Direct la conținutul principal
Forumul inițiativei cetățenești europene

LUAȚI INIȚIATIVA: reforma, comunitatea și importanța schimbului de cunoștințe

Actualizat la: 11/02/2019

13 decembrie 2018, între orele 9: 30-17: 00 – Conferință privind inițiativa cetățenească europeană, Viena, Austria

Foaia de parcurs privind inițiativa cetățenească europeană și-a încheiat primul an de călătorie în Europa, cu o conferință interactivă care a durat o zi și care a avut loc la Viena, la 13 decembrie 2018. Foaia de parcurs, care a început în Bulgaria în luna mai, a fost vizitată de-a lungul anului în Lituania, Polonia, Republica Cehă, Franța și Portugalia pentru a sensibiliza publicul cu privire la acest instrument de democrație participativă, pentru a întâlni comunitățile locale de democrație participativă și pentru a acumula cunoștințe cu privire la modul în care se poate conduce cu succes o campanie de inițiativă cetățenească.

Conferința interactivă de o zi a fost punctul culminant al campaniei „Take the Initiative” și a fost specială, deoarece cu doar câteva ore înainte de începerea acesteia, Consiliul Uniunii Europene și Parlamentul European au ajuns la un acord politic cu privire la propunerea Comisiei de reformare a inițiativei cetățenești europene.

Bruno Kaufman, Global Democracy Correspondent, Societatea elvețiană de radiodifuziune și televiziune, a moderat conferința, care a oferit o combinație de sesiuni interactive de tezaur și de prezentare, discuții și discuții în grup care prezintă instrumentul și oferă informații cu privire la îmbunătățirile din viitoarea reformă a inițiativei cetățenești europene.

Robert Stein, șeful departamentului pentru afaceri electorale, Ministerul Federal de Interne, Austria, a deschis sesiunea de dimineață, care a continuat cu un mesaj video din partea lui Alberto Alemanno, profesor de drept al Uniunii Europene &Politica HEC Paris & ampFondator, The Good Lobby, care a vorbit despre „Europa ca proiect popular: Către o nouă paradigmă pentru participarea cetățenilor”. În continuare, Pascal Herry, șeful de echipă al inițiativei cetățenești europene din cadrul Comisiei Europene, a implicat publicul cu un chestionar privind inițiativa cetățenească europeană, urmat de o prezentare generală a reformei și a principalelor îmbunătățiri care se vor aplica începând cu 2020. Sesiunea de dimineață s-a încheiat cu o discuție în cadrul grupului pe tema unei viziuni pentru o mai mare participare a cetățenilor la procesul de elaborare a politicilor UE.

 „Lipsa de participare” poate avea consecințe grave asupra democrațiilor noastre

Erwin Mayer, fondatorul lui Mehr Demokratie! Membru al Consiliului de administrație al organizației Democracy International, a pus accentul pe importanța implicării cetățenilor și a le oferi posibilitatea de a-și exprima punctul de vedere în evoluția democratică. El a luat exemplul tratatelor noastre europene și a explicat cât de importantă este implicarea cetățenilor UE prin referendumuri ori de câte ori tratatele sunt modificate. Dl Mayer precizează că lipsa de participare poate explica parțial evenimentele din Europa în prezent și sugerează că încurajarea unei mai mari implicări a cetățenilor prin intermediul instrumentelor democrației participative ar putea contracara aceste fenomene. 

Următorul participant Kinga Joó, membru al Comitetului Economic și Social European și raportor al avizului privind inițiativa cetățenească europeană, a prezentat rolul Comitetului Economic și Social European în procesul inițiativei cetățenești europene. Ea explică faptul că Comitetul are un rol de legătură între organizatori și UE.  Aceștia au creat numeroase instrumente pentru a-i ajuta pe organizatori să își desfășoare cu succes campania, și anume un manual al utilizatorilor pentru organizatorii ICE, un pașaport al cetățenilor UE, invitându-i pe organizatori să primească consiliere și sprijin etc.

