Gå direkt till innehållet
Europeiska medborgarinitiativet – Forum

Två europeiska medborgarinitiativ stöder kampen för rättsstatsprincipen och klimatet

Uppdaterades den: 30/10/2019

Europeiska kommissionens tillträdande ordförande Ursula von der Leyen var tillräckligt tydlig inför Europaparlamentet när hon redogjorde för den nya kommissionens prioriteringar: rättsstatsprincipen och klimatförändringarna står högst på dagordningen. Det är goda nyheter för européerna. 

I ett Europa där länder bygger sina ekonomier på en koldioxidbaserad industri, och där vissa bryter mot sina medborgares grundläggande rättigheter och friheter genom att kränka rättsstatsprincipen, räcker det inte med goda nyheter. 

Vissa beslut i Europa fattas av Europeiska rådet och måste vara enhälliga. Det är fallet med beslut om sanktioner mot EU-länder som bryter mot EU:s värden. Det är därför inte svårt att förstå hur osannolikt det skulle vara för EU-länderna att komma överens om något som det här. Det skulle säkerligen finnas minst ett land som skulle lägga in veto mot detta beslut.

Vad kan man göra?

Medborgarna i Europa kan hjälpa kommissionen att konkret och positivt genomföra Von der Leyens prioriteringar. De kan göra det inte bara genom att protestera mot dessa kränkningar, utan genom att lägga fram utmanande politiska förslag med hjälp av de demokratiska verktyg som Europa tillåter.

Under 2019 arbetade Eumans, en ny, icke-våldsam rörelse av EU-medborgare som agerar genom direkt demokrati, med aktivister från hela Europa, med två europeiska medborgarinitiativ. 

Den ena, lagen för våra rättigheter, syftar till att upprätthålla respekten för rättsstatsprincipen i alla EU-länder. Den andra, Stop Global Warming, är avsedd att ta itu med klimatförändringarna på europeisk nivå genom att införa koldioxidprissättning och använda intäkter för att minska kostnaderna för den ekologiska omställningen för Europas låginkomsttagare.

Lag om våra rättigheter (”Respekt för rättsstatsprincipen inom Europeiska unionen”)

I lagen om våra rättigheter föreslås att det ska införas ett permanent och objektivt övervakningssystem för att kontrollera att alla EU-länder tillämpar Europeiska unionens värden.

Ett öppet förfarande, tillsammans med objektiva kriterier, kan ha en positiv inverkan när det gäller att bygga upp ömsesidigt förtroende mellan EU-länderna och mellan medborgarna och EU-institutionerna. På så sätt skulle de nationella regeringarna hållas ansvariga för att upprätthålla rättsstatsprincipen i sina länder.

Lagen om våra rättigheter innebär en förstärkning av bestämmelserna i artikel 7 i fördraget om Europeiska unionen om potentiella överträdelser av EU:s värden. Den kan också bidra till att verkställa europeiska lagar om straffrättsligt samarbete (t.ex. den europeiska arresteringsordern).

Stoppa den globala uppvärmningen (”Ett pris för koldioxid för att bekämpa klimatförändringarna”)

För att stoppa den globala uppvärmningen föreslår vi att man inför ett minimipris på koldioxidutsläpp – från 50 EUR per ton 2020 till 100 EUR per ton fram till 2025 – och avskaffar det befintliga systemet med gratis utsläppsrätter till förorenare i EU. I det här initiativet föreslås en gränsjusteringsmekanism för import från länder utanför EU för att uppväga den lägre prissättningen på koldioxidutsläpp som förs in i EU.

Intäkterna från detta nya europeiska system för koldioxidprissättning skulle fördelas i enlighet med EU:s politik till stöd för energisparande, främjande av förnybara energikällor och minskad beskattning av lägre inkomster – ur ett perspektiv som alla vinner på, där både medborgarna och de europeiska ekonomierna slutligen kan dra nytta av en miljövänlig åtgärd.

Båda initiativen registrerades hos Europeiska kommissionen tidigare under året. Insamlingen av underskrifter inleddes i september förra året.

Här är en video som uppmuntrar medborgarna att skriva under.

Du hittar mer och loggar på initiativens officiella webbplatser:

Lag för våra rättigheter https://www.formyrights.eu/

Stoppa global uppvärmning https://www.stopglobalwarming.eu/

Postare

Simona Bonfante

Simona Bonfante är italiensk journalist och Eumans aktivist. Hon är politisk rådgivare för medborgardeltagande i Milanos kommun

Kommentera

För att kunna kommentera måste du logga in eller registrera dig.
Ansvarsfriskrivning: De åsikter som uttrycks i forumet för medborgarinitiativet utgör bara författarens synpunkter och kan inte på något sätt anses spegla Europeiska kommissionens eller EU:s ståndpunkt.