Direct la conținutul principal
Forumul inițiativei cetățenești europene

Inițiativa cetățenească europeană în practică: învățăminte din experiențele trecute și actuale ale inițiativei cetățenești europene

Actualizat la: 08/01/2019

8 noiembrie 2018, 13: 30-17: 30 – Reprezentanța Comisiei Europene în Franța, Paris

Inițiativa cetățenească europeană îșicontinuă călătoria în întreaga Europă și a pus capăt la Paris unui atelier de schimb de cunoștințe de o jumătate de zi cu privire la inițiativa cetățenească europeană, pentru a se întâlni cu cetățenii activi în domeniul democrației participative. Atelierul face parte din Foaia de parcurs a inițiativei cetățenești europene, care vizează sensibilizarea cetățenilor UE cu privire la acest instrument. Foaia de parcurs a vizitat deja Bulgaria, Lituania, Polonia și Republica Cehă și se va opri în Portugalia și Austria până la sfârșitul anului 2018.

 Photo 1.jpg

Echipa inițiativei cetățenești europene a organizat un atelier de schimb de cunoștințe de o jumătate de zi, la care au participat reprezentanți ai inițiativelor anterioare și în curs de desfășurare. A fost o ocazie pentru participanți, activi în domeniul democrației participative, de a se întâlni cu acești reprezentanți și de a învăța din experiențele lor legate de inițiativa cetățenească europeană.

Atelierul a fost împărțit în trei părți: un quiz care prezintă inițiativa cetățenească europeană, o dezbatere pe marginea acestui instrument și sesiuni de prezentare a unor întrebări practice legate de inițiativa cetățenească europeană.

Quiz a fost realizat de Olga Kurpisz, reprezentantă a Comisiei Europene. În timpul quizului, Olga Kurpisz a adresat întrebări cu privire la elementele-cheie ale instrumentului și a permis participanților să își testeze cunoștințele despre inițiativa cetățenească europeană. Olga Kurpisz a subliniat, de asemenea, îmbunătățirile sugerate în reforma inițiativei cetățenești europene.

„Inițiativa cetățenească europeană este mai mult decât o simplă petiție”

Dezbaterea deschisă de Léopoldine Charbonneaux, reprezentantă a inițiativei „End the Cage Age”, a vorbit despre puterea pe care inițiativa cetățenească europeană o acordă cetățenilor UE. Dna Charbonneaux a dorit să sublinieze faptul că inițiativa cetățenească europeană este mult mai mult decât o simplă petiție. Aceasta creează un angajament real al cetățenilor la nivel național și la nivelul UE.

Apoi a vorbit despre experiența sa în calitate de reprezentant al unei inițiative cetățenești în curs. Ea a discutat despre provocările și obstacolele cu care se confruntă echipa sa și ea însăși în încercarea de a strânge 1 milioane de semnături.  Cea mai mare provocare identificată este cea a timpului. Într-adevăr, organizatorii au la dispoziție un an pentru a atinge pragul de 1 milioane de semnături. Léopoldine Charbonneaux a explicat că organizatorii trebuie să reziste întregii durate a campaniei și să își mențină eforturile de promovare pe tot parcursul anului. „Nu trebuie să pierdem entuziasmul de la începutul campaniei”, a declarat ea. Soluția sugerată de ea este de a asigura o bună organizare în prealabil, ceea ce înseamnă identificarea partenerilor, pregătirea materialelor de comunicare, crearea unui site internet pentru colectarea semnăturilor etc. Pentru a ajunge la cât mai multe persoane posibil, munca trebuie să fi fost prezentată.

O altă provocare menționată de dna Charbonneaux se referă la scepticismul potențialilor semnatari. Unele persoane sunt uneori reticente în a-și împărtăși datele cu caracter personal, ceea ce creează provocări suplimentare pentru organizatori. Soluția este să aducem la masă argumentele potrivite, să ofere o explicație solidă și argumente pentru a convinge semnatarii.

Photo 3

„Inițiativa cetățenească europeană este o ocazie de a transmite un mesaj și de a se face auzită”

Bernard Guille, reprezentant al inițiativei „STOP FRAUD și utilizarea abuzivă a FUNDS ale UE”, a fost următorul vorbitor în cadrul discuțiilor din cadrul grupului. Bernard Guille și-a concentrat discursul asupra provocărilor legate de colectarea semnăturilor și asupra soluțiilor selectate.

