Gå direkt till innehållet
Europeiska medborgarinitiativet – Forum

TA INITIATIVET: reformen, samhället och vikten av kunskapsutbyte

Uppdaterades den: 11/02/2019

13 december 2018 kl. 9:30–17:00: Konferens om det europeiska medborgarinitiativet ”Wien, Österrike”

Det europeiska medborgarinitiativet visar sitt första år av resor i Europa med en interaktiv heldagskonferens i Wien den 13 december 2018. Under året besökte man Litauen, Polen, Tjeckien, Frankrike och Portugal, som startade i Bulgarien i maj, för att öka medvetenheten om detta verktyg för deltagandedemokrati, för att träffa de lokala grupperna för deltagandedemokrati och för att bygga upp kunskap om hur man framgångsrikt kan leda en kampanj för medborgarinitiativ.

Den interaktiva heldagskonferensen var kulmen på initiativets första år och var särskilt viktig eftersom Europeiska unionens råd och Europaparlamentet bara några timmar innan initiativet startade nådde en politisk överenskommelse om kommissionens förslag om att reformera det europeiska medborgarinitiativet.

Bruno Kaufman, Global Democracy Correspondent, Swiss Broadcasting Company, ledde konferensen, som erbjöd en blandning av interaktiva utbrytnings- och pitching, samtal och paneldiskussioner som presenterade verktyget och gav insikt om förbättringarna i den kommande reformen av det europeiska medborgarinitiativet.

Robert Stein, chef för valfrågor, förbundsinrikesministeriet, Österrike, öppnade förmiddagens session, som fortsatte med ett videomeddelande från Alberto Alemanno, professor i EU-rätt, HEC Paris-grundare, The Good Lobby, som talade om ”Europa som ett folkprojekt: Mot ett nytt paradigm för medborgardeltagande ”. Därefter bjöd Pascal Herry, gruppledare för det europeiska medborgarinitiativet vid Europeiska kommissionen, ut en frågesport om det europeiska medborgarinitiativet, följt av en översikt över reformen och de viktigaste förbättringar som kommer att gälla från och med 2020. Förmiddagens session avslutades med en paneldiskussion om en vision för ett ökat medborgardeltagande i EU:s beslutsfattande.

 ”Bristande deltagande” kan få allvarliga konsekvenser för våra demokratier

Erwin Mayer, grundare av Mehr Demokratie! Österrikes styrelseledamot i Democracy International betonade vikten av att engagera folket och ge dem möjlighet att påverka den demokratiska utvecklingen. Han tog exemplet med våra EU-fördrag och förklarade hur viktigt det är att involvera EU-medborgarna genom folkomröstningar när fördragen ändras. Mayer påpekade att bristen på deltagande delvis kan förklara de aktuella händelserna i Europa och föreslog att ett ökat medborgardeltagande via verktyg för deltagandedemokrati skulle kunna motverka dessa företeelser. 

Nästa panelmedlem Kinga Joó, ledamot av Europeiska ekonomiska och sociala kommittén och föredragande för yttrandet om det europeiska medborgarinitiativet, redogjorde för Europeiska ekonomiska och sociala kommitténs roll i det europeiska medborgarinitiativet. Hon förklarade att kommittén har en överbryggande roll mellan organisatörerna och EU.  De har inrättat många verktyg för att hjälpa organisatörerna att framgångsrikt genomföra sin kampanj, nämligen en användarhandbok för organisatörerna av medborgarinitiativet, ett EU-medborgares pass, inbjudna organisatörer till kommittén att få råd och stöd osv.

Medlemsstaterna bör involveras mer i det europeiska medborgarinitiativet

Både Kinga Joó och Gregor Wenda, biträdande chef för valavdelningen vid det federala inrikesministeriet, Österrike hänvisade till vikten av att medlemsstaterna deltar i initiativprocessen. Gregor Wenda förklarade att medlemsstaternas deltagande ger verktyget trovärdighet och förtroende för EU-medborgarna. Han påpekade att medlemsstaterna bör ha en mer aktiv roll, nämligen i början av ett initiativ, att de bör fungera som kontaktpunkt för organisatörerna och vid behov ge dem vägledning.

