Gå direkt till innehållet
Europeiska medborgarinitiativet – Forum

Europaparlamentet åtar sig ett större ansvar för uppföljningen av framgångsrika initiativ

Uppdaterades den: 19/07/2018

Den långa vägen mot ett europeiskt medborgarinitiativ som fungerar för alla

Den 5 juli 2018 röstade Europaparlamentet i Strasbourg för beslutet att inleda förhandlingar med rådet om översynen av förordningen om det europeiska medborgarinitiativet. Parlamentets beslut åtföljdes av ett viktigt tillkännagivande: György Schöpflin, ledamot av Europaparlamentet med ansvar för parlamentets räkning, meddelade att han skulle inleda en ändring av parlamentets egna regler för att säkerställa att framgångsrika medborgarinitiativ alltid kommer att diskuteras av parlamentet i kammaren, utöver den offentliga utfrågning med organisatörer som redan föreskrivs i den nuvarande förordningen. Detta åtagande är ett viktigt genombrott i den föreslagna nya förordningen, eftersom översynen hittills inte har lyckats lösa det kritiska problemet med den upplevda bristen på politiska effekter av framgångsrika initiativ.  

Det europeiska medborgarinitiativet är ett instrument med stor potential, inte bara för enskilda medborgare eller för organisationer i det civila samhället – eftersom det gör det möjligt för dem att direkt delta i fastställandet av den europeiska politiska agendan – utan även för Europeiska unionen som helhet. Det europeiska medborgarinitiativet har potential att utnyttja medborgarnas inneboende insatser för att förbättra EU och samhället som helhet. Detta är av avgörande betydelse i en tid då ett stort antal människor ifrågasätter Europeiska unionens roll, som de uppfattar som ett politiskt elitprojekt där deras röst och oro inte hörs. Även om potentialen finns där är vägen mot att förverkliga denna potential hård, för att sätta den lätt. De första sex årens erfarenheter av initiativ har visat att det europeiska medborgarinitiativet, om det inte regleras och genomförs ordentligt, sannolikt leder till ytterligare besvikelse och skepsis bland medborgarna än till deras egenmakt. Detta är en av anledningarna till att lagstiftningen om instrumentet för närvarande ses över av EU-institutionerna.

Alla institutioner och berörda parter är överens om att det europeiska medborgarinitiativet måste göras mer tillgängligt, användarvänligt och mer känt för medborgarna, men den viktigaste frågan i översynen är hur man ska se till att framgångsrika medborgarinitiativ – som lyckats samla in en miljon underskrifter – behandlas rättvist. Under de senaste sex åren har vi haft fyra – snart fem – framgångsrika initiativ, och när de väl erkänts som sådana vände vi alla ögon omedelbart till Europeiska kommissionen. Hur skulle kommissionen svara? Detta är förståeligt eftersom endast kommissionen har rätt att inleda lagstiftningsprocesser och därmed formellt belastas med ansvaret för att reagera på framgångsrika initiativ.

Detta ledde dock också till en strukturell obalans i förväntningarna mellan å ena sidan organisatörer och anhängare av framgångsrika medborgarinitiativ och å andra sidan europeiska beslutsfattare. Det är i detta sammanhang som vi har inlett kampanjen #EPForgetUsNot för det civila samhället, tillsammans med mer än 80 organisationer i det civila samhället och alla framgångsrika medborgarinitiativ, för att ta itu med det viktiga ansvar som Europaparlamentet har för att följa upp framgångsrika initiativ. Vi är övertygade om att endast Europaparlamentet – som är den enda EU-institution som väljs direkt av och är ansvarig inför medborgarna – på ett trovärdigt och effektivt sätt kan medla mellan de relativt enkla kraven från ett framgångsrikt initiativ och den komplexa verkligheten för EU:s politik.

Parlamentets åtagande att hålla plenardebatter om framgångsrika initiativ är ett viktigt första steg mot ökat egenansvar för det europeiska medborgarinitiativet. Fler åtgärder måste vidtas och varje institution måste ta sin del av ansvaret för det europeiska medborgarinitiativet. Detta är det enda sättet att göra deltagandeinstrumentet till en framgång, inte bara i beslutsfattarnas ögon, utan även i medborgarnas ögon i hela unionen.

Postare

Maarten de Groot

EU:s demokratikampanjsamordnare för kampanjen för medborgarinitiativet

Categories
Rättslig grund

Kommentera

För att kunna kommentera måste du logga in eller registrera dig.
Ansvarsfriskrivning: De åsikter som uttrycks i forumet för medborgarinitiativet utgör bara författarens synpunkter och kan inte på något sätt anses spegla Europeiska kommissionens eller EU:s ståndpunkt.
Redo att registrera ditt initiativ?

Vill du stödja ett initiativ? Vill du veta mer om pågående eller tidigare initiativ?