Unul dintre elementele invocate de acesta este cadrul juridic în care o inițiativă trebuie să își găsească temeiul. Într-adevăr, uneori este dificil să se înțeleagă și să se identifice temeiul juridic al unei inițiative. El explică faptul că, pentru mulți cetățeni ai UE, care nu cunosc competențele Comisiei Europene și ale legislației UE în general, poate fi dificil să se găsească un temei juridic și chiar dacă Comisia are sau nu competențe de a acționa într-un anumit domeniu.

Bernard Guille a subliniat că ar fi interesant și util să se ofere asistență juridică organizatorilor inițiativei cetățenești europene. Olga Kurpisz a adăugat la acest punct că este posibil să se primească consiliere juridică prin intermediul Forumului Inițiativei cetățenești europene.

Dl Guille pune, de asemenea, accentul pe impactul pe care îl poate avea o inițiativă. El explică faptul că ceea ce se face la nivelul UE nu este același lucru cu ceea ce se face la nivel local. Inițiativa cetățenească europeană le permite cetățenilor UE să se reunească și să lucreze la elaborarea politicilor europene, care au un impact asupra vieții lor de zi cu zi la nivel național. Acest instrument este „o ocazie de a prezenta un mesaj și de a fi auzit”. Bernard Guille și-a încheiat discursul spunând că, chiar dacă o inițiativă a cetățenilor nu are succes, ea permite lansarea unei mișcări și aducerea minusculei în jurul unei idei, care își va urma apoi propriul curs.

Photo 4

„Inițiativa cetățenească europeană creează o sinergie europeană”

Dezbaterea a fost încheiată de Anne-Marie Perret, reprezentantă a inițiativei de succes „Right2Water”, una dintre cele 4 inițiative care au atins pragul de 1 milioane de semnături. Dna Perret și-a împărtășit experiența de campanie și a explicat că aceasta este o călătorie lungă și complicată, dar care ar putea duce la „o adevărată sinergie europeană”. Ea a explicat că instrumentul este o formă de „militanță”, care necesită implicarea cetățenilor pentru a lupta împreună în vederea atingerii unui obiectiv comun, chiar dacă rezultatul nu este ceea ce se spera.

 Anne-Marie Perret a explicat că, pentru a-și atinge obiectivul, este important să fim bine pregătiți, înconjurați de profesioniști care știu despre politică, drept, proceduri administrative etc. și că trebuie să fim pregătiți să ne confruntăm cu actori externi capabili să influențeze rezultatul unei inițiative, cum ar fi lobby-urile. Ea a împărtășit că, în timpul campaniei lor, au fost nevoiți să se ocupe de lobby-uri menite să le slăbească mesajul. Pentru a contracara acest lucru, raportoarea recomandă crearea de parteneriate puternice cu organizații influente, care pot transporta organizatorii prin rețeaua lor și, cel mai important, își pot utiliza instrumentele pentru a multiplica efectul mesajului. 

Photo 5

Reunirea pentru a face schimb de experiență și cunoștințe

Dezbaterea a fost urmată de trei sesiuni de dezbatere sub titlul „Inițiativa cetățenească europeană” în practică: cum puteți face schimb de cunoștințe despre ce funcționează?”.

Cum puteți strânge fonduri pentru campania dumneavoastră? (Moderator: Bernard Guille)

Din păcate, deoarece sesiunile de tip „breakout” nu sunt alocate, fiecare participant este liber să aleagă tema pe care o preferă; prin urmare, participanții nu au participat la această sesiune. Moderatorul sesiunii de demonstrare și moderatorul atelierului s-au implicat și au discutat aspecte-cheie pe această temă. 

Cum putețicăuta parteneri pentru a vă sprijini inițiativa și campania? (Moderator: Anne-Marie Perret)

Grupul a identificat sensibilizarea ca fiind principala provocare atunci când se caută parteneri. Principalele soluții pe care le-au dezvoltat în cursul discuțiilor au fost:

  • Crearea unui set comun de valori pentru a putea ajunge la cetățeni și consumatori (în cazul apei aici);
  • Crearea unei rețele (nu a unui lobby) care să reunească actori din medii diferite (cetățeni, organizații caritabile, ONG-uri etc.);
  • Crearea de relee cu partenerii identificați, astfel încât aceștia să se ocupe de transmiterea mesajului inițiativei.

