Direct la conținutul principal
Forumul inițiativei cetățenești europene

Făcându-l cunoscut, Make it Fun, Show Them the Impact!

Actualizat la: 16/08/2022

Ce se poate face pentru a spori și mai mult participarea tinerilor la procesul de elaborare a politicilor UE? Organizatorii inițiativei cetățenești europene, experții în materie de politici și practicienii au organizat un schimb de idei, de la o mai mare transparență la utilizarea tehnologiei pentru a intra în contact cu tinerii, astfel cum s-au reunit cu ocazia Zilei ICE 2022 la Comitetul Economic și Social European (CESE), la Bruxelles.

Cei cinci vorbitori ai sesiunii „O ICE pentru generația următoare”: Michael McLoughlin, Biliana Sirakova, Yilly Pacheco și tineri organizatori ai ICE, Elsa Kraemer și Saga Smith, au oferit toate informații cu privire la participarea tinerilor, la modalitățile de creștere a acesteia și la provocările cu care se confruntă tinerii organizatori ai inițiativelor cetățenești europene.

Michael McLoughlin, șeful departamentului de promovare și comunicare al organizației Youth Work Ireland, membru al CESE, raportor pentru avizul CESE privind Anul european al tineretului 2022, a subliniat că factorii de decizie și instituțiile trebuie să fie transparente față de tineri atunci când se implică în ceea ce privește rezultatele discuțiilor. Pentru a spori activismul în rândul tinerilor, acesta trebuie să fie distractiv și implicat. Dl McLoughlin subliniază, de asemenea, că factorii de decizie și instituțiile trebuie să se angajeze într-o dezbatere rațională cu tineretul, oferind, în cele din urmă, agenției pentru tineret și făcându-i să se simtă auziți. El încheie afirmând că, atunci când comunică cu tinerii, UE nu ar trebui să se implice în patronizare și ar trebui să utilizeze tehnologia ca modalitate de conectare cu tinerii.

Speaker Michael Mcloughlin addresses the topic of youth engagement

Legendă: Michael McLoughlin vorbește online la eveniment

 

Biliana Sirakova, coordonatoarea UE pentru tineret, a prezentat diferitele programe pe care UE le-a stabilit pentru a viza participarea tinerilor. Ea a prezentat Strategia Uniunii Europene pentru tineret 2019-2027, care stabilește cadrul pentru implicarea, conectarea și capacitarea tinerilor; dialogul european cu tinerii, care constă în conferințe ale UE pentru tineret, evenimente, dezbateri și seminare la nivel național, regional și local; Youth Wiki, o enciclopedie online a politicilor naționale pentru tineret; și Anul european al tineretului 2022, care urmărește să promoveze cetățenia activă a tineretului și să integreze politica în domeniul tineretului în toate domeniile de politică relevante. Dna Sirakova subliniază că ceea ce lipsește în dialogul dintre instituții și tineri constă în închiderea buclei de feedback. În acord cu dl McLoughlin, ea concluzionează că instituțiile trebuie să comunice cu tinerii cu privire la rezultatele dezbaterilor lor, ceea ce reprezintă atât o garanție că contribuția tinerilor este apreciată, cât și o oportunitate de învățare pentru tineri.

Speaker Biliana Sirakova present EU programmes to target youth participation

Legendă: Biliana Sirakova prezintă programele UE pentru tineret

 

Yilly Pacheco, cercetător la Institutul de Drept Internațional și European, Georg-August-Universität Göttingen, a introdus și a prezentat ICE: De la proiectul A la proiectul Z. ICE: De la A la Z este un proiect Erasmus +, dezvoltat de patru universități, care promovează utilizarea inițiativei cetățenești europene ca instrument al democrației participative. Proiectul are patru etape: 1) sesiune introductivă despre inițiativa cetățenească europeană, 2) un curs online ICE, 3) învățare reciprocă și 4) crearea de modele de ICE și prezentarea acestora pentru a modela instituțiile UE. Peste 200 de studenți au participat la această activitate extracurriculară. Dna Pacheco încheie subliniind că obiectivul proiectului este de a promova o cetățenie mai activă în rândul studenților și de a spori gradul de sensibilizare cu privire la ICE.

