Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Φόρουμ της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πολιτών

Μεταρρύθμιση της ΕΠΠ: απτή βελτίωση

Επικαιροποιήθηκε στις: 12/02/2019

Σχεδόν επτά χρόνια μετά τη θέσπιση της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πολιτών (ΕΠΠ), συμφωνήθηκε ότι, εάν δεν μεταρρυθμιστεί, θα καταστεί παρωχημένη. Καθ’ όλη τη διάρκεια του περασμένου έτους, οι Βρυξέλλες διαβεβαίωσαν συνεχώς τους διοργανωτές της κοινωνίας των πολιτών και τους ευρωπαίους πολίτες για την πρόθεσή τους να την βελτιώσουν. Φυσικά, υπήρχαν εμπόδια κατά μήκος της διαδρομής. Ωστόσο, η μεταρρυθμιστική διαδικασία και η κοινή πρόταση μεταρρύθμισης δείχνουν ότι πρόθεση της Επιτροπής, του Συμβουλίου και του Κοινοβουλίου είναι η ΕΠΠ να κάνει ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.

Πρώτον, η μεταρρύθμιση αντιμετωπίζει τα σημαντικά γραφειοκρατικά εμπόδια και τα τεχνικά ελλείμματα που επικρίνουν οι χρήστες και οι ΜΚΟ. Η Επιτροπή θα αναλάβει την ευθύνη της μετάφρασης των κειμένων των προτεινόμενων πρωτοβουλιών. Οι πρωτοβουλίες μπορούν πλέον να καταχωρίζονται εν μέρει. Οι τεχνικές και νομικές απαιτήσεις για τη συγκέντρωση υπογραφών θα εναρμονιστούν και θα καταστούν λιγότερο επαχθείς, ενώ οι διοργανωτές θα έχουν μεγαλύτερη προστασία όσον αφορά τους κινδύνους ευθύνης.

Δεύτερον, η μεταρρύθμιση εγκαθιστά και επιβεβαιώνει το ήδη υφιστάμενο και λειτουργικό φόρουμ της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πολιτών, τη διαδικτυακή συνεργατική πλατφόρμα που παρέχει στήριξη στους πολίτες κατά τη διοργάνωση πρωτοβουλιών.

Τρίτον, θα υπάρξει ευρύτερη διαδικασία ακρόασης και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα διαδραματίσει σημαντικότερο ρόλο. Για παράδειγμα, τροποποίησε τον εσωτερικό κανονισμό της προκειμένου να διασφαλίσει ότι θα διεξαχθούν δημόσιες συζητήσεις στην ολομέλεια του Κοινοβουλίου σχετικά με επιτυχείς πρωτοβουλίες. Συνολικά, η μεταρρύθμιση θα επιφέρει απτή βελτίωση και οι πολίτες θα είναι σε θέση να τοποθετούν ευκολότερα τα ζητήματα στην πολιτική ατζέντα.

Η ΕΠΠ είναι (σταδιακά) ανοικτή στους νέους

Αν και η πρόταση της Επιτροπής δεν είναι τόσο ευρεία, η ΕΠΠ θα είναι ανοικτή στους νέους. Τα κράτη μέλη θα είναι ελεύθερα να μειώσουν την ηλικία συμμετοχής από τα 18 στα 16 έτη. Αυτό το φαινομενικά μικρό βήμα θα μπορούσε να έχει μεγάλη διαφορά ενθαρρύνοντας τη μεγαλύτερη συμμετοχή των νέων σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Πρόκειται ασφαλώς για ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Όπως καταδείχαμε στη συνοπτική πολιτική μας: εάν σκοπεύετε να κάνετε την Ευρωπαϊκή Ένωση πιο φιλική προς τους πολίτες και να αντιμετωπίσετε τον σκεπτικισμό της ΕΕ, πρέπει να ενισχύσετε τη συμμετοχή των νέων. Έρευνες της ΕΕ δείχνουν ότι οι νέοι πολίτες της ΕΕ είναι ένθερμοι υποστηρικτές της ευρωπαϊκής ιδέας. Ωστόσο, η συμμετοχή των νέων στις ευρωπαϊκές εκλογές έχει μειωθεί δραματικά, γεγονός που καθιστά ακόμη πιο σημαντικό να αντιμετωπίσει η ΕΕ αυτή την πρόκληση. Είναι πλέον καιρός να αναλάβουν δράση τα κράτη μέλη.

Κάτι που αποκλείει τη συμμετοχή της ΕΕ;

Μεγαλύτερη συμμετοχή των πολιτών, μεγαλύτερη συμμετοχή των νέων... για την ΕΕ, η μεταρρύθμιση αυτή θα μπορούσε να σηματοδοτήσει την αρχή του μεγαλύτερου ανοίγματος και της μεγαλύτερης σκέψης για νέες μορφές συμμετοχής των πολιτών. Τελικά, μια νέα «αρχιτεκτονική συμμετοχής» μπορεί να οδηγήσει στην παροχή πρόσβασης στους πολίτες της ΕΕ σε άλλες μορφές συμμετοχής. Σε αυτούς τους καιρούς αυξανόμενου εθνικισμού, είναι σίγουρα απαραίτητοι.

Συντελεστές

Δρ Dominik Hierlemann

Ο Dominik Hierlemann είναι ανώτερος εμπειρογνώμονας της Bertelsmann Stiftung και επικεφαλής του έργου «Συμμετοχή στην Ευρώπη». Πραγματοποιεί διαλέξεις σχετικά με νέες μεθόδους συμμετοχής των πολιτών στο Πανεπιστήμιο του Konstanz στη Γερμανία.

Ο Christian Huesmann είναι διαχειριστής έργου στο πρόγραμμα «Το μέλλον της δημοκρατίας» της Bertelsmann Stiftung.

Αφήστε ένα σχόλιο

Για να προσθέσετε τα σχόλιά σας, πρέπει να γίνει η ταυτοποίησή σας ή να εγγραφείτε.
Δήλωση αποποίησης ευθύνης: Τα σχόλια που διατυπώνονται στο φόρουμ της ΕΠΠ αντανακλούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί ότι αντανακλούν τη θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.