin, deputat în Parlamentul European responsabil în numele Parlamentului, a anunțat că va iniția o modificare a normelor Parlamentului, astfel încât să se asigure că inițiativele cetățenești de succes vor fi întotdeauna dezbătute în plen de Parlament, pe lângă audierea publică cu organizatorii prevăzută deja în regulamentul actual. Acest angajament reprezintă un progres important în noua propunere de regulament, deoarece revizuirea până în prezent nu a reușit să abordeze problema critică a lipsei percepute a impactului politic al inițiativelor de succes.  

Inițiativa cetățenească europeană este un instrument cu un mare potențial, nu numai pentru cetățeni sau pentru organizațiile societății civile – deoarece le permite să participe direct la stabilirea agendei politice europene – ci și pentru Uniunea Europeană în ansamblu. Inițiativa cetățenească europeană are potențialul de a valorifica dorința intrinsecă a cetățenilor de a îmbunătăți Uniunea Europeană și societatea în ansamblu. Acest lucru este de o importanță crucială într-un moment în care un număr mare de persoane pun sub semnul întrebării rolul Uniunii Europene pe care îl percep ca un proiect politic de elită, în care vocea și preocupările lor nu sunt auzite. Deși există potențial, drumul către realizarea acestui potențial este stâncos, pentru a-l valorifica ușor. Primii șase ani de experiență în materie de inițiative au arătat că inițiativa cetățenească europeană, dacă nu este reglementată și pusă în aplicare în mod corespunzător, este mai probabil să conducă la dezamăgire și scepticism în rândul cetățenilor decât la capacitarea acestora. Acesta este unul dintre motivele pentru care legislația privind instrumentul este în curs de revizuire de către instituțiile UE.

Deși toate instituțiile și părțile interesate sunt de acord că inițiativa cetățenească europeană trebuie să devină mai accesibilă, mai prietenoasă pentru utilizatori și mai bine cunoscută de cetățeni, întrebarea cea mai importantă a revizuirii este modul în care se poate garanta că inițiativele cetățenești de succes – cele care au reușit să colecteze un milion de semnături – sunt tratate în mod echitabil. În ultimii șase ani, am avut patru inițiative de succes – în curând cinci – și, după ce au fost recunoscute ca atare, toți ochii s-au adresat imediat Comisiei Europene. Cum ar răspunde Comisia? Acest lucru este de înțeles în măsura în care numai Comisia are dreptul de a iniția procese legislative și, prin urmare, este învestită în mod oficial cu responsabilitatea de a răspunde inițiativelor de succes.

Cu toate acestea, acest lucru a dus, de asemenea, la o necorelare structurală a așteptărilor între organizatorii și susținătorii inițiativelor cetățenești de succes, pe de o parte, și factorii de decizie politică europeni, pe de altă parte. În acest context, am lansat campania #EPForgetUsNot a societății civile, la care s-au alăturat peste 80 de organizații ale societății civile și toate inițiativele cetățenești de succes, pentru a aborda responsabilitatea importantă pe care o are Parlamentul European în monitorizarea inițiativelor de succes. Suntem convinși că numai Parlamentul European – singura instituție a UE aleasă în mod direct de către cetățeni și care răspunde în fața acestora – poate media în mod credibil și eficient între cererile relativ simple care decurg dintr-o inițiativă de succes și realitatea complexă a procesului de elaborare a politicilor europene.

Angajamentul Parlamentului de a organiza dezbateri în plen cu privire la inițiativele de succes reprezintă un prim pas important către o mai mare asumare a inițiativei cetățenești europene. Vor trebui luate mai multe măsuri și fiecare instituție va trebui să își asume propria parte de responsabilitate pentru inițiativa cetățenească europeană. Acesta este singurul mod în care instrumentul participativ poate deveni un succes, nu numai în ochii factorilor de decizie, ci și în ochii cetățenilor din întreaga Uniune.

Autori

Maarten de Groot

Coordonatorul campaniei UE pentru democrație pentru campania ICE

Scrieți un comentariu

Pentru a putea scrie comentarii, trebuie să vă autentificați sau să vă înregistrați.
Declarație de declinare a responsabilității: Opiniile exprimate pe Forumul ICE reflectă doar punctul de vedere al autorilor lor și în niciun caz nu pot fi considerate ca reflectând poziția Comisiei Europene sau a Uniunii Europene.