Speaker Yilly Pacheco presents the project 'ECI: From A to Z'

Legendă: Yilly Pacheco prezintă ICE: De la A la Z

 

ELSA Kraemer, organizatorul inițiativei Ecoscorul european, și-a prezentat campania și provocările cu care se confruntă în calitate de organizatori de tineret. Inițiativa europeană privind ecoscorul vizează stabilirea unei etichete transparente obligatorii care să indice impactul asupra mediului al produselor vândute pe piețele UE. Dna Kraemer afirmă că inițiativa are peste 80 de tineri voluntari din peste 10 de țări europene diferite. Ea a evidențiat mai multe dificultăți întâmpinate, inclusiv aspecte bugetare, lipsa unei structuri profesionale sau a unui sprijin din partea ONG-urilor sau a organizațiilor profesionale, criteriile stricte de obținere a 1 milioane de semnături și problemele legate de sistemul de identificare electronică. Ea subliniază că, deși organizatorii sunt motivați, mulți sunt studenți la zi care nu își pot dedica energia doar inițiativei. De exemplu, în ultimele 10 luni, organizatorii EcoScore s-au adresat universităților, vorbind cu primari locali și actori politici pentru a promova inițiativa, rezultatul fiind colectarea a doar câteva mii de semnături. Dna Kraemer concluzionează că UE nu ar trebui să subestimeze ambiția tinerilor; cu toate acestea, UE trebuie să fie realistă și să adapteze ICE ca instrument care să le ofere cetățenilor posibilitatea de a pleda pentru proiectele lor într-un mod eficace.

Youth organiser Elsa Kraemer presents the ECI Euroepan Ecoscore

Legendă: Organizatorul de tineret Elsa Kraemer al ecoscorului european ICE

 

Saga Smith, organizatoare a inițiativei „Voteri fără frontiere”, „Drepturi politice depline pentru cetățenii UE”, a prezentat campania, precum și provocările cu care se confruntă tinerii organizatori. Inițiativa „Voteri fără frontiere” solicită sufragiu universal pentru toți cetățenii UE, indiferent dacă locuiesc în țara lor de origine sau își au reședința într-un alt stat membru, cu scopul de a combate privarea de dreptul de vot și de a spori gradul general de conștientizare cu privire la drepturile de vot ale cetățenilor UE. Dna Smith reamintește punctul de vedere al dnei KRAMER, conform căruia bugetul reprezintă o problemă și o provocare enormă pentru derularea inițiativelor. A doua problemă majoră este lipsa de sensibilizare a publicului cu privire la ceea ce reprezintă inițiativa cetățenească europeană. Ea a afirmat că vizibilitatea este aspectul cel mai important în ceea ce privește utilizarea acestui instrument, deoarece, fără vizibilitate, nu se pot colecta semnături. Dna Smith încheie cu două puncte de intervenție: 1) ca UE să aibă în vedere discutarea inițiativelor care nu ating obiectivul de 1 milioane de semnături și 2) ca UE să regândească vârsta necesară pentru a semna o ICE și să o reducă la 16 ani, permițând tinerilor să aibă un rol activ în acest instrument al democrației participative.

Youth organiser Saga Smith presents the ECI Voters without Borders

Legendă: Organizatorul de tineret Saga Smith al alegătorilor ICE fără frontiere

 

Toți vorbitorii sunt de acord că, la fel ca în cazul tuturor instrumentelor democrației participative, mai sunt încă multe de făcut pentru a implica tinerii și a-i sprijini în calitate de organizatori ai inițiativelor cetățenești europene. Aceștia au convenit, de asemenea, că o modalitate de creștere a gradului de sensibilizare cu privire la instrumentul inițiativei cetățenești europene și la participare este de a preda educația civică a UE în școlile primare și secundare din toate statele membre.

 

Doriți să aflați mai multe despre ceea ce s-a spus în cadrul acestei sesiuni? Faceți clic aici:

 

 

Aflați mai multe despre tineri și despre inițiativa cetățenească europeană:

Inițiativa studentului care a făcut-o în cadrul Pactului verde: „Luptele care merită lupte sunt aproape niciodată câștigate cu bani”

„Modelul ICE”: Cum câștigă studenții în practică cetățenii europeni activi

Tinerii italieni testează inițiativa cetățenească europeană ca instrument de mobilizare pentru climă

Sinead O’Keeffe, „Voteri fără frontiere”: Instrumentul Inițiativei cetățenești europene este cel mai bun instrument prin care tinerii se pot implica direct în procesul de elaborare a politicilor UE

Implicarea studenților din învățământul superior în inițiativa cetățenească europeană

Programul de schimb pentru funcționarii publici: o nouă inițiativă cetățenească europeană urmărește un program de tip Erasmus pentru funcționarii publici

Autori

Vasiliki Mustakis

Coordonator pentru democrație participativă, Serviciul European pentru Acțiune Cetățenească (ECAS) 

Scrieți un comentariu

Pentru a putea scrie comentarii, trebuie să vă autentificați sau să vă înregistrați.
Declarație de declinare a responsabilității: Opiniile exprimate pe Forumul ICE reflectă doar punctul de vedere al autorilor lor și în niciun caz nu pot fi considerate ca reflectând poziția Comisiei Europene sau a Uniunii Europene.
Sunteți gata să vă înregistrați inițiativa?

Doriți să susțineți o inițiativă? Vreți să aflați mai multe despre anumite inițiative actuale sau încheiate?