Grupul a discutat apoi despre rolul deputaților în Parlamentul European. Ei au explicat că organizatorii trebuie să utilizeze influența și raza de acțiune a deputaților, precum și sprijinul și cunoștințele lor, dar organizatorii trebuie să fie atenți să nu se bazeze prea mult pe aceștia. Acestea nu sunt singurii parteneri importanți care pot aduce o schimbare.

Grupul a dezvoltat ideea că ar fi recomandabil să se efectueze un studiu de piață înainte de lansarea unei inițiative pentru a testa apele și pentru a vedea dacă există un interes în 7-10 de țări, facilitând colectarea semnăturilor. Aceasta este aproape o abordare economică, dar poate fi foarte utilă pentru a garanta succesul unei inițiative. Procedând astfel, organizatorii pot vedea dacă partenerii ar fi interesați să promoveze mesajul în rețeaua lor.

Grupul a fost de acord că cea mai bună abordare nu este neapărat să vizeze țările mari, în cazul cărora interesul ar putea fi mai mare, dar în care cotele sunt mult mai mari. Se recomandă să se vizeze țările mici, care au cote mai mici. 

Photo 6

Ideea finală dezvoltată de grup este că partenerii trebuie identificați chiar la începutul campaniei. Provocarea constă în a demonstra credibilitatea comisiei, o modalitate de a face acest lucru fiind aceea de a demonstra că organizatorii fac parte dintr-o rețea mai mare (de exemplu: o asociație europeană, care reprezintă alte asociații).

Cum vă puteți promova inițiativa cetățenească? (Moderator: Léopoldine Charbonneux)

Grupul a decis să se concentreze aici asupra găsirii unor soluții la această problemă, identificând modalități foarte practice de promovare a unei inițiative, dintre care unele sunt:

Crearea unui buletin informativ pentru a asigura o mai bună promovare a inițiativei la nivel local;

  • Prin crearea unei platforme digitale, organizatorii trebuie să utilizeze la maximum era digitală în care trăim;
  • Organizarea de evenimente de sensibilizare;
  • Crearea unei rețele de parteneri;
  • Asigurarea faptului că semnatarii sunt ei înșiși promotori ai inițiativei;
  • Identificarea factorilor de influență;

Grupul a identificat apoi provocările cu care se confruntă organizatorii unei inițiative. Au fost identificate două provocări principale: 

  • Durata unui an întreg:

Principala preocupare în acest sens este de a putea menține eforturile de promovare pentru un an întreg și de a nu pierde dinamica începutului campaniei. Principala soluție identificată este să fie bine pregătită înainte de lansarea inițiativei. Este esențial să se elaboreze un plan structurat și detaliat pentru întregul an. Dacă organizatorii sunt bine pregătiți, ei pot amâna provocarea de timp. Léopoldine Charbonneaux a explicat că este foarte important să existe un plan de marketing bun, să se dezvolte argumente solide și să se poată reuni partenerii.

  • Ajungerea la o gamă largă de cetățeni în loc de nișă:

Ideea este de a nu se concentra doar asupra cetățenilor, care și-au exprimat deja interesul față de mesajul campaniei, ci de a ajunge la un public mai larg. În acest scop, este important să se simplifice mesajul, să se comunice în mod inteligent cu grupurile opuse, pentru a conferi inițiativei o dimensiune internațională.

Un alt aspect important menționat este consolidarea încrederii în inițiativă. Prezentarea de fapte, argumente, discuții, dezbateri etc. 

Grupul a prezentat un concept în trei etape: „Prepare, reunirea și consolidarea încrederii”.

Scrieți un comentariu

Pentru a putea scrie comentarii, trebuie să vă autentificați sau să vă înregistrați.
Declarație de declinare a responsabilității: Opiniile exprimate pe Forumul ICE reflectă doar punctul de vedere al autorilor lor și în niciun caz nu pot fi considerate ca reflectând poziția Comisiei Europene sau a Uniunii Europene.
Sunteți gata să vă înregistrați inițiativa?

Doriți să susțineți o inițiativă? Vreți să aflați mai multe despre anumite inițiative actuale sau încheiate?