Siirry pääsisältöön
EU:n kansalaisaloitefoorumi

Sveitsin armeijan veitsen terävöittäminen eurooppalaisen demokratian puolesta

Päivitetty: 31/01/2019

Se on oikea selitys – ja kulttuurikuvake. Monityökaluinen taskuknikki valmistettiin syrjäisessä Alppien laaksossa Sveitsissä. Alun perin nimellä ”Offiziersmesser” (oletettavasti) 1950-luvulla amerikkalaiset sotilaat, jotka käyttävät ruuviveitsen yhdistelmää, voivat avautua, puusahaa, saksia, kynsitiedostoa ja monia muita toimintoja, joita kutsutaan Sveitsin armeijan veitiksi (SAK). Sen monikäyttöinen luonne on innoittanut työkalujen suunnittelijoita eri puolilla maailmaa. Näihin kuuluvat muun muassa osallistavan ja suoran demokratian ensimmäisen siirtymävaiheen välineen, eurooppalaisen kansalaisaloitteen, suunnittelijat.

Seitsemän viime vuoden aikana lähes 10 miljoonaa Euroopan kansalaista 28 jäsenvaltiosta on käyttänyt eurooppalaista kansalaisaloitetta Euroopan unionin poliittisen asialistan laatimiseen käynnistämällä yli 70 eri aloitetta (joista yli 50 on rekisteröity virallisesti). Samoin kuin yli sata vuotta vanhan mutta yhä jyrkän SAK:n tapauksessa – edistynein malli on ”The Giant”, ja siinä on jopa 87 työkalua, joilla on 141 eri tehtävää – paljon nuoremmassa eurooppalaisessa kansalaisaloitteessa on jo nähty eri käyttömuotojen kiehtova isäntä, joka on tehnyt siitä todellisen sveitsiläisen armeijan veitsen eurooppalaista demokratiaa varten.

Monet eurooppalaiset ovat käyttäneet eurooppalaista kansalaisaloitetta kaasupoljina edistääkseen innovatiivista kansainvälistä lainsäädäntöä. Tähän sisältyy yksi ensimmäisistä aloitteista, ”Yhtenäinen viestintätariffilaki”, jonka nuorten opiskelijoiden ryhmä käynnisti 3. joulukuuta 2012, ja vaatimaton 2 000 euron budjetti. Se ei koskaan tarvitsnut saada virallisesti vaadittuja miljoona allekirjoitusta vähintään seitsemästä jäsenvaltiosta vauhdittaakseen sitä, koska se oli oikea-aikainen sysäys, johon Euroopan komissio oli tyytyväinen saadakseen ja pannakseen sen täytäntöön.

Useita muita eurooppalaisia kansalaisaloitteita, kuten erittäin menestyksekästä ”Vesi on perusoikeus” -aloitetta, joka sai todennetun tuen vähintään 1 659 543:lta EU:n kansalaiselta kaikista jäsenvaltioista, paitsi asetti aiheen poliittiselle asialistalle myös teki siitä kaiken tien Euroopan laajuiselle lainsäädännölle.

Eurooppalaista kansalaisaloitetta voidaan kuitenkin käyttää myös monella muulla tavalla: esimerkiksi ”jarruna” lainsäädännön pysäyttämiseksi tai kääntämiseksi. ”Stop TTIP” -aloite oli mahdollisesti selvästi edustavin tämäntyyppisestä ”braking”-ehdotuksesta. Viime vuosina miljoonat Euroopan kansalaiset ovat itse aktivoituneet kyseenalaistamaan kansainvälisten kauppa- ja investointisopimusten edut. Mutta myös niin kutsutut onnistuneet aloitteet eli aloitteet, jotka ylittivät miljoonan allekirjoituksen vaatimuksen, kuten ”Kielletään glyfosaatti”, ”Stop vivisection” ja ”yksi meistä”, koskivat pääasiassa suuren ja suuren STOP SIGN -verkoston perustamista ylikansalliselle tasolle.

Ja Sveitsin armeijan veitsen tavoin eurooppalainen kansalaisaloite on paljon enemmän. Monivälinettä voidaan käyttää myös ”valtina” (jolla korjataan tai parannetaan voimassa olevaa lainsäädäntöä), ”sopimussiruna” (vaikuttaa EU:n päätöksentekoon muiden menetelmien lisäksi) tai ”koalitiorakentamisen katalysaattorina” (esim. ”Universal Basic Income” -aloite, joka ei koskaan saanut riittävästi allekirjoituksia seuraavaan vaiheeseen, mutta joka kuitenkin auttoi luomaan laajan eurooppalaisen kannattajien verkoston). Tämä on erittäin suosittua vaaleja edeltävinä aikoina, kuten nyt. Joitakin eurooppalaisia kansalaisaloitteita pidetään yksinkertaisesti vahvana ”kanvaimena” ehdokkaalle, poliittiselle puolueelle – tai jopa yritykselle... jo eurooppalaisen kansalaisaloitteen nuoren historian aikana amerikkalainen jäätelön tuottaja yritti käyttää prosessia käynnistämälläonnellisen lehmänehdotuksen.

 

Artiklan mukainen tietolähde: Euroopan kansalaisaloitteen ja kansanäänestysinstituutinpuheenjohtaja

Laatijat

Bruno Kaufmann, Eurooppa-aloitteen ja kansanäänestysinstituutin puheenjohtaja

Bruno on seurannut eurooppalaisen kansalaisaloitteen kehittämistä vuoden 1991 alkupäivistä lähtien, jolloin hän perusti ”Eurotopia”-verkoston, jossa alun perin tuotiin esiin ja edistettiin ajatusta eurooppalaisesta kansalaisaloitteesta. Bruno toimii tänään Falunin (Ruotsi) demokratianeuvoston ja vaalilautakunnan puheenjohtajana ja toimii modernin suoran demokratian maailmanlaajuisen foorumin puheenjohtajana. Bruno Kaufmann on Sveitsin yleisradioyhtiön maailmanlaajuinen demokratian kirjeenvaihtaja ja People2power.infon päätoimittaja. Vuodesta 2001 hän on toiminut aloitteen ja kansanäänestysinstituutin puheenjohtajana ja toiminut Sveitsin demokratiasäätiön kansainvälisen yhteistyön johtajana.

Categories
Lainsäädäntö

Lisää kommentti

Jos haluat lisätä kommentteja, kirjaudu sisään tai rekisteröidy.
Vastuuvapauslauseke: EU:n kansalaisaloitefoorumissa esitetyt mielipiteet ovat kirjoittajien omia. Ne eivät millään tapaa edusta Euroopan komission tai Euroopan unionin kantaa.