Direct la conținutul principal
Forumul inițiativei cetățenești europene

Două inițiative cetățenești europene sprijină lupta pentru statul de drept și climă

Actualizat la: 30/10/2019

Președinta aleasă a Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a fost suficient de clară în fața Parlamentului European atunci când a afirmat prioritățile noii Comisii: statul de drept și schimbările climatice reprezintă o prioritate pe ordinea de zi. Aceasta este o veste bună pentru europeni. 

Cu toate acestea, într-o Europă în care țările își construiesc economiile pe baza unei industrii bazate pe carbon și în care unele încalcă drepturile și libertățile fundamentale ale cetățenilor lor prin încălcarea statului de drept, vestea bună nu este suficientă. 

Unele decizii din Europa sunt luate de Consiliul European și trebuie să fie unanime. Este cazul deciziilor de a impune sancțiuni țărilor UE care încalcă valorile UE. Prin urmare, nu este greu de înțeles cât de puțin probabil ar fi ca țările UE să ajungă la un acord în acest sens. Cu siguranță, ar exista cel puțin o țară care s-ar opune acestei decizii.

Ce este de făcut?

Cetățenii din Europa pot ajuta Comisia în mod concret și pozitiv să urmărească prioritățile lui Von der Leyen. Ele pot face acest lucru nu numai prin susținerea acestor încălcări, ci și prin prezentarea de propuneri politice dificile prin intermediul instrumentelor democratice pe care Europa le permite.

În 2019, Eumans, o nouă mișcare nonviolentă a cetățenilor europeni care acționează prin intermediul democrației directe, cu activiști din întreaga Europă, a lucrat la două inițiative cetățenești europene. 

Una, Legea privind drepturile noastre, vizează asigurarea respectării statului de drept în toate țările UE. Celălalt obiectiv, Stop Global Warming, este menit să abordeze schimbările climatice la nivel european prin introducerea de tarife pentru emisiile de carbon și prin utilizarea veniturilor pentru a reduce costul tranziției ecologice pentru lucrătorii cu venituri mici din Europa.

Legea privind drepturile noastre („Respectarea statului de drept în cadrul Uniunii Europene”)

Legea privind drepturile noastre propune introducerea unui sistem de monitorizare permanent și obiectiv pentru a verifica aplicarea valorilor Uniunii Europene de către toate țările UE.

O procedură transparentă, însoțită de criterii obiective, poate avea un impact benefic asupra consolidării încrederii reciproce între țările UE, precum și între cetățeni și instituțiile europene. Astfel, guvernele naționale ar fi trase la răspundere pentru asigurarea respectării statului de drept în țările lor.

Într-adevăr, Legea privind drepturile noastre înseamnă consolidarea dispozițiilor articolul 7 din Tratatul privind Uniunea Europeană, referitoare la posibilele încălcări ale valorilor UE. De asemenea, poate contribui la punerea în aplicare a legislației europene privind cooperarea judiciară în materie penală (de exemplu, mandatul european de arestare).

Stoparea încălzirii globale („Un preț al carbonului pentru combaterea schimbărilor climatice”)

Stoparea încălzirii globale propune introducerea unui preț minim pentru emisiile de carbon – de la 50 EUR/tonă în 2020 la 100 EUR/tonă până în 2025 – și eliminarea sistemului existent de cote gratuite pentru poluatorii din UE. Această inițiativă propune introducerea unui mecanism de ajustare la frontieră pentru importurile din afara UE, pentru a contrabalansa prețurile mai scăzute la emisiile de carbon care intră în UE.

Veniturile din acest nou sistem european de stabilire a prețului carbonului ar urma să fie alocate în conformitate cu politicile europene de sprijinire a economisirii de energie, de încurajare a surselor regenerabile și de reducere a impozitării veniturilor mai mici – într-o perspectivă reciproc avantajoasă, în care atât cetățenii, cât și economiile europene să poată beneficia în cele din urmă de pe urma unei măsuri ecologice.

Ambele inițiative au fost înregistrate la Comisia Europeană la începutul anului. Colectarea semnăturilor a început în luna septembrie a anului trecut.

Iată un material video care îi încurajează pe cetățeni să semneze.

Puteți găsi mai multe informații și semna pe site-urile oficiale ale inițiativelor:

Legea privind drepturile noastre https://www.formyrights.eu/

Stoparea încălzirii globale https://www.stopglobalwarming.eu/

Autori

Simona Bonfante

Simona Bonfante este jurnalistă italiană și activistă Eumans. Este consilier politic pentru participarea civică la municipalitatea orașului Milano.

Scrieți un comentariu

Pentru a putea scrie comentarii, trebuie să vă autentificați sau să vă înregistrați.
Declarație de declinare a responsabilității: Opiniile exprimate pe Forumul ICE reflectă doar punctul de vedere al autorilor lor și în niciun caz nu pot fi considerate ca reflectând poziția Comisiei Europene sau a Uniunii Europene.