Statele membre ar trebui să se implice mai mult în procesul inițiativei cetățenești europene

Atât Kinga Joó, cât și Gregor Wenda, șef adjunct al Departamentului pentru afaceri electorale, Ministerul Federal de Interne, Austria au făcut referire la importanța implicării statelor membre în procesul unei inițiative. Gregor Wenda a explicat că implicarea statelor membre oferă cetățenilor UE credibilitate și încredere în instrument. El subliniază că statele membre ar trebui să aibă un rol mai activ, și anume la începutul unei inițiative, că ar trebui să fie un punct de contact pentru organizatori și să le ofere orientări, dacă este necesar.

„Ultimii 6 de ani au fost un proces de învățare pentru toți cei implicați”

Olga Kurpisz, responsabilă cu strategia politică, Comisia Europeană a închis discuțiile din cadrul grupului de dezbatere prin recensământul ultimilor 6 ani și evidențierea îmbunătățirilor care urmează să fie aduse de inițiativa cetățenească europeană prin intermediul reformei. Ea subliniază că acești ani au fost o experiență de învățare pentru toți actorii implicați. A fost ocazia de a înțelege și identifica punctele de blocare și obstacolele care trebuiau depășite.

Sesiuni de descurcare pentru a se reuni și a discuta idei

După sesiunea de dimineață, care le-a oferit participanților o imagine de ansamblu detaliată a inițiativei cetățenești europene, după-amiaza s-a concentrat mai mult asupra oferirii participanților de a discuta, de a împărtăși și de a dezbate unii cu alții. După-amiaza a început cu 5 sesiuni de desfacere pe diferite teme legate de întrebări practice despre inițiativa cetățenească europeană.

Cum se redactează o inițiativă? (Moderatori: ELISA Lironi și Flavio Grazian, manager pentru democrație digitală șicoordonator pentru democrație digitală, Forumul Inițiativei cetățenești europene &Serviciul European de Acțiune Cetățenească (ECAS))

Moderatorii au indicat că poate fi complicat să găsească formularea corectă pentru a exprima esența mesajului, pentru a descrie ideea susținută, pentru a le oferi potențialilor semnatari argumentele potrivite pentru a dori să semneze etc.

Pentru a contracara aceste obstacole, Elisa Lironi și Flavio Grazian au oferit sfaturi practice participanților, cum ar fi:

  • Utilizarea instrumentelor deja disponibile care au fost dezvoltate în contextul Forumului Inițiativei cetățenești europene, cu ideea de a ajuta organizatorii inițiativei, și anume „Cum se pot ghida” și alte materiale din secțiunea „Learn” a forumului;
  • Utilizarea corectă a anexei la elaborarea unei inițiative poate fi utilizată pentru a furniza informații mai detaliate și pentru a filtra tonul general al textului principal.

Cum se pot strânge fonduri? (Moderator: Pieter Boeder, consultant în comunicare șiMembru al Europei noastre!)

Grupul a fost de acord că strângerea de fonduri nu se referă doar la bani, ci și la construirea de alianțe și rețele. Obținerea de fonduri este un obiectiv secundar. Este o idee valoroasă să se dezvolte mai mult decât o relație monetară cu unii parteneri.

Grupul a identificat provocări precum diferitele sisteme fiscale din statele membre și importanța asigurării transparenței.

În cele din urmă, grupul a convenit că UE ar trebui să ofere finanțare pentru inițiativele cetățenești europene. Lipsa fondurilor nu ar trebui să constituie un obstacol în calea propunerii unei inițiative.

Cum se caută parteneri? (Moderator: Dessy Gavrilova, președinta Rețelei europene a caselor de dezbatere „Time to Talk” și președinta Centrului pentru cultură și dezbatere al Casei Roșii, Sofia)

Grupul a discutat pe larg despre partenerii care sunt cei mai buni multiplicatori. Acest lucru trebuie luat în considerare la identificarea și selectarea partenerilor.

O idee generală este că, cu cât partenerul este mai mare, din păcate, acest lucru poate induce uneori în eroare. Prin urmare, dimensiunea partenerului nu este neapărat cel mai important criteriu. Influența, raza de acțiune și dedicarea sunt mai importante.

Poate fi confortabil să se respecte, de exemplu, rețeaua unui ONG, însă este mai înțelept să iasă din zona de confort și să se adreseze mai multor parteneri.

