Direct la conținutul principal
Forumul inițiativei cetățenești europene

„Dacă nu schimbăm nimic, totul se schimbă” – paralelile și învățămintele desprinse din practica democrației participative în Austria și Europa

Actualizat la: 11/02/2021

În Austria, instrumentul de democrație participativă „Volksbegehren” (petiție pentru un referendum) permite cetățenilor să impună Parlamentului o revizuire obligatorie a cererii lor, dacă este susținută de cel puțin 100,000 de semnături. În vremuri de criză climatică, petiția pentru un referendum privind protecția climei a depășit cu ușurință această marcă și este acum în mâinile Parlamentului. Care sunt speranțele pentru ce se va întâmpla în continuare? Cum compară „Volksbegehren” Austria cu inițiativa cetățenească europeană? Și care sunt posibilele sinergii dintre acestea?

Pentru acest articol, Patrick Tobiaschek, ambasadorul austriac al ICE, a intervievat Hannes Kramml, membru al „Klimavolksbegehren” (petiție pentru un referendum privind protecția climei) [1], cu privire la provocările și succesele petiției și la diferențele în comparație cu inițiativa cetățenească europeană. Hannes studiază ecologia după ce a lucrat ca manager tehnic de proiect. El are un interes larg față de subiectele sociopolitice și, prin urmare, este implicat în asociații non-profit, cum ar fi prezenta petiție pentru un referendum și un proiect de permacultură pentru a explora forme alternative de agricultură.

patrick

Prima petiție pentru un referendum în Austria a avut loc în 1964 și, între timp, a devenit parte integrantă a politicii austriece [2]. Cum evaluați această formă de democrație participativă? Considerați că efectul asupra Parlamentului este suficient de mare?

Este cel mai important instrument al democrației directe pentru a aduce chestiunile politice direct la Parlament de la cetățeni la Parlament. Însă istoria arată că, din păcate, o petiție pentru un referendum a dus rareori la o modificare a legislației. În special dacă problema nu se potrivește cu cursul partidelor aflate în prezent în guvern. Având în vedere efortul voluntar și financiar implicat, este de părere că deliberările și discuțiile din cadrul comisiilor parlamentare au loc departe de ochiul publicului.

Cererea inițiată de cetățeni este supusă unui tratament obligatoriu, dar, în cele din urmă, statutul parlamentar „observat” rămâne adesea. În orice caz, încercăm foarte greu să ne asigurăm că acest lucru nu se întâmplă de această dată.

A fost dificil să convingem oamenii să participe la petiția privind un referendum privind protecția climei? Există obstacole în depunerea declarațiilor de susținere?

La Viena, unde am participat cel mai mult la evenimente sau demos, denumirea „Klimavolksbegehren” era adesea suficientă și mulți erau deja dispuși să le sprijine. Din păcate, faptul de a susține acest lucru nu conduce în mod automat la o semnătură. Deplasarea la biroul administrativ este cu siguranță un obstacol, dar atunci când perioada de înregistrare era pe punctul de a se încheia, de exemplu în timpul săptămânii de înregistrare, acest obstacol a devenit mai mic și mai mic. „Semnătura telefonului mobil” pentru sprijin este o alternativă bună, deși este utilizată cu o frecvență variabilă în rândul populației. Desigur, au existat și critici și deniști, dar aceștia erau minoritari, chiar dacă observația mea nu a fost probabil reprezentativă.

În plus, mulți au fost dispuși să sprijine petiția pentru un referendum, dar, din păcate, nu au îndeplinit cerințele. Acest lucru a fost deosebit de dureros pentru persoanele care locuiau de mult timp în Austria, dar care nu obținuseră (încă) cetățenia din diverse motive.

Probabilcă nu a fost ușor să se ajungă la suma necesară de 100,000 de semnături. Înainte de a putea începe colectarea declarațiilor de susținere, referendumul trebuie înregistrat [3]. V-ați confruntat cu obstacole în procesul de înregistrare?

Din câte știu, nu au existat dificultăți majore în comparație cu alte provocări cu care a trebuit să ne confruntăm. De exemplu, când am primit fotografii ale unor persoane care doresc să semneze petiția, dar care stau în linie în fața birourilor administrative și uneori sunt trimise acasă din cauza supraîncărcării serverelor. Acest lucru este deosebit de dureros.

Într-o petiție pentru un referendum, oamenii observă, în principal, chiar săptămâna de înregistrare, dar, bineînțeles, se întâmplă mult înainte de aceasta. Asociația noastră există de peste doi ani. La început, cu mult înainte de înregistrare, cererile de combatere a schimbărilor climatice, bazate pe date științifice, au trebuit să fie discutate și convenite, având în vedere multe perspective diferite. În acest caz, este foarte regretabil ca semnăturile să fie pierdute în mod inutil. Cu atât mai mult cu cât nu este prima dată când au fost formulate astfel de plângeri.

