Preskoči na glavno vsebino
Forum evropske državljanske pobude

Spletni seminar „Evropska državljanska pobuda po korakih“, 2021

Datum začetka: 18/05/2021
Datum zaključka: 18/05/2021
Trenutni status: Zaprti
Spremenjeno dne: 27/05/2021

Videoposnetek spletnega seminarja je na voljo spodaj

Govorci:

Olga Kurpisz, referentka – evropska državljanska pobuda, Evropska komisija

Olga Kikou, vodja urada EU, Compassion in World Farming

Hendrik Nahr, koordinator za ozaveščanje v zvezi z evropsko demokracijo, ECAS

Jeziki: EN

Če ste zamudili spletni seminar, si lahko ogledate videoposnetek (na voljo v angleščini) in se seznanite z različnimi koraki evropske državljanske pobude ter izkušnjami organizatorke in članice ekipe za evropsko državljansko pobudo pri Evropski komisiji.

 

Olga Kurpisz, referentka – evropska državljanska pobuda, Evropska komisija. Olga je pristojna za opredelitev in izvajanje politik Komisije v zvezi z evropsko državljansko pobudo. Med drugim se ukvarja s prijavnimi postopki, pravno analizo, pripravo sklepov Komisije in postopki za sprejetje. Ima večletne izkušnje z evropsko državljansko pobudo, ki jo dobro pozna tako s teoretičnega kot praktičnega vidika.

Olga Kikou, vodja urada EU, Compassion in World Farming. Olga je ena od organizatork evropske državljanske pobude „Končajmo dobo kletk“. Pobudniki so pozvali Evropsko komisijo, naj odpravi nehumano ravnanje z rejnimi živalmi in opozori na to, da več sto milijonov rejnih živali v EU večino življenja preživi zaprtih v kletkah, kar jim povzroča veliko trpljenje. Organizatorjem je uspelo zbrati skoraj 1,4 milijona podpisov, kar pobudo uvršča med najuspešnejše doslej.

Hendrik Nahr, koordinator za ozaveščanje v zvezi z evropsko demokracijo, Evropska civilna pobuda (ECAS). Hendrik se trenutno ukvarja z različnimi projekti o državljanski udeležbi in ukrepanju državljanov v Evropi. Pri organizaciji ECAS je pristojen tudi za ozaveščanje in strategijo razširjanja na področju evropske demokracije. Hendrik je pridobil bogate izkušnje z evropsko državljansko pobudo z upravljanjem foruma evropske državljanske pobude, kjer lahko evropski državljani dobijo praktične informacije in nasvete o evropski državljanski pobudi.

 

Program spletnega seminarja:

1. Uvodni pozdravni nagovor – Hendrik Nahr [od 1. do 4. minute]

2. Uradni postopkovni koraki evropske državljanske pobude – predstavitev Olge Kurpisz [od 4. do 20. minute]

3. Podpora foruma v pripravljalni fazi evropske državljanske pobude – predstavitev Hendrika Nahra [od 20. do 28. minute]

4. Postopek evropske državljanske pobude skozi oči organizatorja – predstavitev Olge Kikou [od 28. do 41. minute]

5. Pravila evropske državljanske pobude po revidirani uredbi – predstavitev Olge Kurpisz [od 41. do 48. minute]

6. Podpora foruma med zbiranjem podpisov – predstavitev Hendrika Nahra [od 48. do 52. minute]

7. Predložitev zbranih podpisov v skladu z revidiranim pravnim okvirom – predstavitev Olge Kikou [od 52. do 58. minute]

8. Razprava z občinstvom [od 58. minute do 1h15]

 

Na spletnem seminarju boste našli odgovore na naslednja vprašanja:

– Kateri so posamezni postopkovni koraki evropske državljanske pobude in kako so novi predpisi izboljšali celoten proces?

– Kakšne so izkušnje organizatorja uspešne pobude s posameznimi koraki?

– Na kaj se morajo organizatorji osredotočiti v posameznih korakih?

– Kaj je forum evropske državljanske pobude in kakšno podporo nudi organizatorjem v posameznih korakih?

 

Glavna sporočila spletnega seminarja:

– Uradni postopek se lahko razdeli v šest korakov: 1. začetek 2. prijava evropske državljanske pobude 3. zbiranje podpisov 4. preverjanje 5. predložitev pobude 6. odgovor na pobudo.

– S stališča organizatorja različni koraki prinašajo različne izzive. Pomembno se je pripraviti dovolj zgodaj pred začetkom pobude. Pri zbiranju podpisov je možnih veliko padcev in vzponov. Potrebni so alternativni načrti in ustvarjalnost. V vseh korakih sta pomembna proaktivnost in obveščenost.

– Strokovna pomoč je na voljo organizatorjem v vseh korakih pobude. Priporočljivo je vzpostaviti dobre delovne odnose z ekipo evropske državljanske pobude pri Evropski komisiji in ekipo foruma.

– Forum evropske državljanske pobude je platforma, ki je vsem na voljo brezplačno. Organizatorjem lahko zagotavlja pomembno podporo v posameznih korakih pobude. Učiti se je mogoče prek spletnih seminarjev, napotkov, zgodb o uspehu in pričevanj. Na forumu je mogoče tudi razpravljati in se povezati z drugimi. Podrobnejša vprašanja lahko pošljete tudi pravnim strokovnjakom in strokovnjakom za kampanjo, ki vam bodo svetovali glede na vaše potrebe.

Webinar 'The ECI step by step’, 2021 Recording

Predstavitvene prosojnice

Presentation Olga Kurpisz
Presentation Hendrik Nahr
Presentation Olga Kikou
Izjava o omejitvi odgovornosti: Mnenja, izražena na forumu o evropski državljanski pobudi, odražajo izključno mnenja avtorjev in nikakor ne odražajo stališč Evropske komisije ali Evropske unije.