Wat kan er worden gedaan om de participatie van jongeren in de beleidsvorming van de EU verder te vergroten? Organisatoren van het Europees burgerinitiatief, beleidsdeskundigen en praktijkmensen brainstorrafden voor ideeën, variërend van transparanter zijn tot het gebruik van technologie om contact te leggen met jongeren, zoals zij bijeenkwamen op de EBI-dag 2022 in het Europees Economisch en Sociaal Comité (EESC) in Brussel.
De vijf sprekers van de sessie „Een EBI voor de volgende generatie”: Michael McLoughlin, Biliana Sirakova, Yilly Pacheco en jonge EBI-organisatoren, Elsa Kraemer en Saga Smith, gaven inzicht in jongerenparticipatie, manieren om dit te vergroten en de uitdagingen waarmee jongerenorganisatoren van Europese burgerinitiatieven worden geconfronteerd.
Michael McLoughlin, hoofd belangenbehartiging en communicatie bij Youth Work Ireland, EESC-lid, rapporteur voor het EESC-advies over het Europees Jaar van de jeugd 2022, benadrukte dat beleidsmakers en instellingen transparant moeten zijn met jongeren wanneer zij met hen in gesprek gaan over de resultaten van de discussies. Om activisme onder jongeren te vergroten, moet het leuk en engagement zijn. De heer McLoughlin benadrukt ook dat beleidsmakers en instellingen een rationeel debat met de jeugd moeten aangaan, zodat het jongerenagentschap uiteindelijk het gevoel krijgt gehoord te worden. Tot slot stelt hij dat de EU bij de communicatie met jongeren geen beschermheerschap mag zijn en technologie moet gebruiken om met jongeren in contact te komen.
Bijschrift: Michael McLoughlin tijdens het online-evenement
Biliana Sirakova, EU-jongerencoördinator, presenteert de verschillende programma’s die de EU heeft opgezet om de participatie van jongeren te bevorderen. Zij presenteerde de EU-strategie voor jongeren 2019-2027, waarin het kader wordt geschetst om jongeren te betrekken, met elkaar in contact te brengen en hun positie te versterken; de Europese jongerendialoog, die bestaat uit EU-jongerenconferenties, evenementen, debatten en seminars op nationaal, regionaal en lokaal niveau; Youth Wiki, een online-encyclopedie van het nationale jeugdbeleid; en het Europees Jaar van de jeugd 2022, dat gericht is op het bevorderen van actief burgerschap van de jeugd en het mainstreamen van het jeugdbeleid op alle relevante beleidsterreinen. Mevrouw Sirakova benadrukt dat de dialoog tussen de instellingen en jongeren ontbreekt door het sluiten van de feedbackloop. In overleg met de heer McLoughlin concludeerde zij dat de instellingen met de jeugd moeten communiceren over de resultaten van hun debatten, die zowel een geruststelling zijn dat de inbreng van jongeren wordt gewaardeerd als een leerkans voor de jeugd.
Bijschrift: Biliana Sirakova presenteert EU-jongerenprogramma’s
Yilly Pacheco, onderzoeker aan het Instituut voor internationaal en Europees recht, Georg-August-Universität Göttingen, presenteert het EBI: Van project A tot Z. Het EBI: Van A tot Z is een Erasmus ± project, ontwikkeld door vier universiteiten, dat het gebruik van het Europees burgerinitiatief als instrument voor participerende democratie bevordert. Het project omvat vier fasen: 1) inleidende sessie over het Europees burgerinitiatief, 2) een onlinecursus van het EBI, 3) intercollegiaal leren, en 4) het opstellen van modellen voor EBI’s en het presenteren ervan aan het model van de EU-instellingen. Meer dan 200 studenten hebben aan deze buitenschoolse activiteit deelgenomen. Tot slot benadrukte mevrouw Pacheco dat het project tot doel heeft een actiever burgerschap onder universiteitsstudenten te bevorderen en het bewustzijn van EBI’s te vergroten.