După înregistrare, etapa de susținere urmează cu scopul de a colecta 8,401 de declarații de susținere. Apoi poate fi depusă cererea de inițiere, iar procedura de înregistrare de opt zile (săptămâna înregistrării) începe [3]. Cum ați organizat colectarea semnăturilor în timpul săptămânii de înregistrare?

Am lansat faza de sprijin în august 2019 și am pornit imediat cu strălucire. În prima zi, am ajuns la cel necesar pentru alegătorii eligibili. După mai multe amânări, am depus cererea de inițiere în martie 2020. Am fost una dintre cele patru petiții austriece pentru un referendum care a obținut cele 100,000 de semnături necesare numai în faza de sprijin, adică chiar înainte de săptămâna de înregistrare din iunie 2020.

Există o campanie amplă care stă la baza unui astfel de referendum. O contribuție uriașă la acest succes a venit din partea celor peste 1,000 de voluntari care au parcurs neobosit fiecare district și atâtea locuri din Austria. Cu pliante, acțiuni stradale și multe altele. În plus, fără campaniile online și relațiile publice, probabil nu ne-am fi atins obiectivele. Valoarea sprijinului este strâns corelată cu prezența în mass-media. Inițiativele trebuie întotdeauna să garanteze că ziarele și alte mijloace de informare în masă iau în considerare această problemă și sensibilizează publicul.

 

patrick 2

Foto: MLG Mike, KVB

Ați avut cu siguranță un mare succes! Petiția pentru un referendum privind protecția climei a depășit în mod clar numărul necesar de semnături. În prezent, Parlamentul Austriei trebuie să se ocupe de problemele legate de climă și de cererile dumneavoastră. Îmi poți spune mai multe despre statutul actual?

Am primit aproape 400,000 de semnături. Acest lucru este insan, în special în situația actuală din cauza pandemiei de COVID-19. În plus față de semnăturile provenind direct de la cetățeni, s-a format o alianță formată din numeroase ONG-uri, întreprinderi și personalități importante. Toate acestea au oferit sprijinul necesar pentru a răspunde solicitărilor noastre în cadrul reuniunilor comisiilor Parlamentului. Recent, au avut loc audieri ale experților în cadrul Comisiei pentru mediu; diferitele cluburi parlamentare au invitat inițiatorii, oamenii de știință și experții noștri.

Pentru prima dată în cadrul unei comisii, acest lucru s-a realizat public prin streaming și înregistrare în direct. Acest lucru a încurajat o dezbatere constructivă și avem perspectiva unei propuneri pluripartite de punere în aplicare a obiectivelor noastre. După cum a sintetizat purtătorul nostru de cuvânt, Katharina Rogenhofer, am reușit să asigurăm un pas important către o politică climatică progresistă la nivelul tuturor părților. Următoarea reuniune este prevăzută să aibă loc la începutul lunii martie. Apoi vom vedea dacă acesta este doar un serviciu de buzunar fără caracter obligatoriu sau dacă ne apropiem de punerea în aplicare politică.

Care au fost provocările cu care v-ați confruntat și cum finanțați o astfel de petiție pentru un referendum?

Pentru a ajunge la un număr considerabil de persoane, este nevoie de bani! Ne putem întreba acum cât de democratic este acest important instrument democratic, când aproape totul depinde de resursele financiare...

Nu există sprijin financiar din partea statului?

Nu, nici într-un caz. Însă am reușit să atragem numeroși parteneri, am avut evenimente precum o licitație caritabilă și au existat numeroși donatori privați care ne-au sprijinit din punct de vedere financiar. Pe lângă eșecurile serverului menționate mai sus, am trebuit să fim adesea foarte flexibili în timp în ceea ce privește autoritățile. În special în ceea ce privește pandemia de COVID-19, deoarece nu a fost clar pentru mult timp dacă și când va avea loc săptămâna noastră de înregistrare. Prin urmare, temele campaniei și continuitatea noastră financiară au trebuit să fie adaptate în mod constant. În plus, rata de fluctuație a rotației este, în consecință, ridicată. Noi toți lucrăm pe bază de voluntariat, pe lângă locurile de muncă, studiile și alte lucruri.

După ce vorbim despre provocări, să trecem la ceva pozitiv: Care a fost cel mai bun moment pentru dumneavoastră personal în timpul „Klimavolksbegehren”?

