Gå direkt till innehållet
Europeiska medborgarinitiativet – Forum

Skärpning av den schweiziska armékniven för europeisk demokrati

Uppdaterades den: 31/01/2019

Det är en sann förklaring – och en kulturell ikon. Pocketkniven med flera verktyg tillverkades i en avlägsen alpdal i Schweiz. På 1950-talet kallades ursprungligen ”Offiziersmesser” amerikanska soldater som använder den handfulla kombinationen av skruvmejslar och kan öppna, träsåg, saxar, nagelfiler och många andra funktioner bara kallade den schweiziska armékniven (SAK). Dess mångsidiga karaktär har inspirerat verktygsformare runtom i världen – bland annat formarna av det första övergångsverktyget för deltagandedemokrati och direktdemokrati, det europeiska medborgarinitiativet.

Under de senaste sju åren har nästan 10 miljoner EU-medborgare från 28 medlemsstater använt medborgarinitiativet för att fastställa EU:s politiska agenda genom att lansera mer än 70 olika initiativ (varav över 50 har registrerats officiellt). Liksom i fallet med de över hundra år gamla men aldrig skarpa SAK – den mest avancerade modellen kallas ”The Giant” och har inte mindre än 87 verktyg med 141 olika funktioner – det mycket yngre europeiska medborgarinitiativet har redan upplevt en fascinerande mängd olika former av användning – vilket gör det till en verklig schweizisk armékniv med tanke på den europeiska demokratin.

Många européer har använt medborgarinitiativet som en gaspedal för att främja innovativ gränsöverskridande lagstiftning. Detta omfattar ett av de första initiativen, nämligen lagen om en gemensam kommunikationstaxa som lanserades den 3 december 2012 av en grupp unga studenter och en blygsam budget på 2 000 EUR. Det var aldrig nödvändigt att få de 1 miljoner underskrifter som formellt krävdes från minst sju medlemsstater för att få fart, eftersom det var en läglig drivkraft som Europeiska kommissionen var glad över att ta emot och genomföra.

En rad andra medborgarinitiativ, bland annat det mycket framgångsrika initiativet Right2Water, som fick bekräftat stöd från minst 1 659 543 EU-medborgare från alla medlemsstater, förde inte bara upp en fråga på den politiska dagordningen, utan gjorde hela vägen till europeisk lagstiftning.

Men det europeiska medborgarinitiativet kan också användas på många andra sätt: till exempel som en ”broms” för att stoppa eller vända lagstiftningen. Initiativet ”Stop TTIP” var möjligen det mest utmärkande för detta slags ”bromsförslag”. Under de senaste åren har miljontals EU-medborgare aktiverat sig för att ifrågasätta fördelarna med internationella handels- och investeringsavtal. Men även de så kallade framgångsrika initiativen, dvs. de initiativ som överträffade kravet på 1 miljoner underskrifter, såsom ”Förbjud glyfosat”, ”Stop vivisection” och ”en av oss”, handlade främst om att inrätta ett stort, stort STOP SIGN på transnationell nivå.

Liksom den schweiziska armékniven finns det mycket mer i det europeiska medborgarinitiativet. Multiverktyget kan också användas som en ”ventil” (för att fastställa eller förbättra befintlig lagstiftning), ett ”förhandlingschip” (för att påverka det europeiska beslutsfattandet, utöver andra metoder) eller som en ”katalysator för koalitionsbyggande” (till exempel genom initiativet ”Allmänbasinkomst”, som aldrig fick tillräckligt med underskrifter för att kvalificera sig för nästa steg, men ändå bidrog till att skapa ett stort europeiskt nätverk av supportrar). Slutligen, och detta är mycket populärt i tider före val som nu, betraktas vissa medborgarinitiativ helt enkelt som en mäktig ”kanvasser” för en kandidat, ett politiskt parti – eller till och med ett företag... tidigt i medborgarinitiativets ännu unga historia – en amerikansk glasstillverkare som försökte använda processen genom att lansera ett förslag om en ”lycklig ko”.

 

Artikelns bidragsgivare: Ordförande för Initiative and Referendum Institute Europe

Postare

Bruno Kaufmann, ordförande för Initiative and Referendum Institute Europe

Bruno har följt utvecklingen av det europeiska medborgarinitiativet sedan de första dagarna 1991, då han medgrundade Eurotopia-nätverket, som ursprungligen tog upp och främjade själva idén med medborgarinitiativet. I dag är Bruno ordförande för demokratirådet och valkommissionen i Falun (Sverige) och är medordförande för det globala forumet om modern direktdemokrati. Bruno Kaufmann är global demokratikorrespondent vid Swiss Broadcasting Company och redaktör för personer2power.info. Sedan 2001 är han ordförande för Initiative and Referendum Institute Europe och är direktör för internationellt samarbete vid Swiss Democracy Foundation.

Categories
Rättslig grund

Kommentera

För att kunna kommentera måste du logga in eller registrera dig.
Ansvarsfriskrivning: De åsikter som uttrycks i forumet för medborgarinitiativet utgör bara författarens synpunkter och kan inte på något sätt anses spegla Europeiska kommissionens eller EU:s ståndpunkt.