Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Φόρουμ της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πολιτών

Μεταρρύθμιση της ΕΠΠ: απτή βελτίωση

Ημερομηνία δημοσίευσης: James bond |
Επικαιροποιήθηκε στις: 25/08/2022 |
Αριθμός προβολών: 263

Σχεδόν επτά χρόνια μετά τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πολιτών (ΕΠΠ), συμφωνήθηκε ότι, εάν δεν αλλάξει, σύντομα θα είναι παρωχημένη. Οι Βρυξέλλες έχουν δηλώσει κατά το παρελθόν έτος στους διοργανωτές της κοινωνίας των πολιτών και στους ευρωπαίους πολίτες ότι θέλουν να βελτιώσουν τα πράγματα. Θα πρέπει να υπάρχουν προβλήματα στην πορεία. Ωστόσο, η διαδικασία μεταρρύθμισης και η κοινή πρόταση μεταρρύθμισης δείχνουν ότι η Επιτροπή, το Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο επιθυμούν η ΕΠΠ να κινηθεί προς τη σωστή κατεύθυνση.

Πρώτον, η μεταρρύθμιση εξαλείφει τα πολυάριθμα γραφειοκρατικά προβλήματα και τα τεχνικά ελαττώματα που διαμαρτύρονται οι χρήστες και οι ΜΚΟ. Η Επιτροπή θα αναλάβει το έργο της μετάφρασης των κειμένων των προτεινόμενων πρωτοβουλιών. Ορισμένα μέρη των πρωτοβουλιών μπορούν πλέον να καταχωριστούν. Οι τεχνικές και νομικές απαιτήσεις για τη συγκέντρωση υπογραφών θα εξορθολογιστούν και θα καταστούν πιο προσβάσιμες, ενώ οι διοργανωτές θα προστατεύονται καλύτερα από τους κινδύνους ευθύνης.

Δεύτερον, η μεταρρύθμιση επιβεβαιώνει το φόρουμ της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πολιτών, το οποίο έχει ήδη συσταθεί και λειτουργεί. Πρόκειται για τη διαδικτυακή συνεργατική πλατφόρμα που βοηθά τους πολίτες να οργανώνουν πρωτοβουλίες.

Τρίτον, η διαδικασία ακρόασης θα είναι πιο εκτεταμένη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα έχει σημαντικότερο ρόλο. Για παράδειγμα, τροποποίησε τον εσωτερικό κανονισμό της προκειμένου να διασφαλίσει ότι τα επιτυχημένα έργα θα συζητούνται σε δημόσιες συνόδους της ολομέλειας του Κοινοβουλίου. Συνολικά, η μεταρρύθμιση θα αποτελέσει σαφή βελτίωση και οι πολίτες θα έχουν πιο εύκολο χρόνο να ενταχθούν στην πολιτική ατζέντα.

Η ΕΠΠ επιτρέπει αργά την ένταξη των νέων.

Παρόλο που η ΕΠΠ δεν θα φθάσει μέχρι την πρόταση της Επιτροπής, θα είναι ανοικτή στους νέους. Τα κράτη μέλη μπορούν να μειώσουν την ηλικία από τα 18 στα 16, εάν το επιθυμούν. Αυτό το μικρό βήμα μπορεί να μην μοιάζει πολύ, αλλά θα μπορούσε να έχει μεγάλη διαφορά με τη συμμετοχή περισσότερων νέων σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Πρόκειται για ένα καλό βήμα προόδου. Όπως καταδείξαμε στη συνοπτική πολιτική μας, αν θέλετε να καταστήσετε την Ευρωπαϊκή Ένωση πιο φιλική προς τους πολίτες και να μειώσετε τον σκεπτικισμό για την ΕΕ, πρέπει να συμμετέχετε περισσότερο στους νέους. Οι δημοσκοπήσεις της ΕΕ δείχνουν ότι οι νέοι είναι πολύ προσηλωμένοι στην ιδέα της Ευρώπης. Ωστόσο, ο αριθμός των νέων που ψηφίζουν στις ευρωπαϊκές εκλογές έχει μειωθεί σημαντικά, γεγονός που καθιστά ακόμη πιο σημαντική την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος από την ΕΕ. Είναι καιρός τα κράτη μέλη να πράξουν κάτι.

Κάτι που αποκλείει τη συμμετοχή της ΕΕ;

Μεγαλύτερη συμμετοχή των πολιτών, μεγαλύτερη συμμετοχή των νέων... Η μεταρρύθμιση αυτή θα μπορούσε να αποτελέσει την αρχή για να γίνει η ΕΕ πιο ανοικτή και να σκεφτεί νέους τρόπους συμμετοχής των πολιτών. Τελικά, μια νέα «αρχιτεκτονική συμμετοχής» μπορεί να παρέχει στους πολίτες της ΕΕ πρόσβαση σε άλλους τρόπους συμμετοχής. Σε μια εποχή που ο εθνικισμός αυξάνεται, χρειάζονται.

Συνεισφέροντες

Dominik Hierlemann, Δρ. Christian Huesmann

Ο Dominik Hierlemann είναι επικεφαλής του έργου «Συμμετοχή στην Ευρώπη» και ανώτερος εμπειρογνώμονας στην Bertelsmann Stiftung. Διδάσκει στο Πανεπιστήμιο του Konstanz στη Γερμανία σχετικά με νέους τρόπους συμμετοχής των πολιτών.

Το πρόγραμμα «Το μέλλον της δημοκρατίας» στο Bertelsmann Stiftung διαχειρίζεται ο Christian Huesmann, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τα έργα.

για περισσότερες πληροφορίες: https://howisland.com/

0
Ψήφος

Αφήστε ένα σχόλιο

Για να προσθέσετε τα σχόλιά σας, πρέπει να γίνει η ταυτοποίησή σας ή να εγγραφείτε.
Δήλωση αποποίησης ευθύνης: Τα σχόλια που διατυπώνονται στο φόρουμ της ΕΠΠ αντανακλούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί ότι αντανακλούν τη θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.