Acest lucru a avut loc cu siguranță la sfârșitul lunii iunie. Săptămâna de înregistrare tocmai s-a încheiat și am organizat o manifestație de închidere la Heldenplatz, la Viena. Datorită distribuției largi între statele federale austriece, schimbul între membri a avut loc, în general, online. În cadrul mesei, vei vedea multe dintre aceste persoane pentru prima dată și, în cele din urmă, se cunoaște reciproc în persoană. Am fost cu toții epuizați din faza intensă, dar și pe deplin mulțumiți de succesul anunțat.

ines

Foto: Innes Futterknecht, KVB

ComisiaEuropeană a încercat, de asemenea, să abordeze criza climatică și dorește să contracareze Pactul verde. Pentru cererile dumneavoastră, ce ați dori să se întâmple la nivel european?

Un aspect esențial, național, este important, însă multe lucruri pot fi soluționate doar printr-o abordare mult mai amplă. Multe dintre solicitările noastre ar putea fi preluate la un nivel mai ridicat. Unele dintre aceste considerații sunt incluse, de asemenea, în Pactul verde, de exemplu un buget obligatoriu pentru CO2, verificat de un organism independent. Apoi, dezvoltarea transportului public în Europa pentru a crea o alternativă semnificativă la transportul aerian. Indiferent de cerințele noastre, sunt necesare multe alte lucruri. Revizuirea sistemului de comercializare a cotelor de emisie și a politicii agricole europene, pentru a menționa două exemple.

Dreptul de a prezenta o inițiativă cetățenească este consacrat din punct de vedere juridic în Tratatul privind Uniunea Europeană, care a fost adaptat ultima dată la Lisabona în 2007 [4]. Ai auzit vreodată despre inițiativa cetățenească europeană? Dumneavoastră și colegii dumneavoastră ați vorbit vreodată despre aceasta?

Cu siguranță, susțin orice posibilitate de participare democratică. Da, am auzit de inițiativa cetățeneascăeuropeană înainte. Adevărul este însă că nu a jucat un rol în acțiunile noastre în „Klimavolksbegehren” sau că nu am cunoștință de acest rol. Poate că există, de asemenea, problema unui nivel scăzut de conștientizare. Dacă nu este de la sine înțeles pentru mulți dintre noi să cunoaștem ICE, există, în mod evident, loc de îmbunătățiri.

Se speră că acest interviu va reprezenta un mic pas către o mai bună conștientizare. Procedura inițiativei cetățenești europene [5] diferă de petiția austriacă pentru un referendum. Grupul de organizatori trebuie să fie format din cel puțin 7 cetățeni ai UE care își au reședința în 7 țări diferite din UE. Acest lucru ar fi fost un obstacol major pentru dumneavoastră?

Nu cred că ar fi fost un obstacol major pentru noi, deoarece mișcarea climatică s-a dezvoltat deja cu mult timp înainte de „Klimavolksbegehren” din Austria. Prin urmare, există deja o rețea vastă în Europa și sunt sigur că este posibil să lucrăm bine cu aceasta. Societatea este în mare măsură sensibilizată cu privire la criza climatică și este cu siguranță mai ușor să se anunțe un astfel de subiect în întreaga Europă decât în cazul mai multor probleme necunoscute.

Grupul de organizatori este urmat de înregistrarea inițiativei la Comisia Europeană. Apoi puteți începe colectarea celor 1 milioane de semnături pe suport de hârtie sau online [6] și aveți la dispoziție 12 luni pentru a face acest lucru. Ați spune că este ușor de gestionat, în comparație cu cele 100,000 de angajamente de sprijin necesare în Austria? Ați sprijinit deja o inițiativă cetățenească europeană?

Prin intermediul TTIP și CETA am luat legătura cu inițiativa cetățenească europeană, dar mă tem că nu am sprijinit nicio inițiativă până în prezent. Dar sunt sigur că se va schimba foarte curând!

Dacă comparăm dimensiunea populației, cele 1 milioane de semnături din întreaga Europă par să fie fezabile. Cu toate acestea, în afară de efortul organizațional mai mare, nu putem evalua dacă este mai ușor sau mai dificil în comparație cu cele 100,000 de semnături din petiția populară din Austria. Cel puțin numărul minim de semnături necesar pentru ca o țară să fie valabilă ar putea reprezenta o provocare.

După ce ați obținut 1 milioane de semnături, acestea trebuie verificate în termen de 3 luni de la autoritățile competente din fiecare țară a UE. Această etapă a examinării nu este necesară în petiția austriacă pentru un referendum, dar acest efort suplimentar aduce, de asemenea, o gamă mult mai largă pentru a se adresa cetățenilor.

