Siirry pääsisältöön
EU:n kansalaisaloitefoorumi

Verkkoseminaari: Kansalaisaloite vaihe vaiheelta (2021)

Alkaa: 18/05/2021
Päättyy: 18/05/2021
Tämänhetkinen tila: Päättynyt
Päivitetty: 27/05/2021

Verkkoseminaarin tallenne on katsottavissa tällä sivulla.

Puhujat:

Olga Kurpisz (Euroopan komission kansalaisaloitevastaava)

Olga Kikou (Compassion in World Farming -järjestön EU-toimiston johtaja)

Hendrik Nahr (demokratia-asioiden tiedotuskoordinaattori, European Citizen Action Service -kansalaisjärjestö)

Kieli: EN

Jos et päässyt verkkoseminaariin, voit katsoa videotallenteen (saatavilla englanniksi) tästä seminaarista, jossa käytiin läpi eurooppalaisen kansalaisaloitteen eri vaiheet ja yhden kansalaisaloitteen järjestäjä ja Euroopan komission kansalaisaloitteesta vastaavan yksikön jäsen kertoivat kokemuksistaan.

 

Euroopan komission kansalaisaloitevastaava Olga Kurpisz: Olga vastaa Euroopan komissiossa eurooppalaista kansalaisaloitetta koskevien komission politiikkatoimien määrittelystä ja täytäntöönpanosta. Hän huolehtii esimerkiksi aloitteiden rekisteröintimenettelystä ja niiden oikeudellisesta analyysista, komission päätösten laatimisesta ja hyväksymismenettelyn hallinnoimisesta. Hänellä on monivuotinen kokemus eurooppalaisesta kansalaisaloitteesta ja kattava käsitys välineestä sekä teoriassa että käytännössä.

Compassion in World Farming -järjestön EU-toimiston johtaja Olga Kikou: Olga on yksi End the Cage Age -kansalaisaloitteen järjestäjistä. End the Cage Age -aloitteen tavoite oli vaatia Euroopan komissiota lopettamaan tuotantoeläinten epäinhimillinen kohtelu ja kiinnittää komission huomio nykytilanteeseen, jossa sadat miljoonat EU:n tuotantoeläimet viettävät lähes koko elämänsä häkeissä, mikä aiheuttaa niille suurta kärsimystä. Aloitteelle onnistuttiin keräämään melkein 1,4 tarkistettua tuenilmausta, eli se on yksi eniten kannattajia saaneista aloitteista tähän mennessä.

Demokratia-asioiden tiedotuskoordinaattori Hendrik Nahr, European Citizen Action Service -kansalaisjärjestö: Hendrik on tällä hetkellä mukana monissa eurooppalaisissa kansalaisvaikuttamista ja -toimintaa koskevissa hankkeissa. Hän vastaa myös ECAS:n yhteen pääteemaan eli eurooppalaiseen demokratiaan liittyvästä tiedotusstrategiasta. Hendrik tuntee eurooppalaisen kansalaisaloitteen perinpohjaisesti, sillä hän on osallistunut EU:n kansalaisaloitefoorumin hallinnointiin. Tämä verkkoalusta tarjoaa käytännön tietoja ja neuvoja aloitteiden tekijöille.

 

Verkkoseminaarin ohjelma

1. Alustus ja tervetuliaissanat – Hendrik Nahr [minuutit 1–4]

2. Eurooppalaisen kansalaisaloitteen eri vaiheet – Olga Kurpisz [minuutit 4–20]

3. Millaista tukea EU:n kansalaisaloitefoorumi tarjoaa kansalaisaloitteen valmisteluvaiheessa? – Hendrik Nahr [minuutit 20–28]

4. Kansalaisaloitemenettely aloitteen järjestäjän silmin – Olga Kikou [minuutit 28–41]

5. Eurooppalaisen kansalaisaloitteen säännöt kansalaisaloiteasetuksen tarkistuksen jälkeen – Olga Kurpisz [minuutit 41–48]

6. Millaista tukea kansalaisaloitefoorumi tarjoaa tuenilmausten keruuta varten? – Hendrik Nahr [minuutit 48–52]

7. Tarkistetun kansalaisaloiteasetuksen mukainen tuenilmausten toimittaminen EU-maiden viranomaisille – Olga Kikou [minuutit 52–58]

8. Kysymyksiä ja vastauksia [minuutit 58–72]

 

Verkkoseminaarissa vastataan seuraaviin kysymyksiin:

– Mitkä ovat eurooppalaisen kansalaisaloitteen eri vaiheet, ja miten uusi asetus on parantanut koko prosessia?

– Millaiset aloitteen eri vaiheet ovat järjestäjän näkökulmasta?

– Mitkä ovat keskeiset kysymykset, joihin järjestäjien olisi keskityttävä eri vaiheissa?

– Mikä on EU:n kansalaisaloitefoorumi ja millaista tukea se tarjoaa järjestäjille aloitteen eri vaiheissa?

 

Verkkoseminaarin tärkein anti:

– Virallinen menettely jaetaan 6 vaiheeseen: 1. aloitteen valmistelu 2. eurooppalaisen kansalaisaloitteen rekisteröinti 3. tuenilmausten keruu 4. tuenilmausten tarkastuttaminen viranomaisilla 5. aloitteen toimittaminen komissiolle 6. komission vastaus aloitteeseen.

– Järjestäjän näkökulmasta jokaisessa vaiheessa on omat haasteensa. On tärkeää valmistautua hyvin ennen aloitteen käynnistämistä. Tuenilmausten keruussa on sekä ylä- että alamäkiä, joten kannattaa miettiä mahdollisia varavaihtoehtoja ja olla luova. Olennaista on ennakointi ja kattava asioihin perehtyminen koko menettelyn ajan.

– Järjestäjät voivat hyödyntää asiantuntija-apua ja -tukea aloitteen kaikissa vaiheissa. Hyvien työskentelysuhteiden luominen komission kansalaisaloiteyksikön ja -foorumin kanssa onkin erittäin suositeltavaa.

– EU:n kansalaisaloitefoorumi on kaikkien käytettävissä maksutta. Se tarjoaa järjestäjille tärkeää apua aloitteen eri vaiheissa. Voit saada lisävinkkejä katsomalla verkkoseminaareja ja tutustumalla ohjeasiakirjoihin, aiempien kansalaisaloitteiden kuvauksiin ja järjestäjien kokemuksiin. Foorumilla voit myös keskustella ja verkostoitua muiden toimijoiden kanssa. Lisäksi voit saada asiantuntijoilta yksilöllistä neuvontaa oikeudellisista asioista ja kampanjoinnista.

Webinar 'The ECI step by step’, 2021 Recording

Diaesitys

Presentation Olga Kurpisz
Englanti
(1.76 MB - PDF)
Lataa
Presentation Hendrik Nahr
Englanti
(1.29 MB - PDF)
Lataa
Presentation Olga Kikou
Englanti
(942.94 KB - PDF)
Lataa
Vastuuvapauslauseke: EU:n kansalaisaloitefoorumissa esitetyt mielipiteet ovat kirjoittajien omia. Ne eivät millään tapaa edusta Euroopan komission tai Euroopan unionin kantaa.
Onko kansalaisaloitteesi valmis rekisteröitäväksi?

Haluatko allekirjoittaa kansalaisaloitteen? Haluatko lisätietoja muista kansalaisaloitteista?