Recenta criză a gazelor din Europa a scos la iveală natura problematică a monopolurilor. În timp ce majoritatea întreprinderilor devin mai bogate atunci când vând mai mult, monopolurile care vând bunurile necesare pot deveni mai bogate dacă vând mai puțin. Rusia și OPEC sunt conștiente de acest fapt, iar acțiunile lor de reducere a fluxului de gaze și de creștere a prețurilor sunt dovezi în acest sens.
Criza gazelor naturale este în principal o problemă europeană, deoarece prețurile gazelor în SUA sunt de zece ori mai ieftine decât în Europa, creând o concurență neloială pentru industria europeană. Această problemă necesită soluții urgente și aș dori să propun câteva sugestii.
În primul rând, trebuie să investim în rețeaua noastră de gaze, care costă mii de miliarde pentru a construi și transporta de cinci ori mai multă energie decât rețeaua electrică. Deși hidrogenul este o alternativă promițătoare, acesta nu este încă compatibil cu rețeaua noastră de gaze și trebuie transformat într-un gaz mai adecvat. Universitățile și centrele de cercetare din Europa ar trebui să se concentreze pe dezvoltarea unui astfel de gaz. În plus, trebuie să accelerăm producția de biogaz și să o facem compatibilă cu rețeaua noastră de gaze.
În al doilea rând, zăcămintele de gaze din Marea Nordului ne pot ajuta în următorii ani, dar trebuie să producem mai mult în Europa pentru a ne menține moneda euro puternică, astfel încât să ne putem permite să importăm produse esențiale. Nu ne putem permite să ne mulțumim cu energia nucleară, dar trebuie să ne concentrăm pe întreținere și inovare pentru a reduce riscurile în materie de securitate.
În al treilea rând, avem nevoie de un interes mai mare din partea statului în domeniul energiei pentru a ne apăra interesele strategice. Energia are aspecte de monopol, ceea ce îngreunează reglementarea eficientă a pieței libere.
În cele din urmă, avem nevoie de mai multă confidențialitate în ceea ce privește tacticile pentru a face față reducerilor de energie ale Rusiei. Planurile ar putea fi sabotate, iar deschiderea nu este întotdeauna posibilă atunci când este implicat războiul. Invit toată lumea să participe la dezbatere și să își împărtășească opiniile și ideile cu privire la această chestiune presantă.
- Categorii
Scrieți un comentariu
Pentru a putea scrie comentarii, trebuie să vă autentificați sau să vă înregistrați.Comentarii