Dacă această examinare permite depunerea declarațiilor de susținere direct la fața locului, atunci efortul suplimentar este justificat în orice caz. Poate că am fi fost în măsură să colectăm voturi suplimentare dacă canalul oficial nu ar fi fost singura opțiune. Procesul de colectare a semnăturilor pentru inițiativa cetățenească europeană pare mult mai simplu. Și cred că este la fel de bun și de important ca aceste semnături să fie reexaminate oficial.

După o examinare reușită, inițiativa este prezentată Comisiei Europene. Apoi, Parlamentul European va aborda această chestiune, iar organizatorii vor avea posibilitatea de a prezenta inițiativa în cadrul unei audieri publice. În opinia dumneavoastră, ce inițiativă cetățenească europeană în curs [7] ar trebui să revizuiască în mod absolut Parlamentul European?

Inițiativa „Introducerea unor venituri de bază necondiționate (VBN) în întreaga UE”, care ar asigura existența materială și posibilitatea de a participa în societate, indiferent de venit. În al doilea rând, pentru a reface biodiversitatea, pentru a acorda prioritate agriculturii durabile la scară mică și pentru a sprijini fermierii în această tranziție, inițiativa „Salvați albinele și fermierii! Către o agricultură favorabilă albinelor pentru un mediu sănătos” ar fi un mare beneficiu pentru societate. Și pentru a aborda unele aspecte deja menționate, aș sprijini inițiativa „VOTERS WITHOUT BORDERS, drepturi politice depline pentru cetățenii UE” și, bineînțeles, există multe altele care ar trebui tratate.

Există altceva în ceea ce privește inițiativele cetățenești pe care ați dori să le semnalați?

În opinia mea, este o problemă atunci când tinerii, care vor fi cei mai afectați de criza climatică, nu au posibilitatea de a-și exprima votul cu privire la acest subiect. Acesta este motivul pentru care am demarat o inițiativă și am publicat afișe cu ocazia unor evenimente în care copiii se pregătesc cu ajutorul unei imagini de mână, dacă doreau să le susțină. Chiar și persoanele cărora nu li se permite să participe din cauza lipsei lor de cetățenie au fost, prin urmare, în măsură să își exprime votul vizual. Cetățenii care locuiesc aici de mult timp, dar cărora nu li se permite să participe la evenimente politice, reprezintă deja o parte considerabilă a societății noastre.

jolly

Foto: Jolly Schwarz, KVB

Ideefoarte frumoasă! Haideți să trecem la ultima întrebare: în calitate de susținător al protecției climei și al democrației participative, ce doriți să știți cititorii?

Luați inițiativa. În special ultimii ani au arătat ce realizăm datorită presiunii din partea populației. Dacă nu schimbăm nimic, totul se schimbă!

Despre „Klimavolksbegehren”:

Ca voce independentă și interpartită, reprezentăm toți oamenii care solicită politicienilor să ia măsuri concrete împotriva crizei climatice.  Considerăm că protecția climei nu este o responsabilitate a indivizilor, ci o responsabilitate a societății în ansamblu. Prin urmare, politicienii trebuie să creeze cadrul juridic care să asigure, de asemenea, un viitor echitabil care să merite să trăiască pentru copiii noștri.

Găsiți cererile detaliate pe site-ul web:

https://klimavolksbegehren.at/forderungen/m

Linkuri externe:

[1] https://klimavolksbegehren.at/

[2] https://www.bmi.gv.at/411/Alle_Volksbegehren_der_zweiten_Republik.aspx

[3] https://www.bmi.gv.at/411/

[4] https://www.europarl.europa.eu/factsheets/en/sheet/149/european-citizens-initiative

[5] https://citizens-initiative.europa.eu/how-it-works_en

[6] https://citizens-initiative.europa.eu/online-collection-system_en

[7] https://citizens-initiative.europa.eu/find-initiative_en

https://www.bmi.gv.at/411/Volksbegehren_der_XX_Gesetzgebungsperiode/Klimavolksbegehren/start.aspx

patrick2

Autori

Patrick Tobiaschek

Patrick Tobiaschek este vicepreședinte al Tinerilor Federaliști Europeni Viena și este activ în cadrul ONG-ului din 2012. Împreună cu asociația, acesta militează pentru o Europă unită, pașnică, ecologică și federală și este implicat în mai multe proiecte. La Europe Direct Viena, lucrează în calitate de coordonator de proiect și, din 2020, sprijină, de asemenea, inițiativa cetățenească europeană în calitate de ambasador în Austria.

Scrieți un comentariu

Pentru a putea scrie comentarii, trebuie să vă autentificați sau să vă înregistrați.
Declarație de declinare a responsabilității: Opiniile exprimate pe Forumul ICE reflectă doar punctul de vedere al autorilor lor și în niciun caz nu pot fi considerate ca reflectând poziția Comisiei Europene sau a Uniunii Europene.