Miten voidaan lisätä nuorten osallistumista EU:n päätöksentekoon? Eurooppalaisen kansalaisaloitteen järjestäjät, politiikan asiantuntijat ja alan ammattilaiset ovat ajatelleet ideoita avoimemmin aina teknologian hyödyntämiseen yhteyden luomiseksi nuoriin, kuten ne kokoontuivat Euroopan talous- ja sosiaalikomiteassa (ETSK) Brysselissä vuonna 2022 järjestetyssä eurooppalaisen kansalaisaloitteen teemapäivänä.
”Seuraavaa sukupolvea koskeva eurooppalainen kansalaisaloite” -istunnon viisi puhujaa: Michael McLoughlin, Biliana Sirakova, Yilly Pacheco ja nuoret kansalaisaloitteen järjestäjät Elsa Kraemer ja Saga Smith antoivat tietoa nuorten osallistumisesta, keinoista lisätä sitä ja eurooppalaisten kansalaisaloitteiden järjestäjien kohtaamista haasteista.
Euroopan nuorison teemavuotta 2022 käsittelevän ETSK:n lausunnon esittelijä Michael McLoughlin, nuorisotyön Irlannin puolesta ja viestinnästä vastaava johtaja, korosti, että poliittisten päättäjien ja instituutioiden on oltava avoimia nuorten kanssa keskustelujen tulosten osalta. Nuorten aktiivisuuden lisäämiseksi sen on oltava hauskaa ja osallistava. McLoughlin korosti myös, että poliittisten päättäjien ja instituutioiden on käytävä järkiperäistä keskustelua nuorten kanssa ja annettava viime kädessä nuorisojärjestölle mahdollisuus tuntea itsensä kuulluiksi. Lopuksi hän totesi, että viestiessään nuorten kanssa EU:n ei pitäisi toimia suojelijana ja että sen olisi käytettävä teknologiaa keinona luoda yhteyksiä nuoriin.
Lainaus: Michael McLoughlin puhuu tapahtumassa verkossa
EU:n nuorisokoordinaattori Biliana Sirakova esitteli EU:n suunnittelemat eri ohjelmat, jotka koskevat nuorten osallistumista. Hän esitteli Euroopan unionin nuorisostrategian 2019–2027, jossa vahvistetaan puitteet nuorten osallistamiselle, yhteyksille ja vaikutusmahdollisuuksien lisäämiselle; eurooppalainen nuorisodialogi, joka koostuu EU:n nuorisokonferensseista, tapahtumista, keskusteluista ja seminaareista kansallisella, alueellisella ja paikallisella tasolla; Youth Wiki, kansallisten nuorisopolitiikkojen verkkotietosanakirja; ja Euroopan nuorison teemavuosi 2022, jonka tavoitteena on edistää nuorten aktiivista kansalaisuutta ja valtavirtaistaa nuorisopolitiikka kaikilla asiaankuuluvilla politiikan aloilla. Sirakova korosti, että toimielinten ja nuorten välisen vuoropuhelun puute on palautekierron sulkeminen. Hän totesi yhteisymmärryksessä McLoughlinin kanssa, että toimielinten on kommunikoitava nuorten kanssa niiden keskustelujen tuloksista, jotka antavat varmuuden siitä, että nuorten panosta arvostetaan, ja tarjoavat nuorille oppimismahdollisuuden.
Lainaus: Biliana Sirakova esittelee EU:n nuoriso-ohjelmia
Kansainvälisen ja eurooppaoikeuden instituutin tutkija Yilly Pacheco, Georg-Aelust-Universität Göttingen, esitteli ja esitteli eurooppalaisen kansalaisaloitteen: Hanke A:sta Z:hen. Eurooppalainen kansalaisaloite: A-Z on neljän yliopiston kehittämä Erasmus±hanke, jolla edistetään eurooppalaisen kansalaisaloitteen käyttöä osallistavan demokratian välineenä. Hankkeessa on neljä vaihetta: 1) alustustilaisuus eurooppalaisesta kansalaisaloitteesta, 2) eurooppalaisen kansalaisaloitteen verkkokurssi 3) vertaisoppiminen ja 4) eurooppalaisten kansalaisaloitteiden mallien luominen ja niiden esittely EU:n toimielimille. Tähän opetusohjelman ulkopuoliseen toimintaan on osallistunut yli 200 opiskelijaa. Pacheco totesi lopuksi, että hankkeen tavoitteena on edistää yliopisto-opiskelijoiden aktiivisempaa kansalaisuutta ja lisätä tietoisuutta kansalaisaloitteista.