”De senaste 6 åren har varit en inlärningsprocess för alla inblandade”

Olga Kurpisz, handläggare vid Europeiska kommissionen, avslutade paneldiskussionen genom att upprepa de senaste 6 åren och lyfta fram de förbättringar som det europeiska medborgarinitiativet kommer att medföra genom reformen. Hon påpekade att dessa år har varit en lärandeerfarenhet för alla berörda aktörer. Det hade varit en möjlighet att förstå och identifiera de blockerande punkter och hinder som måste övervinnas.

Utbrytarmöten för att samla och diskutera idéer

Efter förmiddagens session, som gav deltagarna en detaljerad översikt över det europeiska medborgarinitiativet, var eftermiddagen mer inriktad på att ge deltagarna möjlighet att prata, dela och diskutera med varandra. Eftermiddagen inleddes med 5 utbrytningssessioner om olika ämnen som rör praktiska frågor om det europeiska medborgarinitiativet.

Hur utarbetar man ett initiativ? (Moderatorer: ELISA Lironi och Flavio Grazian, ansvarig för digital demokrati, samordnare för digital demokrati, forumet för det europeiska medborgarinitiativet ”European Citizens Action Service” (ECAS))

Moderatorerna uppgav att det kan vara komplicerat att hitta rätt formulering för att uttrycka kärnan i sitt budskap, beskriva den idé som stöds, ge potentiella undertecknare rätt argument att vilja underteckna osv.

För att motverka dessa hinder gav Elisa Lironi och Flavio Grazian praktiska tips till deltagarna:

  • Använda de verktyg som redan finns och som utvecklats inom ramen för forumet för det europeiska medborgarinitiativet med tanken på att hjälpa organisatörer av initiativ, nämligen ”How to Guides” och annat material under rubriken ”Learn” i forumet,
  • Använd bilagan på ett klokt sätt vid utarbetandet av ett initiativ – den kan användas för att ge mer detaljerad information och filtrera den allmänna tonen i huvudtexten.

Hur anskaffar man medel? (Moderator: Pieter Boeder, kommunikationskonsult ”Ledamot av We are Europe!”)

Gruppen var enig om att insamling av medel inte bara handlar om pengar, utan framför allt om att bygga allianser och nätverk. Att anskaffa pengar är ett sekundärt mål. Det är en värdefull idé att utveckla mer än bara monetära förbindelser med vissa partner.

Gruppen identifierade utmaningar såsom de olika skattesystemen i medlemsstaterna och vikten av att säkerställa transparens.

Slutligen enades gruppen om att EU bör tillhandahålla finansiering för europeiska medborgarinitiativ. Brist på medel bör inte utgöra ett hinder för att föreslå ett initiativ.

Hur letar man efter partner? (Moderator: Wedy Gavrilova, ordförande för European Network of HHouse for Debate ”Time to Talk” -grundare och ordförande för Röda huset för kultur och debatt, Sofia)

Gruppen diskuterade utförligt vilka partner som är de bästa multiplikatorerna. Detta måste beaktas när partner identifieras och väljs ut.

En allmän idé är att ju större partner som når ut, tyvärr kan detta ibland vara vilseledande. Partnerns storlek är därför inte nödvändigtvis det viktigaste kriteriet. Inflytande, uppsökande verksamhet och engagemang är viktigare.

Det kan vara bekvämt att till exempel hålla sig till en icke-statlig organisations nätverk, men det är klokt att ta sig ur sin bekvämlighetszon och nå ut till en rad olika partner.

