Siirry pääsisältöön
EU:n kansalaisaloitefoorumi

Vapaasta liikkuvuudesta

Laatija: Wilfred Hildonen |
Päivitetty: 27/07/2020 |
Näyttökertojen määrä: 1124

Ihmisten vapaa liikkuvuus on teoriassa yksi Euroopan unionin ja laajennetun ETY-alueen perusperiaatteista. Pohjoismaista kotoisin oleva olen tottunut tähän koko elämääni, sillä sitä on sovellettu vuodesta 1952 lähtien ja se on virallisesti perustettu vuonna 1954.

Lisäksi meillä on nyt sama asema EU:n ja ETY:n alueella. Vai eikö? Kokemus on osoittanut, että se ei ole niin vapaata kuin sen pitäisi olla. Ensimmäinen este on rekisteröityminen uuteen maahan. Tämä ei ole ongelma muuttaessanne Norjasta Ruotsiin ja Ruotsista Suomeen. Täyttäkää verkkolomake uuden osoitteesi rekisteröimiseksi. EN itse asiassa ole täysin varma, edellytetäänkö tätä edes. Pankkitilin jne. rekisteröiminen on tietenkin välttämätöntä, mutta prosessi on kokonaisuudessaan niin yksinkertainen, että minun on unohdettava siitä.

Näin ei ole Portugalissa. Meidän on mukauduttava muualta maailmasta tuleviin maahanmuuttajiin ja näytettävä henkilöllisyytesi, joihin kuului passi, mikä ei ole tarpeen Pohjoismaissa. Universaalin eurooppalaisen henkilökortin käyttöönoton jälkeen tämä ei ole enää edellytys, mutta vuonna 1999 se oli Suomen kansalainen riippumatta siitä, että olin jonkin toisen jäsenvaltion kansalainen.

Kaiken kaikkiaan katson, että jokaisella suuremmalla kaupungilla kussakin jäsenvaltiossa olisi oltava omat toimistonsa, jotka käsittelisivät kaikki EU:n kansalaisiin, mahdollisesti myös Euroopan talousyhteisöön, liittyvät tapaukset. Samoin kuin EU:n ja ETY:n kansalaisilla on omat jononsa lentokentillä, näin pitäisi olla myös tässä tapauksessa. Paperityötä vähennettäisiin ja siellä työskentelevät henkilöt tietäisivät, mitä sääntöjä sovelletaan EU:n ja ETY:n kansalaisiin ja mitä oikeuksia meillä on. Itse asiassa verkkolomakkeen täyttämisen pitäisi riittää. Ei tarvitse ilmoittautua joillekin poliisiviranomaisille.

Myöhemmin olen saanut tietää toisesta esteestä, joka on ristiriidassa vapaan liikkuvuuden periaatteen kanssa. Ainakaan Norjassa, jossa olen alun perin kotoisin, ihmisten ei tarvitse hakea vanhuuseläkettä. Se maksetaan automaattisesti, kun täytät 67 vuotta, kuten siellä. EN tiedä, onko asia erilainen muissa maissa, mutta en pidä loogisena, että jotain oikeutta on haettava. Veroilla, joita maksamme eläkkeestämme koko elämämme ajan. Se on meidän rahojemme, niin sanottavaa.

Huomasin kuitenkin, että minun oli haettava sitä, enkä edes tiennyt voivani saada eläkettä siitä huolimatta, että työskentelin edelleen. Olen siis jo ollut 66 vuotta ennen kuin sain tietää tästä, ja Suomessa, Ruotsissa ja Portugalissa eläkeikä on 65 vuotta. EN edes tiedä, että asuinmaasi viranomaisten on haettava sinua muilta asianomaisilta mailta. On selvää, että edes suomalaiset eivät tienneet, ja vasta huomasin, että he lakkasivat vaatimasta, että minun olisi käsiteltävä hakemukset Ruotsiin ja Portugaliin. Ennen kuin sain tietää tästä, olin jo ottanut yhteyttä norjalaisiin ja ehkä aivan yhtä nopeasti, koska he toimivat riittävän nopeasti, joten sain eläkkeeni heiltä, kun täytin 67 vuotta aiemmin tänä vuonna. Sain sen myös suomalaisilta, mutta en täyttänyt 65 vuotta, koska en hakenut sitä tuolloin. Ja vasta tässä kuussa sain sen Ruotsista, enkä vieläkään kuullut mitään Portugalista.Tämän kaaoksen

lisäksi vaikuttaa myös siltä, että minua rangaistaan, koska olen työskennellyt ja maksanut veroja neljässä eri maassa. Jokainen maa on luonnollisesti päättänyt, että työssäolovuoteni eivät vastaa täyttä eläkettä, joten vaikka olen nyt maksanut veroja 50 vuoden ajan, olen jakautumassa neljään henkilöön, jotka saavat vain pittajan. Jos liikkuminen olisi ollut vapaata, mitään tästä ei olisi pitänyt olla. Se ei ole vapaata, jos sinua rangaistaan taloudellisesti siitä, että olet muuttanut jäsenvaltiosta toiseen.

Myös muita esteitä on. Olen vuodesta 1992 lähtien tehnyt samaa työtä kuin freelance-kartoonisti ja -kuvaaja, pääasiassa samalle suomalaiselle päivälehdelle koko ajan. Tuloni ovat pysyneet melko vakaina vuosien ajan, mutta minulla ei ole työsopimusta sen jälkeen, kun olen saanut freelancea. Samalla olisi oltava mahdollista siirtää taloushistoriani maasta toiseen, mikä helpottaisi pankkitilien avaamista, lainojen hakemista, internet- ja mobiilipalvelujen hankkimista, autojen ostamista, asuntojen vuokraamista jne. Tässä tapauksessa yhtä pidetään vastasyntyneenä tai ulkoavaruudesta tulevana ulkomaalaisena.

Tämä on myös vapaan liikkuvuuden este.

Olen varma siitä, että nyt pandemia ja niin kutsuttu pakolaiskriisi ovat luoneet uusia esteitä, mutta olen sitä mieltä, että tähän olisi kiinnitettävä huomiota, jos haluamme säilyttää EU:n ja kehittää sitä.

1
Piste

Lisää kommentti

Jos haluat lisätä kommentteja, kirjaudu sisään tai rekisteröidy.
Vastuuvapauslauseke: EU:n kansalaisaloitefoorumissa esitetyt mielipiteet ovat kirjoittajien omia. Ne eivät millään tapaa edusta Euroopan komission tai Euroopan unionin kantaa.
Onko kansalaisaloitteesi valmis rekisteröitäväksi?

Haluatko allekirjoittaa kansalaisaloitteen? Haluatko lisätietoja muista kansalaisaloitteista?