Înregistrare
Înregistrarea webinarului este disponibilă mai jos
Vorbitori:
Olga Kurpisz, responsabilă de politici – Inițiativa cetățenească europeană, Comisia Europeană.
Olga Kikou, șefa Serviciului UE din cadrul Compassion in World Farming
Hendrik Nahr, coordonator pentru sensibilizarea publicului cu privire la democrația europeană, ECAS
Limba: EN
Dacă ați ratat webinarul, puteți urmări înregistrarea video (disponibilă în limba engleză) pentru a afla mai multe despre diferitele etape ale unei inițiative cetățenești europene (ICE), cu contribuții furnizate de un organizator ICE și de un membru al Echipei ICE din cadrul Comisiei Europene.
Olga Kurpisz, responsabilă de politici – Inițiativa cetățenească europeană, Comisia Europeană. În cadrul Comisiei Europene, Olga este una dintre persoanele care răspund de definirea și aplicarea politicilor Comisiei privind Inițiativa cetățenească europeană. Munca ei presupune, de exemplu, coordonarea procedurilor de înregistrare a inițiativelor (inclusiv analiza juridică a propunerilor), elaborarea deciziilor Comisiei și gestionarea procedurilor de adoptare. Are ani de experiență legată de acest instrument, ceea ce îi permite să-l înțeleagă în profunzime, la nivel teoretic și practic.
Olga Kikou, șefa Serviciului UE din cadrul Compassion in World Farming. Olga este unul dintre organizatorii inițiativei cetățenești europene „Să punem capăt erei cuștii” (End the Cage Age). Inițiativa „Să punem capăt erei cuștii” i-a solicitat Comisiei Europene să pună capăt tratamentului inuman aplicat animalelor de fermă și să tragă un semnal de alarmă asupra situației actuale în care sute de milioane de animale de fermă din UE suferă pentru că sunt ținute în cuști cea mai mare parte a vieții. Inițiativa a reușit să obțină aproape 1,4 milioane de semnături de susținere validate și a devenit una dintre cele mai reușite inițiative de până acum.
Hendrik Nahr, coordonator pentru sensibilizarea publicului cu privire la democrația europeană, Serviciul European pentru Acțiune Cetățenească (ECAS). Hendrik lucrează în prezent la mai multe proiecte legate de implicarea și acțiunile civice în Europa. El răspunde și de strategia ECAS de informare și diseminare privind democrația europeană. Cunoaște îndeaproape instrumentul ICE, participând la gestionarea Forumului Inițiativei cetățenești europene – un spațiu în care cetățenii europeni pot obține informații și sfaturi practice cu privire la Inițiativa cetățenească europeană.
Agenda webinarului
1. Cuvânt de deschidere și discurs de bun venit – Hendrik Nahr [minutele 1-4]
2. Prezentare susținută de Olga Kurpisz: Etapele procedurale oficiale ale unei inițiative cetățenești europene [minutele 4-20]
3. Prezentare susținută de Hendrik Nahr – Cu ce vă poate ajuta Forumul ICE în etapa pregătitoare a unei inițiative cetățenești europene [minutele 20-28]
4. Prezentare susținută de Olga Kikou – Procedura Inițiativei cetățenești europene, prin ochii unui organizator [minutele 28-41]
5. Intervenția dnei Olga Kurpisz – Regulile privind Inițiativa cetățenească europeană conform regulamentului revizuit [minutele 41-48]
6. Prezentare susținută de Hendrik Nahr – Cu ce vă poate ajuta Forumul ICE în etapa de colectare a semnăturilor [minutele 48-52]
7. Prezentare susținută de Olga Kikou – Despre depunerea semnăturilor colectate, sub cadrul juridic revizuit [minutele 52-58]
8. Întrebări și răspunsuri cu publicul [minutele 58-1h15]
Acest webinar vă răspunde la următoarele întrebări:
- Care sunt diferitele etape procedurale ale unei inițiative cetățenești europene și ce îmbunătățiri a adus noul regulament?
- Ce a simțit organizatorul unei inițiative de succes în diferitele etape procedurale?
- Care sunt aspectele esențiale asupra cărora organizatorii ar trebui să se concentreze în diferitele etape?
- Ce este Forumul Inițiativei cetățenești europene și ce funcții de sprijin le oferă organizatorilor pe parcursul diferitelor etape?
Principalele concluzii ale acestui webinar sunt:
- Procedura formală poate fi împărțită în 6 etape: 1. Pregătirea 2. Solicitarea înregistrării inițiativei cetățenești europene 3. Perioada de colectare a declarațiilor de susținere 4. Verificarea declarațiilor de susținere 5. Depunerea inițiativei 6. Primirea răspunsului la inițiativă.
- Din perspectiva organizatorilor, fiecare etapă poate avea propriile provocări. Este important să vă pregătiți cu mult timp înainte de a lansa o inițiativă. Campania de colectare a semnăturilor va avea multe suișuri și coborâșuri. Este important să aveți planuri alternative și să fiți creativi. Este esențial să fiți proactivi și bine informați în toate etapele.
- Există diverse forme de ajutor și asistență la care puteți apela în toate etapele inițiativei. Vorbitorii vă recomandă călduros să stabiliți o relație de lucru bună cu Echipa ICE a Comisiei și cu echipa Forumului ICE.
- Forumul Inițiativei cetățenești europene este o platformă disponibilă gratuit pentru toți. Vă poate oferi un ajutor prețios în diferitele etape procedurale ale inițiativei. Puteți obține resurse valoroase din webinare, note de orientare, povești de succes și mărturii. Forumul facilitează, de asemenea, discuțiile și contactele cu alți oameni interesați. De asemenea, vă permite să solicitați consiliere și să adresați întrebări mai detaliate experților în domeniul juridic/al organizării de campanii și să primiți consiliere personalizată.