Lainaus: Yilly Pacheco esittelee eurooppalaisen kansalaisaloitteen: Ryhmästä A ryhmään Z
European Ecoscore -aloitteen järjestäjä ELSA Kraemer esitteli kampanjansa ja haasteet, joita he kohtaavat nuorison järjestäjinä. European Ecoscore -aloitteen tavoitteena on ottaa käyttöön pakollinen avoin merkki, josta käy ilmi EU:n markkinoilla myytävien tuotteiden ympäristövaikutukset. Kraemer totesi, että aloitteessa oli yli 80 vapaaehtoistyöntekijää yli kymmenestä eri Euroopan maasta. Hän toi esiin useita kohdattuja vaikeuksia, kuten budjettikysymykset, ammatillisen rakenteen tai kansalaisjärjestöjen tai ammatillisten järjestöjen tuen puuttuminen, tiukat kriteerit miljoonan allekirjoituksen saavuttamiselle ja sähköisen tunnistamisjärjestelmän ongelmat. Hän korosti, että vaikka järjestäjät ovat motivoituneita, monet ovat kokopäiväisiä opiskelijoita, jotka eivät voi käyttää energiaansa yksinomaan aloitteeseen. Esimerkiksi viimeksi kuluneiden 10 kuukauden aikana EcoScoren järjestäjät ovat käyneet yliopistoissa, puhuneet paikallisten kaupunginjohtajien ja poliittisten toimijoiden kanssa aloitteen tunnetuksi tekemiseksi keräämällä vain muutama tuhat allekirjoitusta. Kraemer totesi lopuksi, että EU:n ei pitäisi aliarvioida nuorten kunnianhimoisia tavoitteita. EU:n on kuitenkin oltava realistinen ja mukautettava eurooppalaista kansalaisaloitetta välineenä, joka antaa kansalaisille mahdollisuuden edistää hankkeitaan tehokkaalla tavalla.
Lainaus: Nuorten järjestäjä Elsa Kraemer, European Ecoscore -kansalaisaloite
Voters ilman rajoja -aloitteen järjestäjä saga Smith, täydet poliittiset oikeudet EU:n kansalaisille esitteli kampanjan ja nuorten järjestäjien kohtaamat haasteet. Äänitteet ilman rajoja -aloite edellyttää, että kaikilla EU:n kansalaisilla on yleinen äänioikeus riippumatta siitä, asuvatko he kotimaassaan vai asuvatko he toisessa jäsenvaltiossa. Tavoitteena on torjua äänioikeuden menettämistä ja lisätä yleistä tietoisuutta EU:n kansalaisten äänioikeudesta. Smith yhtyi Kraemerin näkemykseen, jonka mukaan talousarvio on valtava ongelma ja haaste aloitteiden toteuttamiselle. Toiseksi suurin ongelma on se, että kansalaiset eivät ole tietoisia eurooppalaisesta kansalaisaloitteesta. Hän totesi, että näkyvyys on tärkein kysymys tämän välineen käytössä, koska ilman näkyvyyttä ei voida kerätä allekirjoituksia. Smith esittää lopuksi kaksi väliintulokohtaa: 1) EU harkitsee keskustelua aloitteista, jotka eivät saavuta miljoonan allekirjoituksen tavoitetta, ja 2) EU:n olisi pohdittava uudelleen eurooppalaisen kansalaisaloitteen allekirjoittamiseen vaadittavaa ikää ja laskettava se 16:een, jotta nuorilla olisi aktiivinen rooli tässä osallistavan demokratian välineessä.
Lainaus: Nuorten järjestäjä Saga Smith of ECI Voters ilman rajoja
Kaikki puhujat olivat sitä mieltä, että kuten kaikilla osallistavan demokratian välineilläkin, on vielä tehtävä enemmän nuorten osallistamiseksi ja heidän tukemiseksian eurooppalaisten kansalaisaloitteiden järjestäjinä. He olivat myös yhtä mieltä siitä, että yksi tapa lisätä tietoisuutta eurooppalaisesta kansalaisaloitteesta ja osallistua siihen on opettaa EU:n kansalaiskasvatusta perus- ja keskiasteen oppilaitoksissa kaikissa jäsenvaltioissa.
Kiinnostunut kuulemaan enemmän siitä, mitä tässä istunnossa sanottiin? Napsauta tästä:
Lue lisää nuorista ja eurooppalaisesta kansalaisaloitteesta:
”ECI-malli”: Miten opiskelijat tutustuvat aktiivisiin eurooppalaisiin kansalaisiin käytännössä?
Nuoret italialaiset testaavat eurooppalaista kansalaisaloitetta välineenä, jolla edistetään ilmastoa
Korkea-asteen opiskelijoiden sitouttaminen eurooppalaiseen kansalaisaloitteeseen
Laatijat
Vasiliki MustakisOsallistavan demokratian koordinaattori, eurooppalainen kansalaistoimintapalvelu (ECAS)
Lisää kommentti
Jos haluat lisätä kommentteja, kirjaudu sisään tai rekisteröidy.