Bijschrift: Yilly Pacheco presenteert het EBI: Van A tot Z
ELSA Kraemer, organisator van het initiatief European Ecoscore, presenteerde zijn campagne en de uitdagingen waarmee zij als jongerenorganisatoren worden geconfronteerd. Het Europees Ecosco-initiatief heeft tot doel een verplicht transparant label in te voeren dat de milieueffecten aangeeft van de producten die op de EU-markt worden verkocht. Mevrouw Kraemer merkt op dat het initiatief meer dan 80 jongerenvrijwilligers uit meer dan 10 verschillende Europese landen telt. Zij wees op verschillende problemen, waaronder begrotingskwesties, het ontbreken van een professionele structuur of ondersteuning van ngo’s of beroepsorganisaties, de strikte criteria om 1 miljoen handtekeningen te bereiken en problemen met het e-id systeem. Zij benadrukt dat de organisatoren weliswaar gemotiveerd zijn, maar dat velen voltijds studenten zijn die hun energie niet uitsluitend aan het initiatief kunnen besteden. Zo zijn de organisatoren van de EcoScore de afgelopen 10 maanden naar universiteiten gegaan en hebben zij met lokale burgemeesters en politieke actoren gesproken om het initiatief te promoten, met als resultaat slechts enkele duizenden handtekeningen te verzamelen. Mevrouw Kraemer concludeert dat de EU de ambitie van jongeren niet mag onderschatten, maar dat de EU realistisch moet zijn en het EBI moet aanpassen als instrument om burgers de mogelijkheid te bieden op doeltreffende wijze voor hun projecten te pleiten.
Bijschrift: Jongerenorganisatie Elsa Kraemer van ECI European Ecoscore
Saga Smith, organisator van het initiatief Voters without Borders, Full Political Rights for EU Citizens, presenteerde de campagne en de uitdagingen waarmee de jonge organisatoren worden geconfronteerd. Het initiatief „Voters zonder Grenzen” vereist algemeen kiesrecht voor alle EU-burgers, ongeacht of zij in het land van herkomst wonen of in een andere lidstaat wonen, met als doel ontneming van het stemrecht tegen te gaan en het algemene bewustzijn van het stemrecht van EU-burgers te vergroten. Mevrouw Smith sluit zich aan bij het standpunt van mevrouw KRAEMER dat de begroting een enorm probleem is en een uitdaging vormt voor het uitvoeren van initiatieven. Het op een na grootste probleem is het gebrek aan bewustzijn bij het publiek van wat het Europees burgerinitiatief is. Zij verklaarde dat zichtbaarheid de belangrijkste kwestie is bij het gebruik van dit instrument, omdat zonder zichtbaarheid geen handtekeningen kunnen worden verzameld. Mevrouw Smith concludeert met twee interventiepunten: 1) de EU te overwegen initiatieven te bespreken die de doelstelling van 1 miljoen handtekeningen niet halen, en 2) de EU de leeftijd te heroverwegen die nodig is om een EBI te ondertekenen en dit te verlagen tot 16 jaar, zodat jongeren een actieve rol kunnen spelen in dit instrument voor participerende democratie.
Bijschrift: Jongerenorganisatie Saga Smith van EBI-kiezers zonder grenzen
Alle sprekers wisten dat er, net als bij alle instrumenten voor participerende democratie, nog meer moet worden gedaan om jongeren te betrekken en hen te ondersteunen als organisatoren van Europese burgerinitiatieven. Zij waren het er ook over eens dat een manier om de bekendheid met het instrument van het Europees burgerinitiatief en de participatie te vergroten, bestaat in het onderwijzen van burgerschapsvorming in de EU op basis- en middelbare scholen in alle lidstaten.
Wilt u meer horen over wat tijdens deze sessie is gezegd? Klik hier:
Lees meer over jongeren en het Europees burgerinitiatief:
„EBI-model”: Hoe studenten verdienen aan bloemactieve Europese burgers in de praktijk
Studenten in het hoger onderwijs betrekken bij het Europees burgerinitiatief
Auteurs
Vasiliki MustakisCoördinator participatieve democratie, European Citizen Action Service (ECAS)
Reageren
Om een reactie te plaatsen, moet u zich eerst aanmelden of registreren.