Grupul a discutat câteva sfaturi pentru a găsi parteneri, cum ar fi alegerea unui subiect bun care va atrage atenția, identificarea organizațiilor care împărtășesc aceleași valori, convingeri și care vor fi motivate să realizeze mesajul cu dedicație;

stimularea dezbaterii la nivel local și    

asigurarea faptului că partenerii vor avea propriile beneficii, contribuind la transmiterea mesajului.

Cum puteți face campanie? (Moderator: Julia Hahn, șefa Bürgerforum Europa)

Principalele idei dezvoltate de grup cu privire la modul de campanie sunt următoarele:

  • Construirea unei rețele europene;
  • Identificarea cu atenție a părților interesate;
  • Să adapteze și să dezvolte un mesaj clar; în mod ideal, este înțelept să începem prin a identifica „de ce?”
  • O abordare orientată spre obiective;
  • Asigurarea unei abordări complete, ceea ce înseamnă nu numai răspândirea cuvântului, ci și colectarea de feedback pentru a îmbunătăți mesajul și campania;
  • Transformarea multilingvismului într-un avantaj, adesea diferențele culturale sunt mai importante decât diferențele lingvistice.

Cum să comunicați și să colaborați mai bine cu privire la inițiativa cetățenească europeană? (Moderator: Yana Pargova, #EUTakeTheInitiative manager de campanie, GOPA Com.)

Grupul a prezentat mai multe idei esențiale pentru a obține cele mai bune rezultate:

  • Găsirea ambasadorilor angajați la nivel local pentru a ajunge la un angajament real;
  • Implicarea multiplicatorilor prin furnizarea de ghiduri și modele pas cu pas pe care le pot utiliza pentru a promova mai ușor instrumentul;
  • Evidențierea rezultatelor în procesul campaniei; cu alte cuvinte, este important să se demonstreze că se întâmplă ceva, că o campanie este eficientă;
  • Analizarea inițiativelor care nu sunt neapărat reușite, dar care au fost luate în considerare; acest lucru poate crea un mesaj pozitiv;
  • Identificarea poveștilor de succes și a mărturiilor;
  • Implicarea mai activă a mass-mediei.

Grupul a identificat, de asemenea, unele dintre provocările cu care se confruntă organizatorii unor inițiative specifice atunci când încearcă să comunice și să colaboreze:

  • Cineva trebuie să asculte, poate fi dificil să se identifice publicul potrivit, care va fi interesat de mesajul său și dornic să îl transmită și să joace un rol activ în campanie;
  • Lipsa de încredere în sistem;
  • Bariera lingvistică poate fi un obstacol atunci când se încearcă comunicarea.  

Faceți clic pe ideea ta

În urma sesiunilor de desfacere, participanții au luat apoi un rol central și li s-a cerut să își prezinte propria idee de inițiativă sau să discute despre o provocare cu care se confruntă pentru a lucra împreună în grupuri pentru a găsi soluții.

În total, au fost prezentate 6 de idei:

# 1- Bala UE: organizarea unui film al UE găzduit la Viena, care să reunească cetățeni ai UE.

# 2- crearea de fonduri de către Banca Centrală Europeană (BCE): încurajarea creării de bani în UE.

# 3- decidem clima: luarea de măsuri pentru prevenirea schimbărilor climatice.

# 4- lansarea unui venit de bază necondiționat: încurajarea UE să facă recomandări și să sprijine toate statele membre în introducerea unui venit de bază necondiționat.

# 5- Inițiativa europeană pentru credite: acordarea de credite fără dobândă întreprinderilor economice care doresc să îmbunătățească binele comun.

# 6- valoarea de răscumpărare pentru sticlele și cutiile de plastic/UE/întreaga lume: crearea unui sistem la nivelul UE/la nivel mondial care să le permită consumatorilor să recupereze bani atunci când își returnează sticlele și cutiile din plastic.

Scrieți un comentariu

Pentru a putea scrie comentarii, trebuie să vă autentificați sau să vă înregistrați.
Declarație de declinare a responsabilității: Opiniile exprimate pe Forumul ICE reflectă doar punctul de vedere al autorilor lor și în niciun caz nu pot fi considerate ca reflectând poziția Comisiei Europene sau a Uniunii Europene.