Direct la conținutul principal
Forumul inițiativei cetățenești europene

Consolidarea cuțitului armatei elvețiene pentru democrația europeană

Actualizat la: 31/01/2019

Este o legendă reală – și o pictogramă culturală. Cuțitul de buzunar cu mai multe unelte a fost fabricat într-o vale alpine din Elveția. Denumit inițial „Offiziersmesser”, în anii’1950, soldați americani care utilizează combinația manuală de șurubelniță, pot deschide, ferăstrăul de lemn, foarfece, fișierul de unghii și multe alte funcții numite pur și simplu cuțitul Armatei elvețiene (SAK). Natura sa multifuncțională a inspirat proiectanții de instrumente din întreaga lume – printre care proiectanții primului instrument de tranziție al democrației participative și directe, inițiativa cetățenească europeană (ICE).

În ultimii șapte ani, aproape 10 milioane de cetățeni europeni din 28 state membre au utilizat ICE pentru a stabili agenda politică a Uniunii Europene prin lansarea a peste 70 de inițiative diferite (dintre care peste 50 au fost înregistrate oficial). La fel ca în cazul SAK din ultimii mai mult de un secol, dar din ce în ce mai aspră, modelul cel mai avansat este numit „Giant” și are nu mai puțin de 87 de instrumente cu 141 de funcții diferite – ICE mult mai tânără a văzut deja o gazdă fascinantă a diferitelor forme de utilizare – ceea ce face din aceasta un adevărat cuțit al armatei elvețiene în scopul democrației europene.

Mulți europeni au utilizat inițiativa cetățenească europeană ca „pedală de gaze” pentru a promova o legislație transnațională inovatoare. Aceasta include una dintre primele inițiative, „Actul privind tariful unic de comunicare”, lansat la 3 decembrie 2012 de un grup de tineri studenți și un buget modest de 2 000 EUR. Nu a fost niciodată cu adevărat necesar să se obțină cele 1 milioane de semnături solicitate în mod oficial din cel puțin șapte state membre pentru a se impulsiona, deoarece a fost un impuls oportun pe care Comisia Europeană s-a bucurat să îl primească și să îl pună în aplicare.

O serie de alte inițiative cetățenești europene, inclusiv inițiativa „Right2Water” (Dreptul la apă), care s-a bucurat de un sprijin verificat din partea a cel puțin 1 659 543 de cetățeni ai UE din toate statele membre, nu numai că a introdus o chestiune pe agenda politică, ci a făcut-o cu totul în legislația europeană.

Dar ICE poate fi utilizată și în multe alte moduri: de exemplu, ca „frână” pentru a opri sau a inversa legislația. Inițiativa „Stop TTIP” a fost probabil cea mai reprezentativă pentru acest tip de propunere de „frânare”. În ultimii ani, milioane de cetățeni europeni s-au mobilizat pentru a pune sub semnul întrebării beneficiile acordurilor comerciale și de investiții internaționale. Dar și așa-numitele inițiative de succes, adică acele inițiative care au depășit cerința de 1 milioane de semnături, cum ar fi „Interzicerea glifosatului”, „Stop vivisecției” și „Unul dintre noi”, au vizat în principal înființarea unui STOP SIGN mare și mare la nivel transnațional.

La fel ca și cuțitul Armatei elvețiene, există mult mai multe despre inițiativa cetățenească europeană. Instrumentul multiplu poate fi utilizat, de asemenea, ca „supapă” (pentru a fixa sau a îmbunătăți legislația existentă), ca „cip de schimb” (pentru a influența procesul de elaborare a politicilor europene, în plus față de alte metode) sau ca „catalizator pentru construirea de coaliții” (de exemplu, prin inițiativa „Venitul universal de bază”, care nu a obținut niciodată suficiente semnături pentru a se califica pentru etapa următoare, dar a contribuit totuși la crearea unei rețele europene extinse de suporteri). În cele din urmă, iar acest lucru este foarte popular în perioada preelectorală ca în prezent, unele ICE sunt pur și simplu văzute ca un „canvasser” puternic pentru un candidat, un partid politic sau chiar o companie... încă de la începutul istoriei tinere a ICE, un producător american de înghețată a încercat să utilizeze acest proces prin lansarea unei propuneri de „vacă fericită”.

 

Contribuitorul articolului: Președintele Institutului european de inițiativă și referendum

Autori

Bruno Kaufmann, președintele Institutului european de inițiativă și referendum

Bruno a urmărit evoluția inițiativei cetățenești europene încă de la începutul anului 1991, când a cofondat colaborarea în rețea „Eurotopia”, ridicând și promovând ideea însăși a ICE. Astăzi, Bruno îndeplinește funcția de președinte al Consiliului pentru democrație și al Comisiei electorale de la Falun (Suedia) și coprezidează Forumul mondial privind democrația modernă directă. Bruno Kaufmann este corespondentul mondial pentru democrație din cadrul Societății elvețiene de radiodifuziune și redactor-șef al organizației interpersonale 2power.info. Din 2001, prezidează Institutul european de inițiativă și referendum și îndeplinește funcția de director pentru cooperare internațională în cadrul Fundației elvețiene pentru democrație.

Scrieți un comentariu

Pentru a putea scrie comentarii, trebuie să vă autentificați sau să vă înregistrați.
Declarație de declinare a responsabilității: Opiniile exprimate pe Forumul ICE reflectă doar punctul de vedere al autorilor lor și în niciun caz nu pot fi considerate ca reflectând poziția Comisiei Europene sau a Uniunii Europene.