Gruppen diskuterade några tips för att hitta partner, t.ex. att välja ett bra ämne som kommer att uppmärksammas, att identifiera organisationer som delar samma värderingar och övertygelser och som kommer att vara motiverade att genomföra budskapet med engagemang,

stimulera debatten på lokal nivå och    

se till att partnerna får sina egna fördelar genom att bidra till att förmedla budskapet.

Hur ska kampanjen gå till? (Moderator: Julia Hahn, chef för Bürgerforum Europa)

De viktigaste idéer som gruppen har utvecklat när det gäller kampanjerna är följande:

  • Bygga upp ett europeiskt nätverk,
  • Att noggrant identifiera berörda parter.
  • Skräddarsy och utveckla ett tydligt budskap, helst är det klokt att börja med att identifiera ”varför?”
  • Ha en målinriktad strategi,
  • Säkerställa ett helhetsgrepp, vilket innebär att man inte bara sprider ordet utan också samlar in återkoppling för att förbättra budskapet och kampanjen.
  • Att omvandla flerspråkighet till en fördel är ofta större kulturella skillnader än språkliga skillnader.

Hur kan man kommunicera och samarbeta bättre om det europeiska medborgarinitiativet? (Moderator: Yana Pargova, Kampanjchef #EUTakeTheInitiative, G. Com.)

Gruppen lade fram flera viktiga idéer för att nå de bästa resultaten:

  • Hitta engagerade ambassadörer på lokal nivå för att få till stånd ett verkligt engagemang.
  • Engagera informationsförmedlare genom att tillhandahålla stegvisa vägledningar och mallar som de kan använda för att främja verktyget på ett enklare sätt.
  • Lyfta fram resultaten i kampanjprocessen, det är alltså värdefullt att visa att något sker och att en kampanj är effektiv.
  • Undersöka initiativ som inte nödvändigtvis är framgångsrika men som har beaktats, detta kan skapa ett positivt budskap.
  • Identifiera framgångshistorier och vittnesmål,
  • Att involvera medierna mer aktivt.

Gruppen identifierade också några av de utmaningar som organisatörer av specifika initiativ står inför när de försöker kommunicera och samarbeta:

  • Någon måste lyssna, det kan vara svårt att identifiera rätt publik, som kommer att vara intresserad av sitt budskap och vara angelägen om att föra fram det och spela en aktiv roll i kampanjen.
  • Bristande förtroende för systemet.
  • Språkbarriärer kan vara ett hinder när man försöker kommunicera.  

Markera din idé

Efter uppdelningssessionerna tog deltagarna i centrum och ombads att lägga fram sin egen idé om ett initiativ eller diskutera en utmaning som de står inför för att sedan arbeta tillsammans i grupper för att hitta lösningar.

Totalt 6 idéer lyfts fram:

# 1 – EU:s kula: anordna en EU-kula i Wien som samlar EU-medborgare.

# 2 – Europeiska centralbankens (ECB) penningskapande: uppmuntra skapandet av pengar i EU.

# 3 – vi bestämmer klimatet: vidta åtgärder för att förebygga klimatförändringar.

# 4 – införa en ovillkorlig basinkomst: uppmuntra EU att utfärda rekommendationer och stödja alla medlemsstater när det gäller att införa en ovillkorlig basinkomst.

# 5 – Europeiska kreditinitiativet: ge räntefria krediter till ekonomiska företag som är villiga att förbättra det allmänna bästa.

# 6 – värde för inlösen av flaskor och burkar av plast/EU/världen: skapa ett EU-/världsomfattande system som gör det möjligt för konsumenterna att få tillbaka pengar när de lämnar tillbaka sina plastflaskor och plastburkar.

Kommentera

För att kunna kommentera måste du logga in eller registrera dig.
Ansvarsfriskrivning: De åsikter som uttrycks i forumet för medborgarinitiativet utgör bara författarens synpunkter och kan inte på något sätt anses spegla Europeiska kommissionens eller EU:s ståndpunkt.
Redo att registrera ditt initiativ?

Vill du stödja ett initiativ? Vill du veta mer om pågående eller tidigare initiativ?